Een kleurrijk stoofgerecht
Ratatouille doet ons denken aan de terrasjes in Frankrijk waar dit op menig menukaart staat.
Deze kleurrijke groentestoof uit het zuiden van Frankrijk combineert eenvoud met rijke smaken. Wat ooit begon als een praktische maaltijd voor soldaten, is uitgegroeid tot een zomerse klassieker (die overigens ook in de winter prima smaakt).
Het gerecht vindt zijn oorsprong in de Provence, waar het werd gegeten als “voedzame stoof”. Franse militairen in de 18e eeuw noemden het simpelweg rata. Hun versie bevatte vaak bonen, aardappelen en vlees (lekker vullend). Courgette en aubergine maakten pas later hun intrede, toen deze groenten via Spanje hun weg naar Europa vonden. Sindsdien werd ratatouille langzaam maar zeker een puur vegetarisch groentegerecht.
Van ‘ratjetoe’ tot klassieker
De naam ratatouille doet vermoeden dat het hier om een allegaartje gaat. En dat klopt eigenlijk ook wel. Het is een stoofgerecht waarbij je verschillende groenten langzaam laat sudderen tot hun smaken mooi in elkaar overlopen. Oorspronkelijk bedoeld om restjes op te maken, maar inmiddels geliefd vanwege die typische combinatie van zachte structuren en frisse geuren.
Elke regio rond de Middellandse Zee heeft inmiddels een eigen variant. In Italië zie je caponata, in Spanje pisto en in het Midden-Oosten shakshuka. De ingrediënten verschillen wel wat, maar het principe blijft gelijk. Gestoofde groente speelt de hoofdrol. Bij ratatouille zijn dat vooral tomaat, aubergine, courgette en ui. In onze versie voegen we een gele paprika toe voor extra kleur.
Hoe je het maakt
Je begint met blokjes aubergine zacht te bakken in olijfolie. Daarna de courgette en dan volgen de sjalot, knoflook en paprika. Tomaten komen als laatste, zodat ze hun smaak het beste behouden. Het geheim zit hem in het langzaam garen; neem dus de tijd. Laat alles zachtjes pruttelen tot de smaken goed zijn ingetrokken.
Wij kiezen ervoor om de groenten apart te bakken en pas later samen te voegen. Dat vraagt iets meer werk, maar geeft elk onderdeel zijn eigen bite. Een handje verse basilicum of peterselie aan het eind geeft het geheel net wat extra’s.
Warm of koud
Ratatouille is een echte alleskunner. Warm geserveerd met een stuk knapperig stokbrood is het een eenvoudige maar super smaakvolle maaltijd. Afgekoeld is het juist fris en perfect voor op een zomerse tafel of bij een picknick. Ook heerlijk bij rijst, couscous of een simpele pasta.
Zelfs als bijgerecht doet het het goed, bijvoorbeeld naast gegrilde vis of kip. En de volgende dag? Dan zijn de smaken vaak nog intenser. Maak dus gerust een flinke pan! Wij gebruiken overigens deze fijne braadpan.
Simpel maar lekker
Ratatouille laat zien wat je met weinig ingrediënten kunt bereiken. Zonder overdaad, zonder opsmuk. Alles draait om balans, zachtheid en uiteraard smaak. Je hebt dus echt niet veel nodig om wat lekkers op tafel te zetten.
Of je nu buiten eet in het zonnetje of binnen op een druilerige dag, ratatouille zorgt altijd voor een gezellig en vrolijk bord.
5 reacties
Heerlijk, klein beetje rode wijn door de saus, smullen!
Was heerlijk!! 👌👌 pannetje was leeg.
Ik ben wel benieuwd naar de variant mét aardappelen en vlees. Hebben jullie daar ook een recept voor?
Nee, die hebben (nog) niet Marjolein! 🙂
Ik heb er provencaalse varkensfiletlapjes (in blokje) door heen gedaan. Deze eerst in de pak bakken, eruit halen en er als laatste met de laatste groente er weer door heen.
Heerlijk recept!
Naanbrood met zeezoutboter erbij. Ook heerlijk om met de brood de pan schoon te vegen😀