Home Desserts en taarten Tony’s Chocolonely karamel-zeezout cheesecake

Tony’s Chocolonely karamel-zeezout cheesecake

met karamelsaus topping!

door SmaakMenutie
Tony's Chocolonely karamel-zeezout NY cheesecake

Een cheesecake zonder ovenstress

Cheesecake: het klinkt als iets dat je alleen op zondagmiddag met veel geduld en een perfect afgestelde oven aandurft. Maar niets is minder waar.

Deze versie is een no-bake variant, wat betekent: geen oven, geen zorgen. Het kost je slechts een half uurtje om deze taart in elkaar te zetten. En daarna doet de koelkast het werk. Het resultaat? Een zijdezachte, romige cheesecake met een knipoog naar Tony’s iconische karamel-zeezout reep.

Tony's Chocolonely cheesecake recept

Heerlijke crunchy bodem

De basis is simpel, Oreo’s. De bekende koekjes worden fijn gemalen en gemengd met gesmolten boter. Dit mengsel druk je stevig aan op de bodem van je springvorm. Het geeft niet alleen een lekkere crunch, maar ook een subtiele chocoladesmaak die perfect samengaat met de karamel-zeezout-vulling. Even in de koelkast en klaar is je bodem.

Romige vulling met een twist

De vulling is wat deze taart écht bijzonder maakt. Slagroom wordt luchtig geklopt, waarna je er zachte roomkaas doorheen spatelt (denk aan MonChou). Ondertussen smelt je een reep Tony’s Chocolonely karamel-zeezout au bain-marie, die samen met wat gelatine door het roommengsel gaat.

Tony's Chocolonely cheesecake

Het resultaat is een rijke, romige vulling met een subtiele zoute touch. Giet dit over je koekjesbodem en laat de koelkast vervolgens z’n werk doen. Minstens een uur opstijven. Perfect om ondertussen iets anders te doen (of alvast een vork klaar te leggen om te proeven).

Salted caramel: makkelijker dan je denkt

Salted caramel maken klinkt misschien moeilijk, maar het is verrassend eenvoudig. Suiker laten smelten tot een goudkleurige karamel, afblussen met een klontje boter en een scheutje slagroom — en een snuf zeezout natuurlijk. Even goed roeren en je hebt een saus waar menig dessert jaloers op zou zijn. Je kunt ‘m ruimhartig over de opgesteven cheesecake schenken, of er lekker mee zigzaggen en wat moois maken.

Karamelsaus maken

De finale

Als finishing touch hak je een tweede reep Tony in grove stukken en strooi je die over de karamel. Dat ziet er niet alleen feestelijk uit, maar geeft bij elke hap een knapperige verrassing. En eerlijk: zelfs zonder de extra karamel is deze taart al onweerstaanbaar. Maar met? Dan is het een instant publieksfavoriet! Perfect voor een verjaardag of ander feestje!

Tony's Chocolonely karamel-zeezout NY cheesecake

Tony's Chocolonely karamel-zeezout cheesecake

Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.5/5
( 208 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g roomkaas
  • 125 g roomboter
  • 50 g kristalsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 3 gelatineblaadjes
  • 2 pakken Oreo koekjes
  • 2 repen Tony's Chocolonely karamel-zeezout
  • Salted caramel (optioneel)

Zo maak je het

  • Verkruimel 2 pakken Oreo koekjes tot ze goed fijn zijn. Dit kan in de keukenmachine, de bak van je staafmixer, de vijzel of doe een schone theedoek in een kom en stamp fijn met een (koffie)mok.
  • Smelt op laag vuur 125 g roomboter in een pannetje (niet laten koken). Bedek ondertussen de bodem van de springvorm (22 cm) met een stuk bakpapier (gebruik de onderkant als mal). De zijkanten van de springvorm vet je goed in met wat boter.
  • Vermeng met een lepel de gesmolten boter goed met het Oreo-kruim totdat al het kruim bedekt is met wat boter. Bedek vervolgens met dit mengsel de bodem van de springvorm. Druk goed aan met de onderkant van een lepel zodat het goed is verdeeld over de bodem. Zet even weg in de koeling.
  • Week 3 gelatineblaadjes in een kommetje met 3 el water. Klop terwijl de gelatine weekt 250 ml slagroom op met 50 g kristalsuiker.
  • Terwijl de slagroom opgeklopt wordt kan je 1 reep Tony's Chocolonely alvast au-bain-marie smelten (kook water in een pan en plaats daarin een kommetje of andere pan met de reep chocolade zodat het smelt).
  • Voeg zodra de slagroom opgeklopt is in fases de roomkaas (bijvoorbeeld MonChou) toe aan de slagroom. Zorg dat de boel stevig blijft.
  • Laat de gelatine in een pannetje op laag vuur oplossen (niet laten koken) en roer de gelatine vervolgens door het mengsel.
  • Zodra de chocolade gesmolten is voeg je deze ook toe aan het roomkaas-slagroom mengsel. Meng rustig door het geheel.
  • Haal de bodem uit de koeling en giet het mengsel in de springvorm. Laat het nu afkoelen en opstijven in de koeling. Minstens 1 uur, maar liever langer!
  • Ondertussen kan je (optioneel) de salted caramel maken .
  • Verdeel de salted caramel over de taart en maak af door wat gehakte stukjes Tony van de tweede reep over de taart te verspreiden.

Tony's Chocolonely karamel-zeezout NY cheesecake

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

72 reacties

Elly 26 september 2018 - 21:43

Deze taart gemaakt met mijn verjaardag en iedereen was er enthousiast over, inclusief ik zelf. Gemakkelijk te maken en heel erg lekker.

Reply
SmaakMenutie 27 september 2018 - 19:03

Hoi Elly, wat leuk om te horen! Fijn dat ‘ie bij iedereen in de smaak viel. Ook een favoriet van ons 😉 Enne, nog van harte! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
anouk 7 september 2018 - 09:03

hoi hoi ik wil deze taart gaan maken voor mijn verjaardag! hoe lang van te voren kan ik hem maken? En moet ik wachten met de zelfgemaakte karamelsaus verdelen totdat deze taart wordt opgediend? Ik neem aan dat deze in de koelkast bewaard dient te worden?

Reply
SmaakMenutie 9 september 2018 - 10:26

Hoi Anouk, je kan deze taart maximaal 1 dag van te voren maken. Het beste kan je inderdaad voor het opdienen de karamelsaus verdelen over de taart. Als je de karamelsaus ook van tevoren hebt gemaakt dan kan je deze bewaren in de koeling en zachtjes de volgende dag weer opwarmen zodat hij weer vloeibaar wordt. Fijne verjaardag!

Reply
Linda 25 augustus 2018 - 09:16

Ik heb de taart gisteren gemaakt en hij was heerlijk!
Ik heb overigens de monchou wel door de slagroom gemixt en dat ging prima, anders bleven er teveel klontjes achter. Verder misschien nog een leuke tip. In plaats van karamel heb ik dulce de leche gemaakt en daar zeezout bij gedaan.

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2018 - 10:26

Hoi Linda, wat leuk om te horen! En wat een goed idee om de karamel te vervangen door dulce de leche, jammie! 🙂

Reply
Jael 30 maart 2018 - 20:36

Waar koop je salted caramel?

Reply
SmaakMenutie 31 maart 2018 - 10:14

Bij de supermarkt kan je karamelsaus kopen en wat zeezout bij doen. Maar lekkerder (en net zo makkelijk) is het om het zelf te maken! 🙂

Reply
Lcdw 27 maart 2018 - 09:30

Moet je de MonChou door de slagroom mixen of omscheppen? Als de chocolade gesmolten is, laat je deze eerst afkoelen voordat je het bij het slagroom mengsel doet?

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2018 - 16:02

Hoi, je moet de MonChou door de slagroom scheppen. Dus zeker niet mixen. Zodra de chocolade gesmolten is voeg je deze direct toe bij het slagroom mengsel. Succes! 🙂

Reply
1 2 3 4 5 7