Home Pasta Pasta met chorizo en champignons

Pasta met chorizo en champignons

door SmaakMenutie
Pasta met chorizo, zongedroogde tomaatjes en champignons

Romige pasta met een pittige twist

Soms heb je gewoon zin in een bord vol comfortfood. Niet te ingewikkeld, maar natuurlijk wél vol smaak. Deze pasta met chorizo, champignons en zongedroogde tomaatjes is daar het perfecte voorbeeld van.

Een combinatie die romig, hartig én een tikkeltje pittig is. Binnen een half uur staat een bord op tafel dat zowel op doordeweekse avonden als in het weekend niet misstaat.

Pasta met chorizo en champignons

De smaakmaker: chorizo

Chorizo is een kruidige Spaanse worst die zijn dieprode kleur dankt aan paprikapoeder. Hij is er in verschillende varianten, van zacht en smeuïg tot gedroogd en stevig.

Wij gebruiken de pittige, halfharde versie, die bij verhitting zijn oliën loslaat en meteen zorgt voor een smaakbasis die alles wat doordrenkt. Dat geeft deze pasta net dat beetje extra pit. Een klein beetje chorizo doet trouwens al wonderen. Het is echt een smaakmaker pur sang die zich niet makkelijk laat vervangen.

Kastanjechampignons

De kastanjechampignon lijkt misschien op de gewone witte variant, maar heeft een nootachtigere smaak en stevigere beet. Ze behouden hun structuur beter bij het bakken en geven een lekkere, beetje aardse ondertoon aan het gerecht.

Pasta met chorizo recept

Daarnaast zijn ze rijk aan vezels, B-vitamines en antioxidanten. Lekker én voedzaam dus. Wij snijden ze in plakjes en bakken ze tot ze mooi goudbruin zijn, zodat ze perfect mengen met de rest van de saus.

Alles samen in één pan

Wat dit gerecht zo fijn maakt, is dat alles in één pan samenkomt. We bakken eerst de chorizo, voegen dan de champignons en zongedroogde tomaatjes toe, en maken het af met een bakje crème fraîche en wat Parmezaanse kaas.

Pasta met zongedroogde tomaatjes

Crème fraîche zorgt voor een romige saus, terwijl een handje Parmezaanse kaas voor extra smaak zorgt. Wij gebruikten penne, maar elke pastasoort die de saus goed vasthoudt werkt hier prima. Farfalle, fusilli of rigatoni? Ook helemaal goed.

Serveer het zoals jij wilt

Tot slot voegen we nog wat verse zwarte peper toe en uiteraard extra Parmezaan. En voor de finishing touch wat grofgehakte peterselie. Serveer het in diepe borden en genieten maar!

Pasta met chorizo en champignons is ideaal voor een snelle maaltijd zónder in te leveren op smaak. Ideaal toch?

Pasta met chorizo, zongedroogde tomaatjes en champignons
Pasta met chorizo, zongedroogde tomaatjes en champignons

Pasta met chorizo en champignons

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 180 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g kastanjechampignons
  • 150 g penne
  • 150 g chorizo
  • 125 g crème fraîche
  • 50 g zongedroogde tomaten
  • 25 g Parmezaanse kaas
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • Verse peterselie (optioneel)
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Zet een pan met ruim water op het vuur en kook 150 g penne (of andere pasta) in 10 minuten al dente.
  • Snijd 1 (kleine) ui en 2 tenen knoflook fijn. Snijd tevens 200 g kastanje champignons in kleine stukjes.
  • Neem een koekenpan of braadpan en fruit de ui in een scheutje olijfolie even kort aan. Snijd de chorizo in blokjes en bak deze enkele minuten mee. Voeg de gesneden champignons toe en bak mee tot ze vocht afgeven en lekker gebakken zijn (ongeveer 5-8 minuten).
  • Voeg vervolgens 50 g (grof) gesneden zongedroogde tomaatjes toe samen met de fijngesneden knoflook.
  • Voeg nu ook 1 bakje crème fraîche van 125 g toe samen met 25 g geraspte Parmezaanse kaas. Meng alles goed door elkaar en laat enkele minuten pruttelen.
  • Giet de penne af en voeg toe aan het geheel.
  • Serveer (optioneel) met verse peterselie. Voeg tevens naar smaak extra Parmezaanse kaas toe en verse peper. Eet smakelijk!

Pasta met chorizo, zongedroogde tomaatjes en champignons

TIP

Liever vegetarisch? Laat de chorizo achterwege en voeg extra kastanjechampignons of wat gegrilde paprika toe.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

22 reacties

Fred 4 november 2024 - 19:23

Top recept, zal hem zeker vaker maken! Valt wel echt zwaar op de maag wanneer je een iets groter bord dan gemiddeld neemt. Een kleine portie in een kom zoals in de afbeelding is meer dan voldoende haha.

Waarom gaat de knoflook er trouwens pas later in en wordt deze niet in het begin meteen mee gefruit samen met de ui?

Reply
1 2 3