Hartige herfsttaart
Zodra de dagen korter worden en het buiten weer wat guurder wordt, krijgen wij automatisch zin in seizoensgroenten zoals witlof.
Deze ietwat bittere groente is voor ons synoniem aan de herfst en roept meteen herinneringen op aan de klassieke witlofschotel met ham en kaas. Dit keer wilden wij het anders doen en besloten we witlof in een quiche te verwerken. Het resultaat is deze witlof quiche met ham en kaas. Een lekker hartig gerecht dat helemaal past bij het seizoen.

Talloze varianten
Een quiche is eigenlijk altijd een goed idee. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit de Franse Elzas, waar de beroemde quiche Lorraine zijn oorsprong vond. Een heerlijke hartige taart gevuld met eieren, room en spek. Inmiddels zijn er talloze varianten, van klassiek tot modern.

Wat wij zo fijn vinden aan een quiche, is dat je eindeloos kunt variëren met de vulling. Je kunt restjes groente kwijt, wat plakjes ham of spek toevoegen en afmaken met een royale laag kaas. Bovendien doet de oven het meeste werk, waardoor het ideaal is voor een doordeweekse avond of een relaxte weekendlunch.
Veelzijdige groente
Witlof is misschien niet ieders favoriet, maar al je het goed bereidt ontdek je een heerlijke veelzijdige groente. De licht bittere smaak wordt milder wanneer je witlof bakt of combineert met romige ingrediënten, zoals in deze quiche.

Daarnaast is witlof ook nog eens gezond. Het bevat namelijk weinig calorieën, veel vezels en zit boordevol vitaminen, waaronder vitamine C en foliumzuur. Ook ondersteunt het de spijsvertering dankzij het natuurlijke stofje inuline, dat goed is voor de darmflora. Een goede reden dus om deze groente vaker op tafel te zetten!
Kind kan de was doen
Voor deze witlof quiche met ham en kaas gebruiken we een eenvoudige basis van hartig taartdeeg. We bakken grofgesneden witlof kort aan met een sjalot en wat hamreepjes, tot de witlof iets zachter wordt maar nog wel bite heeft. Ondertussen kloppen we vier eieren los met een bakje crème fraîche, een flinke hand geraspte kaas en voor wat extra pit een eetlepel grove mosterd.

Daarna verdelen we het witlofmengsel over de bodem en gieten we het eimengsel eroverheen. De quiche gaat ongeveer veertig minuten de oven in of tot hij mooi goudbruin en stevig is.
Serveeradvies en bewaartip
Deze hartige taart is heerlijk direct uit de oven, als avondmaaltijd met een frisse salade erbij. Maar ook koud is hij verrassend lekker en dus ideaal om mee te nemen naar het werk of als onderdeel van een brunch. Quiche kun je bovendien prima van tevoren maken. Gewoon weer even opwarmen in de oven en hij smaakt weer als vers. Dat maakt dit gerecht niet alleen lekker, maar ook praktisch.


14 reacties
Deze ga ik zeker maken. Heb wel een vraag, bij mij wordt de bodem altijd zo zompig, wat kan ik hier aan doen?
Leuk Marloes! Zorg ervoor dat de groenten (in dit geval witlof) heel goed uitgelekt zijn en geen vocht meer bevatten (trek naar beneden). Dat zorgt al voor een minder zompige bodem. Geniet ervan!
Naast het uitknijpen van de witlof helpt het ook als je de bodem bedekt met bloem of paneermeel.
Ha Marloes,
Mijn ervaring is dat je de bodem “doorzeeft” met gaatjes prikken met een vork en dan geen zompige bodem meer hebt. Sinds ik dat doe heb ik er geen last meer van. Ook zou je de bakvorm, wat lager in de oven kunnen zetten.
Lijkt me heerlijk maar mag je de crème fraiche er ook uit laten , überhaupt helemaal geen melk of room
Ja hoor, ik zou dan wel een extra eitje toevoegen en wat meer kaas en eventueel een el bloem voor de stevigheid!
Hallo bedankt voor het lekkere recept😘
Vandaag gemaakt! Het was erg lekker, alleen mocht van ons de smaak van de mosterd wat meer aanwezig zijn. Dus maak hem zeker nog een keer en voeg dan iets meer mosterd toe.
Wat een heerlijk recept!
Ik maak echter wel altijd het deeg zelf, dat vind ik lekkerder en dat is niet veel werk.
Bekleed je de wanden van de springvorm ook met taartdeeg?
Yes! Geniet ervan 🙂