Home HoofdgerechtenWitlof quiche met ham en kaas

Witlof quiche met ham en kaas

door SmaakMenutie
Witlof quiche met ham en kaas

Hartige herfsttaart

Zodra de dagen korter worden en het buiten weer wat guurder wordt, krijgen wij automatisch zin in seizoensgroenten zoals witlof.

Deze ietwat bittere groente is voor ons synoniem aan de herfst en roept meteen herinneringen op aan de klassieke witlofschotel met ham en kaas. Dit keer wilden wij het anders doen en besloten we witlof in een quiche te verwerken. Het resultaat is deze witlof quiche met ham en kaas. Een lekker hartig gerecht dat helemaal past bij het seizoen.

Hartige taart witlof

Talloze varianten

Een quiche is eigenlijk altijd een goed idee. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit de Franse Elzas, waar de beroemde quiche Lorraine zijn oorsprong vond. Een heerlijke hartige taart gevuld met eieren, room en spek. Inmiddels zijn er talloze varianten, van klassiek tot modern.

Quiche witlof ingrediënten

Wat wij zo fijn vinden aan een quiche, is dat je eindeloos kunt variëren met de vulling. Je kunt restjes groente kwijt, wat plakjes ham of spek toevoegen en afmaken met een royale laag kaas. Bovendien doet de oven het meeste werk, waardoor het ideaal is voor een doordeweekse avond of een relaxte weekendlunch.

Veelzijdige groente

Witlof is misschien niet ieders favoriet, maar al je het goed bereidt ontdek je een heerlijke veelzijdige groente. De licht bittere smaak wordt milder wanneer je witlof bakt of combineert met romige ingrediënten, zoals in deze quiche.

Quiche maken

Daarnaast is witlof ook nog eens gezond. Het bevat namelijk weinig calorieën, veel vezels en zit boordevol vitaminen, waaronder vitamine C en foliumzuur. Ook ondersteunt het de spijsvertering dankzij het natuurlijke stofje inuline, dat goed is voor de darmflora. Een goede reden dus om deze groente vaker op tafel te zetten!

Kind kan de was doen

Voor deze witlof quiche met ham en kaas gebruiken we een eenvoudige basis van hartig taartdeeg. We bakken grofgesneden witlof kort aan met een sjalot en wat hamreepjes, tot de witlof iets zachter wordt maar nog wel bite heeft. Ondertussen kloppen we vier eieren los met een bakje crème fraîche, een flinke hand geraspte kaas en voor wat extra pit een eetlepel grove mosterd.

Quiche recept

Daarna verdelen we het witlofmengsel over de bodem en gieten we het eimengsel eroverheen. De quiche gaat ongeveer veertig minuten de oven in of tot hij mooi goudbruin en stevig is.

Serveeradvies en bewaartip

Deze hartige taart is heerlijk direct uit de oven, als avondmaaltijd met een frisse salade erbij. Maar ook koud is hij verrassend lekker en dus ideaal om mee te nemen naar het werk of als onderdeel van een brunch. Quiche kun je bovendien prima van tevoren maken. Gewoon weer even opwarmen in de oven en hij smaakt weer als vers. Dat maakt dit gerecht niet alleen lekker, maar ook praktisch.

Quiche met witlof en ham
Witlof quiche met ham en kaas

Witlof quiche met ham en kaas

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 45 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g beenham reepjes
  • 125 g crème fraîche
  • 100 g geraspte kaas (belegen)
  • 6 plakken hartig taartdeeg
  • 4 stronken witlof
  • 4 eieren
  • 2 sjalotten
  • 1 el grove mosterd (optioneel)
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-200 graden.
  • Maak 4 witlof stronken schoon door de buitenste bladen te verwijderen. Verwijder tevens de harde onderkant en kern.
  • Snijd 2 kleine sjalotten fijn en fruit kort aan in een scheutje olijfolie. Voeg 150 g hamreepjes toe en bak al omscheppend op matig vuur even mee.
  • Voeg de grof gesneden witlof toe en bak al omscheppend circa 5-7 minuten. Laat het geheel vervolgens goed uitlekken in een vergiet.
  • Klop in een mengkom 4 eieren los samen met 125 g crème fraîche (en optioneel 1 el grove mosterd). Meng vervolgens 100 g (belegen) geraspte kaas door het geheel. Voeg ook een goede snuf zout en peper toe.
  • Neem een quichevorm van ongeveer 26 cm (of springvorm), bedek deze met bakpapier en verdeel 6 (ontdooide) plakjes taartdeeg over de bodem en wanden. Prik gaatjes met een vork in de bodem. 
  • Verdeel het witlofmengsel over de taartbodem, bestrooi met peper en zout en giet het ei-kaasmengsel vervolgens over het geheel.
  • Plaats de quiche circa 40 minuten in de voorverwarmde oven of tot deze goudbruin is. Serveer (half)warm.

Witlof quiche met ham en kaas

TIP

Smaakt deze witlof quiche naar meer? Maak dan ook eens een plaattaart met witlof!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

14 reacties

Marloes 12 oktober 2022 - 07:36

Deze ga ik zeker maken. Heb wel een vraag, bij mij wordt de bodem altijd zo zompig, wat kan ik hier aan doen?

Reply
SmaakMenutie 13 oktober 2022 - 10:42

Leuk Marloes! Zorg ervoor dat de groenten (in dit geval witlof) heel goed uitgelekt zijn en geen vocht meer bevatten (trek naar beneden). Dat zorgt al voor een minder zompige bodem. Geniet ervan!

Reply
Paula 13 oktober 2022 - 14:23

Naast het uitknijpen van de witlof helpt het ook als je de bodem bedekt met bloem of paneermeel.

Reply
Fransje Spiljard 12 december 2022 - 22:37

Ha Marloes,
Mijn ervaring is dat je de bodem “doorzeeft” met gaatjes prikken met een vork en dan geen zompige bodem meer hebt. Sinds ik dat doe heb ik er geen last meer van. Ook zou je de bakvorm, wat lager in de oven kunnen zetten.

Reply
Alma Goldbach 13 oktober 2022 - 20:02

Lijkt me heerlijk maar mag je de crème fraiche er ook uit laten , überhaupt helemaal geen melk of room

Reply
SmaakMenutie 14 oktober 2022 - 15:47

Ja hoor, ik zou dan wel een extra eitje toevoegen en wat meer kaas en eventueel een el bloem voor de stevigheid!

Reply
Marika 4 januari 2024 - 12:33

Hallo bedankt voor het lekkere recept😘

Reply
Nicole 17 oktober 2022 - 18:52

Vandaag gemaakt! Het was erg lekker, alleen mocht van ons de smaak van de mosterd wat meer aanwezig zijn. Dus maak hem zeker nog een keer en voeg dan iets meer mosterd toe.

Reply
Fransje Spiljard 12 december 2022 - 22:39

Wat een heerlijk recept!
Ik maak echter wel altijd het deeg zelf, dat vind ik lekkerder en dat is niet veel werk.

Reply
Hinke 22 december 2022 - 12:14

Bekleed je de wanden van de springvorm ook met taartdeeg?

Reply
SmaakMenutie 23 december 2022 - 11:06

Yes! Geniet ervan 🙂

Reply
1 2

Reacties