Broodpannenkoek
Wist je dat ‘roti’ letterlijk eigenlijk simpelweg ‘brood’ betekent? Terwijl als we het in Nederland hebben over roti we eigenlijk het bekende Surinaamse gerecht ‘roti kip massala’ bedoelen.
Bestaande uit een zachte, luchtige broodpannenkoek met kruidige kip massala, kousenband, aardappelen en een eitje. De basis van een goede roti zit ‘m niet alleen in de perfect gekruide kip, maar zeker ook in de roti vellen.

Als je een écht lekkere roti wilt, ga dan naar een (Surinaamse) toko. Daar vind je namelijk de authentieke roti vellen, bereid met onder andere gele spliterwten. Deze zijn echt een wereld van verschil met de supermarktvarianten, die vaak taaier en veel minder smaakvol zijn.
De oorsprong
Toen in de late 19e eeuw Hindoestaanse arbeiders vanuit India naar Suriname kwamen, brachten ze niet alleen hun cultuur mee, maar ook hun keukengeheimen. Eén daarvan was roti, een broodpannenkoek dat vaak gegeten werd met groenten en curry.

In het warme Suriname mengde deze traditie zich met lokale smaken: kousenband, eieren, aardappelen en kip werden al snel vaste onderdelen van het gerecht. Zo ontstond een nieuwe variant van roti, vol Surinaamse invloeden. Wat begon als een herinnering aan thuis, is nu niet meer weg te denken uit de Surinaamse eetcultuur.
De perfecte kip massala bereiden
Voor een goede roti kip massala begint alles met de kip. Gebruik bij voorkeur kipdijfilet (of kip met bot) voor extra smaak. Kipfilet zou op zich kunnen, maar de kip wordt extra mals dankzij het kleine vetrandje dat de kipdijfilet heeft. Verhit een ruime pan (bekijk hier welke gietijzeren braadpan wij zelf in de keuken gebruiken) met een scheutje zonnebloemolie en bak de kip allereerst goudbruin aan.
Voeg vervolgens een royale hoeveelheid masala kerrie en gemalen komijnzaad toe en bak even mee. Snijd twee tomaten grof en bak ze kort mee, zodat ze hun smaak goed afgeven. Hierna blussen we onze roti af met water en voegen we een kippenbouillon blokje toe. Daarna gaan de aardappelen erbij en laten we alles zo’n drie kwartier rustig pruttelen, zodat de smaken goed in de kip en aardappelen trekken.

Voor extra pit kan je een madame Jeanette peper toevoegen. Maar pas op: deze Surinaamse peper is loeiheet! Laat de peper ongeveer tien minuten meekoken voor een subtiele scherpte, of langer als je van echt pittig houdt. En we spreken uit ervaring als we ze zeggen dat het echt heel spicy wordt als je de peper te lang mee laat pruttelen.
Kousenband en eitjes
Terwijl de kip suddert koken we de kousenband beetgaar. Snijd de lange bonen in stukjes van 3-5 centimeter en kook ze zo’n acht minuten in (gezouten) water. Vervolgens roerbak je ze met een gesnipperd uitje en een fijngesneden teentje knoflook voor extra smaak. Daarnaast koken we twee eieren hard. Die eitjes zijn echt een onmisbaar onderdeel van roti kip massala.

Serveren en genieten
De vellen kun je kort opwarmen in de oven of pan (of zelfs de magnetron). Ze blijven dan goed vouwbaar maar de kou is er wel vanaf. Verdeel vervolgens de kip massala, aardappelen en kousenband over het bord, leg er een eitje bij en serveer met een (warm) roti vel. Dit gerecht kent overigens veel varianten, afhankelijk van familietradities en persoonlijke voorkeuren maar deze versie is wat ons betreft de allerlekkerste. En vergeet niet: roti eet je met je handen!
140 reacties
Vandaag heb ik dit recept gemaakt en het was heerlijk, bedankt voor het recept. Alleen de ui bij de kousenband vond ik wat minder, volgende keer alleen een teentje knoflook denk ik.
Fijn dat het in de smaak viel Antonio! En laat inderdaad vooral de ui achterwege als je dit minder lekker vindt. Dat is heel persoonlijk 🙂
Als je echt op ze Surinaams maakt horen de kousenband er ook door heen gemengd en knoflook ei als ze gekookt zijn ook en de pan
Bedankt voor de tip As!
Uitstekend recept. Ik heb alleen sperziebonen genomen (5 minuutjes voorgekookt) en die samen met de eieren gewoon het laatste kwartier in de pan met de rest meegekookt. De madame jeanette (heel) laat ik volgende keer wel het laatste halfuur meekoken denk ik of de hele tijd. Maar nogmaals: heerlijk recept, bedankt!
Fijn dat het in de smaak viel Eddy! Goed idee om de sperziebonen en eieren mee te laten koken trouwens 🙂
Dit heb ik de tweede keer dat ik dit recept had gemaakt dus ook gedaan, moet zeggen dat de eitjes er stuk lekkerder door worden om erbij toe te voegen.
Gewoon een goed recept.Het gaat erom dat je de juiste massala en rotiplaat gebruikt. (Hindoestaanse) De rest kan je qua smaak zelf aanvullen.Maar dit recept klopt wel.Alleen gebruik ik gewoon sambal oelek i.p.v. madame .En gewoon kouseban of boontjes zonder kruiden. Het gerecht is opzich al gekruid genoeg. En wil er gewoon ff een pure andere smaak erbij.Dit geldt trouwens ook voor de Surinaamse keuken. Het smaakt nooit het zelfde bij iedereen. Geldt ook voor de Indische keuken.Sumatraans is anders dan Javaans etc.Zelfs onze Nederlandse boerenkool wordt op andere wijze gemaakt.Als de basis maar wel blijft bestaan. Maar goed. Jullie maken leuke en mooie recepten. Ga zo door.
Wat de rotiplaat betreft. Gewoon de hindoestaanse bij toko halen. (kost een paar euro)Je kan het er gewoon qua tijd en geld niet zelf voor maken.Het is gewoon heel veel werk. En je krijgt ‘m nooit zo dun en goed als uit de toko.Zeker als je het nooit gedaan hebt. Je begint al met de gietijzeren bakplaat plus dan nog de ingrediënten en het werk. Reken maar uit. Het is gewoon vers hoor!!! Want hoe vers zijn de aardappels,kip,boontjes,kruiden,etc. Gewoon lekker kopen. Of je moet om tijd en geld verlegen zitten. Eet smakelijk.
Thanks voor het compliment Robby, leuk om te horen 🙂 Je moet inderdaad goede (basis)producten en ingrediënten gebruiken, dan kan er weinig fout gaan! Wij zijn ook voorstander van de rotiplaat van de toko, maar het is net wat je wil!
Hi,
We hebben het gemaakt en het was heerlijk! Nu willen wij hetzelfde recept voor 4 personen maken en dachten eraan alle ingrediënten te verdubbelen en daarmee dus tussen de 50 en 60 gram massala te gebruiken. Nu zag ik dat jullie adviseren om niet meer dan 40 gram te gebruiken? Waarvoor is dat? Kan ik niet dezelfde verhouding aanhouden?.. ik hoor het graag!
Fijn dat ons recept in de smaak viel Michelle! De massala is vrij overheersend, dus daar moet je niet te veel van gebruiken. Succes!