Home Vis Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

de oven doet het meeste werk!

door SmaakMenutie
Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

Boordevol groenten

Deze ovenschotel met kabeljauw in gegrilde paprikasaus is een super smaakvolle en tegelijkertijd voedzame maaltijd die je echt in een handomdraai op tafel zet. Hoe dat kan? De oven doet het meeste werk voor je!

Een ovenschotel die boordevol groenten zit – courgette, paprika en rode ui – en wordt afgemaakt met een romige saus van gegrilde paprika en Parmezaanse kaas. Een super lekkere combinatie samen met de kabeljauwfilet.

Kabeljauw ovenschotel

Veelzijdige vis

Kabeljauw is een veelzijdige vis die zich echt perfect leent voor ovengerechten. Dankzij de stevige structuur blijft hij namelijk mooi intact tijdens het garen en de milde smaak van de kabeljauw combineert daarnaast goed met allerlei kruiden en sauzen. Hij heeft het zelfs echt nodig om goed op smaak te komen.

Ovenschotel kabeljauw recept

Bovendien is kabeljauw een supergezonde keuze: hij is rijk aan eiwitten, bevat weinig vet en zit boordevol essentiële voedingsstoffen zoals omega-3-vetzuren, vitamine B12 en selenium. Geen wonder dat deze vis al eeuwenlang geliefd is in menig (wereld)keuken!

De saus: romig en vol smaak

Maar de echte smaakmaker van dit gerecht is zonder twijfel de gegrilde paprikasaus. Je kunt een pot gegrilde paprika gebruiken of deze zelf roosteren in de oven (of op het gasfornuis). De gegrilde paprika mix je samen met twee teentjes knoflook tot een gladde saus.

Ovenschotel vis maken

Vervolgens laat je dit mengsel samen met kookroom en Parmezaanse kaas in een pannetje zachtjes pruttelen tot je een heerlijke romige saus hebt. De combinatie van de rokerige smaak van paprika met het pittige van de Parmezaanse kaas zorgt voor een echte smaakexplosie!

Zo makkelijk maak je het klaar

Snijd de courgette, paprika en rode ui en verdeel ze over een ovenschaal. Leg de kabeljauwfilets erbovenop en schenk de paprikasaus over de vis en groenten. Plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 180-190C en bak het geheel in een minuut of 30 minuten gaar.

Ovenschotel kabeljauw maken

De kabeljauw wordt zacht en neemt de smaken van de saus en groenten perfect op. Serveer de ovenschotel met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes of witte rijst als je er een complete maaltijd van wil maken. Of houd het lekker light en vega en laat ze achterwege. Eet smakelijk!

Ovenschotel kabeljauw
Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 147 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g kabeljauwhaas
  • 295 g gegrilde paprika (1 pot) (of maak het zelf)
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 150 ml kookroom
  • 3 tenen knoflook
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • 1 rode ui

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Laat 1 potje gegrilde paprika uitlekken en mix samen met 2-3 tenen knoflook fijn in de hakmolen.
  • Verwarm het paprikamengsel in een (steel)pan en voeg 150 ml kookroom en 50 g geraspte Parmezaanse kaas toe. Laat op matig vuur enkele minuten ietwat indikken.
  • Snijd ondertussen 1 courgette en 1 gele paprika in kleine stukjes en 1 rode ui in (kwart)ringen. Verdeel de groenten over de bodem van een middelgrote ovenschaal.
  • Plaats 300 g kabeljauwfilet op de groenten en schenk het paprikamengsel over het geheel. Plaats circa 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Ovenschotel kabeljauw in gegrilde paprikasaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

56 reacties

Jeroen 21 april 2021 - 14:23

Als ik dit gerecht voor 4 personen zou willen maken? Hoe zit het dan met de ingrediënten?
Lijkt me een lekker gerecht!

Reply
SmaakMenutie 21 april 2021 - 16:06

Ik zou dan de hoeveelheid ingrediënten x1,5 doen! Geniet ervan 🙂

Reply
Maureen 5 april 2021 - 23:52

Vandaag gemaakt op tweede paasdag. En we hebben er van genoten. Ik heb er heerlijk brood bij geserveerd waar de ovenschaal volledig mee werd uitgeveegd. Voor sommige liefhebbers ook wat rijst erbij gedaan. Beide was voortreffelijk. Is ook een makkelijk recept wat je goed kunt voorbereiden en dus niet lang in de keuken hoeft te staan als de visite er is. Wordt zeker nog vaker gemaakt

Reply
SmaakMenutie 6 april 2021 - 10:54

Leuk te horen Maureen dat jullie ervan genoten hebben! 🙂

Reply
Sanaa 2 april 2021 - 20:48

Ik heb het gemaakt en Iedereen vond het verrukkelijk! Dit ga ik vaak maken.

Reply
SmaakMenutie 4 april 2021 - 13:04

Leuk te horen Sanaa! Fijn dat het bij iedereen in de smaak viel 🙂

Reply
Linda 4 maart 2021 - 10:35

Het gerecht viel bij ons hele gezin in de smaak. Gaan we zeker nog es maken!

Reply
SmaakMenutie 4 maart 2021 - 11:12

Leuk te horen Linda! Fijn dat iedereen ervan genoten heeft 🙂

Reply
Sylvia 4 mei 2021 - 19:18

Ziet er lekker uit, en als je het voor 1 pers wil maken?
Alles ongeveer de helft?

Reply
SmaakMenutie 5 mei 2021 - 11:35

Leuk te horen Sylvia! Voor 1 persoon zouden we inderdaad alle ingrediënten halveren. Houd het wel even in de gaten als het in de oven staat, wellicht dat het iets minder lang moet.

Reply
Frans 25 januari 2021 - 18:54

Ook gemaakt en het was goddelijk lekker. Wel kwam er veel vocht vrij. Kan ik daar nog iets aan doen

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2021 - 14:55

Fijn dat het in de smaak viel Frans! Je zou de schotel de volgende keer wat langer in de oven kunnen of de temperatuur wat hoger zetten. Succes!

Reply
Jeannette 3 oktober 2022 - 21:45

Hallo Tim en Erik,
Dit is een fantastisch lekker recept en ik heb het al vele malen gemaakt!
Het vele-vocht-probleem heb ik opgelost door de courgette
,ui en paprika in aparte pan (zonder deksel zodat het vocht verdampt) te bakken, terwijl ik ondertussen de heerlijke saus in een andere pan maak. Als je daarna alles samenvoegt in je ovenschaal hoeft alleen de kabeljauw nog maar te garen. Heerlijk met rijst erbij.

Reply
1 2 3 4 5