Home <30 minuten Witlofschotel met kip en geitenkaas

Witlofschotel met kip en geitenkaas

all you need is een snijplank, mes en ovenschaal!

door SmaakMenutie
Witlofschotel met kip en geitenkaas

Smaakexplosie

Voor deze verrukkelijke witlofschotel met kip en geitenkaas heb je slechts een snijplank, een mes en een ovenschaal nodig.

De combinatie van gekarameliseerde witlof, zachte geitenkaas, knapperige walnoten en malse kip zorgt voor een ware smaakexplosie. En als kers op de taart: geroosterde radijsjes. Die in de oven hun scherpe bite verliezen en ineens heerlijk mild en zoet worden.

Witlof ovenschotel met kip en geitenkaas

Gekarameliseerde witlof

Witlof staat bekend om zijn licht bittere smaak, maar door het karameliseren in de oven wordt het juist zoeter. Dit proces haalt de natuurlijke suikers in de groente naar boven, waardoor witlof ineens een hele andere smaakdimensie krijgt. Dit maakt het niet alleen lekkerder, maar ook toegankelijker voor mensen, en in het bijzonder kinderen, die normaal gesproken niet zo van de bittere smaak houden. Dat maakt deze ovenschotel dus ook kidsproof!

Witlofschotel recept

Een gezonde en veelzijdige groente

Witlof is niet alleen lekker, maar ook enorm gezond. Het zit boordevol vezels, vitamine C en foliumzuur. Daarnaast is het een caloriearme groente, waardoor het perfect past in een gebalanceerd eetpatroon. Witlof kan zowel rauw als gekookt, gebakken of gegrild worden gegeten, waardoor je er eindeloos mee kunt variëren. In deze ovenschotel komt de groente helemaal tot zijn recht dankzij de combinatie met geitenkaas en walnoten, die de zachte en romige structuur mooi aanvullen met een hartige en knapperige twist.

Witlofschotel maken

Geroosterde radijsjes: een verrassend lekkere toevoeging

Radijsjes staan bekend om hun pittige, peperachtige smaak, maar in de oven transformeren ze compleet. Door ze te roosteren worden ze zacht en mild, met zelfs een lichtzoete ondertoon. Dit maakt ze een verrassend lekkere toevoeging aan deze schotel. Samen met de gekarameliseerde witlof en de romige geitenkaas zorgen ze voor een perfect uitgebalanceerd gerecht met een mooie mix van smaken en texturen.

Met minimale inspanning en een paar simpele ingrediënten zet je deze overheerlijke witlofschotel op tafel. Een verrassende en smaakvolle maaltijd die bewijst hoe veelzijdig witlof kan zijn en je dus niet per se de klassieke witlofschotel hoeft te maken. Hoewel deze natuurlijk ook heerlijk is!

Witlofschotel met kip en geitenkaas

Witlofschotel met kip en geitenkaas

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 118 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 125 g geitenkaas (naturel)
  • 50 g walnoten
  • 4 stronken witlof
  • 2 kipfilets
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • Handje radijsjes
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 190 graden.
  • Vet een ovenschaal in met olijfolie en verdeel de witlof bladen. Bestrooi met 2 el bruine suiker of besprenkel met (schenk)honing. Dit zorgt voor het karameliseren.
  • Snijd 2 kipfilets door de lengte in gelijke stukken en bestrooi rondom met zout, peper en knoflookpoeder. Verdeel de kip tussen de witlof. 
  • Voeg een handje in schijfjes gesneden radijsjes toe samen met 50 g gebroken walnoten. Brokkel tevens 125 g geitenkaas over het geheel.
  • Bestrooi met 1 tl gedroogde tijm, een extra draai van de pepermolen en besprenkel met extra olijfolie. Plaats het geheel 20 minuten in de oven of tot de kip gaar is.

Witlofschotel met kip en geitenkaas

TIP

Serveer gerust met gebakken aardappeltjes als je een grote eter bent.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

42 reacties

Carla 5 juli 2021 - 23:25

Wat een verrukkelijk recept. Ik heb het een beetje pittiger afgemaakt met pul biber.

Reply
SmaakMenutie 6 juli 2021 - 11:11

Lekker Carla! Fijn dat het recept in de smaak viel 🙂

Reply
Petra 22 april 2021 - 10:30

Ohhh….Wat was dit lekker. Om je vingers bij af te likken.
Hoe krijgen jullie het toch voor elkaar om steeds weer van die lekkere recepten te creëren die ook nog eens niet moeilijk zijn om te maken.
Jullie recepten lukken altijd. Ik durf ze zelfs te kiezen als ik ze nog niet gemaakt en ik gasten krijg.
Top! Dank jullie wel.😘

Reply
SmaakMenutie 22 april 2021 - 14:36

Haha thanks Petra, leuk te horen! Dankzij enthousiaste lezers als jij krijgen wij weer de inspiratie om makkelijke en vooral lekkere recepten te bedenken 🙂 Geniet van al het lekkers op de site!

Reply
Monique 20 april 2021 - 11:01

Kan ik dit gerecht van te voren klaar maken en later in de oven zetten?

Reply
SmaakMenutie 20 april 2021 - 11:33

Ja hoor Monique, als je de ovenschaal afdekt en koel bewaard kan dat prima!

Reply
Pamela Zwart 14 april 2021 - 22:02

Heb jullie recept vorige week gemaakt en het was super lekker en gemakkelijk te maken.
Heb alleen Rocquefort gebruikt in plaats van geitenkaas. Heb het recept doorgestuurd naar de familie, goede reclame voor jullie.

Reply
SmaakMenutie 15 april 2021 - 08:57

Leuk te horen Pamela! En lekker om Rocquefort te gebruiken, goed idee! 🙂

Reply
José Kaats 11 april 2021 - 22:08

Vandaag gemaakt. Erg lekker, voor herhaling vatbaar! Bedankt!

Reply
SmaakMenutie 12 april 2021 - 11:14

Leuk te horen José! Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂

Reply
Esther 18 april 2021 - 22:29

Vraagje, kan ik de walnoten vervangen voor cashewnoten?

Reply
SmaakMenutie 19 april 2021 - 10:44

Zeker Esther! Zelf nooit geprobeerd maak kies vooral voor een noot die je lekker vindt 🙂

Reply
1 2 3 4 5