Home Desserts en taarten Tony’s Chocolonely karamel-zeezout cheesecake

Tony’s Chocolonely karamel-zeezout cheesecake

met karamelsaus topping!

door SmaakMenutie
Tony's Chocolonely karamel-zeezout NY cheesecake

Een cheesecake zonder ovenstress

Cheesecake: het klinkt als iets dat je alleen op zondagmiddag met veel geduld en een perfect afgestelde oven aandurft. Maar niets is minder waar.

Deze versie is een no-bake variant, wat betekent: geen oven, geen zorgen. Het kost je slechts een half uurtje om deze taart in elkaar te zetten. En daarna doet de koelkast het werk. Het resultaat? Een zijdezachte, romige cheesecake met een knipoog naar Tony’s iconische karamel-zeezout reep.

Tony's Chocolonely cheesecake recept

Heerlijke crunchy bodem

De basis is simpel, Oreo’s. De bekende koekjes worden fijn gemalen en gemengd met gesmolten boter. Dit mengsel druk je stevig aan op de bodem van je springvorm. Het geeft niet alleen een lekkere crunch, maar ook een subtiele chocoladesmaak die perfect samengaat met de karamel-zeezout-vulling. Even in de koelkast en klaar is je bodem.

Romige vulling met een twist

De vulling is wat deze taart écht bijzonder maakt. Slagroom wordt luchtig geklopt, waarna je er zachte roomkaas doorheen spatelt (denk aan MonChou). Ondertussen smelt je een reep Tony’s Chocolonely karamel-zeezout au bain-marie, die samen met wat gelatine door het roommengsel gaat.

Tony's Chocolonely cheesecake

Het resultaat is een rijke, romige vulling met een subtiele zoute touch. Giet dit over je koekjesbodem en laat de koelkast vervolgens z’n werk doen. Minstens een uur opstijven. Perfect om ondertussen iets anders te doen (of alvast een vork klaar te leggen om te proeven).

Salted caramel: makkelijker dan je denkt

Salted caramel maken klinkt misschien moeilijk, maar het is verrassend eenvoudig. Suiker laten smelten tot een goudkleurige karamel, afblussen met een klontje boter en een scheutje slagroom — en een snuf zeezout natuurlijk. Even goed roeren en je hebt een saus waar menig dessert jaloers op zou zijn. Je kunt ‘m ruimhartig over de opgesteven cheesecake schenken, of er lekker mee zigzaggen en wat moois maken.

Karamelsaus maken

De finale

Als finishing touch hak je een tweede reep Tony in grove stukken en strooi je die over de karamel. Dat ziet er niet alleen feestelijk uit, maar geeft bij elke hap een knapperige verrassing. En eerlijk: zelfs zonder de extra karamel is deze taart al onweerstaanbaar. Maar met? Dan is het een instant publieksfavoriet! Perfect voor een verjaardag of ander feestje!

Tony's Chocolonely karamel-zeezout NY cheesecake

Tony's Chocolonely karamel-zeezout cheesecake

Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.5/5
( 208 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g roomkaas
  • 125 g roomboter
  • 50 g kristalsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 3 gelatineblaadjes
  • 2 pakken Oreo koekjes
  • 2 repen Tony's Chocolonely karamel-zeezout
  • Salted caramel (optioneel)

Zo maak je het

  • Verkruimel 2 pakken Oreo koekjes tot ze goed fijn zijn. Dit kan in de keukenmachine, de bak van je staafmixer, de vijzel of doe een schone theedoek in een kom en stamp fijn met een (koffie)mok.
  • Smelt op laag vuur 125 g roomboter in een pannetje (niet laten koken). Bedek ondertussen de bodem van de springvorm (22 cm) met een stuk bakpapier (gebruik de onderkant als mal). De zijkanten van de springvorm vet je goed in met wat boter.
  • Vermeng met een lepel de gesmolten boter goed met het Oreo-kruim totdat al het kruim bedekt is met wat boter. Bedek vervolgens met dit mengsel de bodem van de springvorm. Druk goed aan met de onderkant van een lepel zodat het goed is verdeeld over de bodem. Zet even weg in de koeling.
  • Week 3 gelatineblaadjes in een kommetje met 3 el water. Klop terwijl de gelatine weekt 250 ml slagroom op met 50 g kristalsuiker.
  • Terwijl de slagroom opgeklopt wordt kan je 1 reep Tony's Chocolonely alvast au-bain-marie smelten (kook water in een pan en plaats daarin een kommetje of andere pan met de reep chocolade zodat het smelt).
  • Voeg zodra de slagroom opgeklopt is in fases de roomkaas (bijvoorbeeld MonChou) toe aan de slagroom. Zorg dat de boel stevig blijft.
  • Laat de gelatine in een pannetje op laag vuur oplossen (niet laten koken) en roer de gelatine vervolgens door het mengsel.
  • Zodra de chocolade gesmolten is voeg je deze ook toe aan het roomkaas-slagroom mengsel. Meng rustig door het geheel.
  • Haal de bodem uit de koeling en giet het mengsel in de springvorm. Laat het nu afkoelen en opstijven in de koeling. Minstens 1 uur, maar liever langer!
  • Ondertussen kan je (optioneel) de salted caramel maken .
  • Verdeel de salted caramel over de taart en maak af door wat gehakte stukjes Tony van de tweede reep over de taart te verspreiden.

Tony's Chocolonely karamel-zeezout NY cheesecake

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

72 reacties

Kelly 20 maart 2018 - 07:24

Klopt helemaal wat Joep aangeeft. Ik heb na dit fiasco ook eerst de gelatine laten smelten in 3 eetlepels water, toen door het room mengsel geroerd en daarna de gesmolten chocolade erbij gedaan.

Reply
SmaakMenutie 21 maart 2018 - 17:12

Het is aangepast Joep en Kelly! Dank voor jullie alertheid 😉

Reply
Joep 17 maart 2018 - 15:21

Net ook de taart aan het maken. De gelatine bij de chocolade gedaan en het werd met twee keer roeren een klomp. Ik had stiekem al het idee dat dit niet zou werken want water en chocolade zijn vijhanden.

Dus nog even een tip smelt de chocolade en doe deze bij het room mengsel. Smelt daarna in twee eetlepels room om melk de geweekte gelatine en roer deze door het room memgsel.

Reply
SmaakMenutie 18 maart 2018 - 12:54

Hoi Joep, bedankt voor je tip. Wij hadden er weliswaar geen last van, maar ik vind je tip wel een hele goede. Gaan we aanpassen in het recept. Hoop dat de taart smaakte ? Thanks!

Reply
Ilse 7 maart 2018 - 21:30

Bij mij gaat het mis tijdens de gelatine toevoegen aan de gesmolten chocolade. Ik heb heul snel geroerd zoals er stond maar chocolade werd heel snel hard en korrelig 🙁 wat doe ik fout??

Reply
SmaakMenutie 9 maart 2018 - 17:06

Hoi Ilse, hmmmz misschien was het niet genoeg gesmolten? Als je de gelatine weglaat moet het ook wel lukken hoor. Was de taart wel lekker 😉

Reply
Kim 10 februari 2018 - 21:18

Wat een heerlijke taart en heldere uitleg. Maak hem deze week al voor de tweede keer. Vrienden noemde de taart “restaurantwaardig”. Bedankt voor het delen van dit recept!

Reply
SmaakMenutie 11 februari 2018 - 11:52

Wow thanks voor het compliment Kim! Moeilijk om niet constant van te blijven eten hè 😛

Reply
Izee Derkx 9 februari 2018 - 16:21

Heb net de taart gemaakt, maar als ik de chocolade gelatine-mix bij de slagroom roomkaas-mix doe, wordt de chocolade sliertig. Enig idee hoe dit kan?

Reply
SmaakMenutie 11 februari 2018 - 11:50

Hoi Izee, wellicht is de gelatine niet goed opgenomen? ik heb het niet eerder gehad. Was de smaak wel goed 😉

Reply
1 2 3 4 7