Omdat wij veel vragen krijgen van onze lezers schrijft healthblogger Annemiek maandelijks een gastartikel over gezond eten en leven.
door Annemiek van der Krogt
Kokosmelk is een heerlijk product om te gebruiken in de keuken. Deze witte, dikke substantie uit het vruchtvlees van de kokosnoot voegt een tropische smaak toe aan tal van gerechten. De ‘melk’ is ook nog eens heel gezond. Dit zijn vier gezondheidsvoordelen van kokosmelk.
1. Kan bijdragen aan een gezond gewicht
Ondanks dat kokosmelk behoorlijk vet is, kan het gunstig zijn voor je gewicht. Het product bevat namelijk middellange ketenvetzuren ofwel MCT’s. De vetzuren hebben als voordeel dat ze je eetlust verminderen en je calorieverbruik verhogen, waardoor je minder eet en meer energie gebuikt.
Minder calorieën binnenkrijgen dan je verbruikt helpt om af te vallen. De MCT’s in kokosmelk zijn caprinezuur en caprylzuur. Ruim 10 procent van de vetten in kokosmelk bestaat uit deze gezonde vetzuren.
In een klein onderzoek namen mannen met overgewicht 20 milligram MCT-olie bij hun ontbijt. Tijdens de lunch aten ze 272 calorieën minder dan de mannen die maisolie bij hun ontbijt hadden gegeten.
MCT’s helpen ook om de insulinegevoeligheid van je lichaam te verbeteren. Een goede insulinegevoeligheid betekent dat je bloedsuikerspiegel goed reageert op het hormoon insuline. Dit hormoon wordt door je lichaam aangemaakt om glucose uit je bloed naar je cellen te vervoeren. Als dit proces naar behoren functioneert, is dat zowel goed voor je gewicht als je bloedsuikerspiegel.
Een lekkere maaltijd met kokosmelk is dus een prima idee als je wat overtollig gewicht kwijt wilt.
2. Mogelijk gunstig voor het hart
Vette voedingsmiddelen worden meestal als ongunstig voor het hart gezien. Toch zijn er aanwijzingen dat kokosmelk de gezondheid van het hart kan helpen ondersteunen. Dat komt doordat dit product laurinezuur bevat.
Kokosmelk bestaat voor ongeveer de helft uit laurinezuur. Dit kan zowel worden aangeduid als een middellange ketenvetzuur als een lange ketenvetzuur.
In een onderzoek namen 60 mannen twee maanden lang pap met kokosmelk of met sojamelk. De mannen die kokosmelk hadden gebruikt, zagen dat hun ‘slechte’ LDL-cholesterol meer was afgenomen dan bij de mannen die sojamelk hadden genomen.
Dezelfde studie laat zien dat kokosmelk ook een positief effect heeft op het goede cholesterol. Dit was bij de mannen met kokosmelk met 18 procent toegenomen. Bij de mannen die sojamelk aan hun pap hadden toegevoegd, was dit percentage slechts 3 procent.
Kokosmelk kan nog op een andere manier bijdragen aan de gezondheid van ons hart. De melk bevat namelijk ook mineralen die gunstig zijn voor de bloeddruk. Denk aan kalium en magnesium. Reden te meer dus om eens deze (mild)pittige sambal goreng boontjes op tafel te zetten!
3. Voor gezonde cellen
Kokosmelk bevat krachtige antioxidanten in de vorm van fenolen. Deze stoffen beschermen onze cellen tegen schadelijke vrije radicalen. Zo helpen ze ons lichaam om gezond en in balans te blijven.
De antioxidanten in kokosmelk zouden zelfs krachtiger zijn dan die in geiten- of koeienmelk.
Ook laurinezuur in kokosmelk doet een duit in het zakje voor het behoud van gezonde cellen. Dit vetzuur bevordert namelijk de gezonde processen in je lichaam als het om de cellen in het borstgebied gaat. Het is dus altijd een goed idee om dit Indische kipgerecht met kokosmelk te maken.
4. Ondersteunt de weerstand
Het laurinezuur in kokosmelk heeft een ontstekingsremmende en antimicrobiële werking. Dat maakt dat kokosmelk onze weerstand helpt ondersteunen.
Laurinezuur zou vooral effect hebben op Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae en Mycobacterium tuberculosis. Laurinezuur verhindert de groei van deze bacteriën en draagt zo bij aan het behoud van een goede gezondheid. Met een maaltijd als deze verwen je dus niet alleen je smaakpapillen. Ook je weerstand profiteert ervan.
Wat zijn andere gezonde vetten?
Naast MCT’s bestaan er nog andere vetten die goed zijn voor je gezondheid. Denk aan omega 9-vetzuren in olijfolie of omega 3-vetzuren in vette vis, algenolie en krillolie. Zet deze voedingsmiddelen dus ook vooral op het menu voor het behoud van een goede gezondheid.
Bronnen
Alyaqoubi, S. et al. (2015). Study of antioxidant activity and physicochemical properties of coconut milk (Pati santan) in Malaysia. Journal of Chemical and Pharmaceutical Research, 7(4), 967-973.
Karunasiri, a.N. et al. (2020). Antioxidant and Nutritional Properties of Domestic and Commercial Coconut Milk Preparations. International journal of food science, 2020, 3489605.
Anzaku, A.A. et al. (2017). Antibacterial Activity of Lauric Acid on Some Selected Clinical Isolates. Annals of Clinical and Laboratory Research, 5, 2, 170.
Matsue,M. et al. (2019). Measuring the Antimicrobial Activity of Lauric Acid against Various Bacteria in Human Gut Microbiota Using a New Method. Cell Transplant, 28(12), 1528–1541.
Ekanayaka, R.A.I. et al. (2013). Impact of a traditional dietary supplement with coconut milk and soya milk on the lipid profile in normal free living subjects. Journal of nutrition and metabolism, 2013, 481068.
St-Onge, M-P. et al. (2014). Impact of medium and long chain triglycerides consumption on appetite and food intake in overweight men. European journal of clinical nutrition, 68(10), 1134–1140.