Een cheesecake zonder ovenstress
Cheesecake: het klinkt als iets dat je alleen op zondagmiddag met veel geduld en een perfect afgestelde oven aandurft. Maar niets is minder waar.
Deze versie is een no-bake variant, wat betekent: geen oven, geen zorgen. Het kost je slechts een half uurtje om deze taart in elkaar te zetten. En daarna doet de koelkast het werk. Het resultaat? Een zijdezachte, romige cheesecake met een knipoog naar Tony’s iconische karamel-zeezout reep.
Heerlijke crunchy bodem
De basis is simpel, Oreo’s. De bekende koekjes worden fijn gemalen en gemengd met gesmolten boter. Dit mengsel druk je stevig aan op de bodem van je springvorm. Het geeft niet alleen een lekkere crunch, maar ook een subtiele chocoladesmaak die perfect samengaat met de karamel-zeezout-vulling. Even in de koelkast en klaar is je bodem.
Romige vulling met een twist
De vulling is wat deze taart écht bijzonder maakt. Slagroom wordt luchtig geklopt, waarna je er zachte roomkaas doorheen spatelt (denk aan MonChou). Ondertussen smelt je een reep Tony’s Chocolonely karamel-zeezout au bain-marie, die samen met wat gelatine door het roommengsel gaat.
Het resultaat is een rijke, romige vulling met een subtiele zoute touch. Giet dit over je koekjesbodem en laat de koelkast vervolgens z’n werk doen. Minstens een uur opstijven. Perfect om ondertussen iets anders te doen (of alvast een vork klaar te leggen om te proeven).
Salted caramel: makkelijker dan je denkt
Salted caramel maken klinkt misschien moeilijk, maar het is verrassend eenvoudig. Suiker laten smelten tot een goudkleurige karamel, afblussen met een klontje boter en een scheutje slagroom — en een snuf zeezout natuurlijk. Even goed roeren en je hebt een saus waar menig dessert jaloers op zou zijn. Je kunt ‘m ruimhartig over de opgesteven cheesecake schenken, of er lekker mee zigzaggen en wat moois maken.
De finale
Als finishing touch hak je een tweede reep Tony in grove stukken en strooi je die over de karamel. Dat ziet er niet alleen feestelijk uit, maar geeft bij elke hap een knapperige verrassing. En eerlijk: zelfs zonder de extra karamel is deze taart al onweerstaanbaar. Maar met? Dan is het een instant publieksfavoriet! Perfect voor een verjaardag of ander feestje!
72 reacties
Deze taart gemaakt met mijn verjaardag en iedereen was er enthousiast over, inclusief ik zelf. Gemakkelijk te maken en heel erg lekker.
Hoi Elly, wat leuk om te horen! Fijn dat ‘ie bij iedereen in de smaak viel. Ook een favoriet van ons 😉 Enne, nog van harte! Groet, Tim- SmaakMenutie
hoi hoi ik wil deze taart gaan maken voor mijn verjaardag! hoe lang van te voren kan ik hem maken? En moet ik wachten met de zelfgemaakte karamelsaus verdelen totdat deze taart wordt opgediend? Ik neem aan dat deze in de koelkast bewaard dient te worden?
Hoi Anouk, je kan deze taart maximaal 1 dag van te voren maken. Het beste kan je inderdaad voor het opdienen de karamelsaus verdelen over de taart. Als je de karamelsaus ook van tevoren hebt gemaakt dan kan je deze bewaren in de koeling en zachtjes de volgende dag weer opwarmen zodat hij weer vloeibaar wordt. Fijne verjaardag!
Ik heb de taart gisteren gemaakt en hij was heerlijk!
Ik heb overigens de monchou wel door de slagroom gemixt en dat ging prima, anders bleven er teveel klontjes achter. Verder misschien nog een leuke tip. In plaats van karamel heb ik dulce de leche gemaakt en daar zeezout bij gedaan.
Hoi Linda, wat leuk om te horen! En wat een goed idee om de karamel te vervangen door dulce de leche, jammie! 🙂
Waar koop je salted caramel?
Bij de supermarkt kan je karamelsaus kopen en wat zeezout bij doen. Maar lekkerder (en net zo makkelijk) is het om het zelf te maken! 🙂
Moet je de MonChou door de slagroom mixen of omscheppen? Als de chocolade gesmolten is, laat je deze eerst afkoelen voordat je het bij het slagroom mengsel doet?
Hoi, je moet de MonChou door de slagroom scheppen. Dus zeker niet mixen. Zodra de chocolade gesmolten is voeg je deze direct toe bij het slagroom mengsel. Succes! 🙂