Dit gerecht is echt ideaal. Naast dat iedereen het heerlijk vindt doet de oven namelijk het meeste werk! Heb je een grote ovenschaal, dan kan dit recept eenvoudig verdubbelen voor als je veel eters verwacht. Terwijl jij bezig bent met het vermaken van de gasten, staat het vlees heerlijk te garen in de keuken. En het hoeft maar 20 minuutjes in de oven!
Varkenshaas met spek en champignons
Personen:2-4Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 255 keer gestemd )
Ingrediënten
550 g varkenshaas (2 stuks)
250 g champignons
150 g katenspek
1 sjalot
1 bosje lente-ui
2 tenen knoflook
3 tl grove mosterd
Verse tijm
Zo maak je het
Haal het vlees minstens 30 minuten van te voren uit de koeling.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bestrooi het vlees riant met peper en zout en schroei rondom dicht en bruin in circa 4 minuten in een flinke klont boter. Haal het vlees uit de pan en zet even weg.
Bak in het achtergebleven braadvet 1 fijngesneden sjalot (of ui) en 2 tenen knoflook enkele minuten aan. Voeg vervolgens 250 g gesneden champignons toe en bak rondom in 5-7 minuten bruin op middelhoog vuur.
Verdeel de katenspek op een snijplank en plaats daar het varkenshaasje op. Bestrijk elk varkenshaasje rondom riant met grove mosterd. Voeg ook wat blaadjes verse tijm toe. Vouw het spek om het varkenshaasje.
Leg in een ovenschaal en verdeel de champignons eveneens in de schaal. Plaats 20 minuten in de oven.
Snijd de lente-ui in ringetjes en verdeel over het geheel zodra deze uit de oven komt.
Heb je dit gemaakt?
Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!
Wij zijn Tim & Erik van foodplatform SmaakMenutie en delen hier onze állerlekkerste recepten die iedereen kan maken. Van Indische familierecepten tot Franse klassiekers!
47 reacties
Daantje13 december 2023 - 11:20
Ik wil dit recept graag voor 12 personen maken .
Kan ik het ook los op een hele bakplaat maken i.p.v in een ovenschaal ?
Al vaak genoten van jullie fijne recepten !
Ik heb dit recept met kerst gemaakt en het viel in de smaak bij mijn gasten! Ik had er wel verse sperziebonen en een aardappelkaas gratin bij gedaan om het compleet te maken. Als saus heb ik verse room/knoflook/lenteui sausje gemaakt wat heerlijk was in combi met de varkenshaas EN de sperziebonen. Voor het champignonsmengsel heb ik wel 2 eetlepels ketjap toegevoegd. Heerlijk!
Vorig jaar met kerst, en nu weer samen met nog ander vlees. Wat was het heerlijk en zo makkelijk. Maar mijn vraag is hoe lang van te voren kun je het klaarmaken?
Wat leuk Trudy! Ik zou het niet te lang van tevoren klaarmaken (lees: zo kort mogelijk als kan), gezien dat wel het allerlekkerst is. Geniet er (weer) van 🙂
47 reacties
Ik wil dit recept graag voor 12 personen maken .
Kan ik het ook los op een hele bakplaat maken i.p.v in een ovenschaal ?
Al vaak genoten van jullie fijne recepten !
Leuk om te horen! Los op een hele bakplaat kan ook prima hoor. Geniet ervan!
Kan ik ipv spek ook rauwe ham gebruiken?
Zou ik persoonlijk niet doen, denk dat het sneller uitdroogt!
Ik heb dit recept met kerst gemaakt en het viel in de smaak bij mijn gasten! Ik had er wel verse sperziebonen en een aardappelkaas gratin bij gedaan om het compleet te maken. Als saus heb ik verse room/knoflook/lenteui sausje gemaakt wat heerlijk was in combi met de varkenshaas EN de sperziebonen. Voor het champignonsmengsel heb ik wel 2 eetlepels ketjap toegevoegd. Heerlijk!
Vorig jaar met kerst, en nu weer samen met nog ander vlees. Wat was het heerlijk en zo makkelijk. Maar mijn vraag is hoe lang van te voren kun je het klaarmaken?
Wat leuk Trudy! Ik zou het niet te lang van tevoren klaarmaken (lees: zo kort mogelijk als kan), gezien dat wel het allerlekkerst is. Geniet er (weer) van 🙂
Ook weer een top recept!! Heerlijk zeg.. met kerst 🎄 ook op tafel..