De klassieker der klassiekers
Zodra het aspergeseizoen begint, weten wij het wel: tijd voor dé klassieker onder de aspergegerechten – witte asperges met ham en botersaus, oftewel à la Flamande (op z’n Vlaams).
Een bord vol comfort food met verse krieltjes, romige botersaus, een zachtgekookt eitje en een paar plakken (been)ham. Het is een gerecht waar we echt naar uitkijken als de lente is begonnen.
Perfect gegaarde asperges
Goede witte asperges zijn zacht en vol van smaak, maar nog wel met een klein beetje beet. Hoe weet je of ze goed zijn? Heel simpel: prik erin met de punt van een scherp mes – als dat soepel gaat, zijn ze klaar. Of leg een asperge op een vork: buigt ‘ie lichtjes door, dan zit je goed.
De kooktijd hangt af van de dikte, dus gewoon even testen tussendoor. Liever wat vaker checken dan te lang door laten koken. En het helpt natuurlijk als ze allemaal ongeveer even dik zijn.
Zelfgemaakte botersaus: easy!
De botersaus maken we natuurlijk zelf. Laat 125 gram roomboter op laag vuur smelten. Je ziet dan vanzelf een witte waas (de melkbestanddelen) naar de bodem zakken. Schenk de heldere boter vervolgens heel rustig door een fijn zeefje met een stevig stukje keukenpapier erin. Voilà: geklaarde boter! Voeg er een snufje nootmuskaat aan toe en naar smaak wat zout en peper. Wederom, geen pakjes of zakjes nodig! Dit is puur en simpel, en geloof ons, echt véél lekkerder.
Gezond en lekker
Witte asperges zijn niet alleen een delicatesse (ze worden niet voor niets het witte goud genoemd), maar ook hartstikke gezond. Ze zitten boordevol vitamines (zoals vitamine C, E en K), antioxidanten en foliumzuur. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en veel vezels, wat goed is voor de spijsvertering. En wist je dat asperges ook bekend staan als een natuurlijke vochtafdrijver? Perfect dus voor een lichte, frisse maaltijd die tegelijkertijd luxe aanvoelt.
Serveer je asperges met verse krieltjes (liefst zelf geschild en gekookt), een zacht eitje, goede ham en wat verse peterselie eroverheen, dan heb je een maaltijd waar je U tegen zegt. Simpel en ongelooflijk lekker. Genieten maar!
10 reacties
Ik heb bij de Lydl in Malaga spaanse witte asperges a1 kwaliteit gevonden uit Navarra voor 3,99 een pond. Ze waren fantastisch ,de boterjus was een goeie tip. Ik geef jullie site door in heel Andalusie. Groeten van Walter en Dick.
Haha leuk dat onze recepten Andalusië bereiken! Fijn dat de (Spaanse) witte asperges in de smaak vielen 🙂