Home Vis Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

de oven doet het meeste werk!

door SmaakMenutie
Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

Boordevol groenten

Deze ovenschotel met kabeljauw in gegrilde paprikasaus is een super smaakvolle en tegelijkertijd voedzame maaltijd die je echt in een handomdraai op tafel zet. Hoe dat kan? De oven doet het meeste werk voor je!

Een ovenschotel die boordevol groenten zit – courgette, paprika en rode ui – en wordt afgemaakt met een romige saus van gegrilde paprika en Parmezaanse kaas. Een super lekkere combinatie samen met de kabeljauwfilet.

Kabeljauw ovenschotel

Veelzijdige vis

Kabeljauw is een veelzijdige vis die zich echt perfect leent voor ovengerechten. Dankzij de stevige structuur blijft hij namelijk mooi intact tijdens het garen en de milde smaak van de kabeljauw combineert daarnaast goed met allerlei kruiden en sauzen. Hij heeft het zelfs echt nodig om goed op smaak te komen.

Ovenschotel kabeljauw recept

Bovendien is kabeljauw een supergezonde keuze: hij is rijk aan eiwitten, bevat weinig vet en zit boordevol essentiële voedingsstoffen zoals omega-3-vetzuren, vitamine B12 en selenium. Geen wonder dat deze vis al eeuwenlang geliefd is in menig (wereld)keuken!

De saus: romig en vol smaak

Maar de echte smaakmaker van dit gerecht is zonder twijfel de gegrilde paprikasaus. Je kunt een pot gegrilde paprika gebruiken of deze zelf roosteren in de oven (of op het gasfornuis). De gegrilde paprika mix je samen met twee teentjes knoflook tot een gladde saus.

Ovenschotel vis maken

Vervolgens laat je dit mengsel samen met kookroom en Parmezaanse kaas in een pannetje zachtjes pruttelen tot je een heerlijke romige saus hebt. De combinatie van de rokerige smaak van paprika met het pittige van de Parmezaanse kaas zorgt voor een echte smaakexplosie!

Zo makkelijk maak je het klaar

Snijd de courgette, paprika en rode ui en verdeel ze over een ovenschaal. Leg de kabeljauwfilets erbovenop en schenk de paprikasaus over de vis en groenten. Plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 180-190C en bak het geheel in een minuut of 30 minuten gaar.

Ovenschotel kabeljauw maken

De kabeljauw wordt zacht en neemt de smaken van de saus en groenten perfect op. Serveer de ovenschotel met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes of witte rijst als je er een complete maaltijd van wil maken. Of houd het lekker light en vega en laat ze achterwege. Eet smakelijk!

Ovenschotel kabeljauw
Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 147 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g kabeljauwhaas
  • 295 g gegrilde paprika (1 pot) (of maak het zelf)
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 150 ml kookroom
  • 3 tenen knoflook
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • 1 rode ui

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Laat 1 potje gegrilde paprika uitlekken en mix samen met 2-3 tenen knoflook fijn in de hakmolen.
  • Verwarm het paprikamengsel in een (steel)pan en voeg 150 ml kookroom en 50 g geraspte Parmezaanse kaas toe. Laat op matig vuur enkele minuten ietwat indikken.
  • Snijd ondertussen 1 courgette en 1 gele paprika in kleine stukjes en 1 rode ui in (kwart)ringen. Verdeel de groenten over de bodem van een middelgrote ovenschaal.
  • Plaats 300 g kabeljauwfilet op de groenten en schenk het paprikamengsel over het geheel. Plaats circa 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

56 reacties

Annemieke 10 augustus 2021 - 01:12

Ook weer een fijn recept, ik ben fan! Ik heb zelf alleen nog zout en peper toegevoegd, dat vond ik niet in het recept terug. Volgende keer zal ik het ook eens met kokosroom en wat sambal proberen. Hebben jullie suggestie wat voor sambal?

Reply
SmaakMenutie 10 augustus 2021 - 10:47

Fijn Annemieke, dat horen we graag! Peper en zout vinden wij niet nodig gezien de gebruikte ingrediënten genoeg smaak afgeven maar voeg het vooral toe. Kokosroom lijkt mij ook lekker, goed idee. Kies bij het toevoegen van sambal in gerechten altijd voor de oelek variant. Geniet ervan!

Reply
Suzanne 1 mei 2021 - 16:59

Afgelopen week dit gerecht gemaakt en het was heerlijk!
Mijn man was onder de indruk van mijn kookkunsten en het was zo op.
Ik heb al meer recepten van jullie site gemaakt.
Ik vind het leuk dat de ingrediënten voornamelijk allemaal vers zijn (geen pakjes enzo) maar toch makkelijk om te maken! Bedankt voor alle inspiratie.

Reply
SmaakMenutie 3 mei 2021 - 10:24

Leuk om te horen Suzanne dat onze recepten (bij jou en je man) in de smaak vallen 🙂

Reply
Lotte 26 april 2021 - 10:19

Het was heerlijk, alleen leek het wel soep. Ik zal wel iets verkeerd gedaan hebben 🙁

Reply
SmaakMenutie 26 april 2021 - 10:23

Dan was de saus te dun! Volgende keer wat meer kaas toevoegen. Als de smaak maar goed was 🙂

Reply
Gerard J 25 april 2021 - 09:12

Een geweldig recept en hoe makkelijk! De saus is verrukkelijk en de groentjes blijven top!En over de vis blijf je dromen zo heerlijk👌

Reply
SmaakMenutie 26 april 2021 - 10:23

Erg leuk te horen Gerard! Fijn dat je van ons recept genoten hebt 🙂

Reply
Mariella 21 april 2021 - 19:35

Een heerlijk gerecht, ga ik zeker nog vaker maken. Ook extra sambal toegevoegd.

Reply
SmaakMenutie 22 april 2021 - 09:57

Leuk te horen Mariella! En lekker die toevoeging van sambal, goed idee voor wat extra pit 🙂

Reply
1 2 3 4 5