Home Erik's Asia Nasi kuning

Nasi kuning

Indische gele feestrijst

door SmaakMenutie
Nasi kuning

Geluk, welvaart & rijkdom

Wat voor mij absoluut onmisbaar is op een feestelijke Indische rijsttafel is nasi kuning. Als kind antwoordde ik steevast dat ik met mijn verjaardag gele rijst wilde eten. Niet wetende dat gele rijst ook echt feestrijst is. In Indonesië eten ze alleen gele rijst tijdens speciale gelegenheden zoals feesten of ceremonies. Het zou niet alleen geluk brengen maar ook welvaart en rijkdom. Voldoende redenen om met regelmaat een gelegenheid te bedenken om nasi kuning te maken als je het mij vraagt! Ik maak het overigens gewoon in de rijststomer. Het kan natuurlijk ook in de pan, maar ik moet bekennen dat ik zelden rijst gekookt heb in een gewone pan. Sterker nog, ik gebruik een 30 jaar oude rijststomer die nog van mijn oma was. En dat ding werkt perfect. Nasi kuning maak je trouwens het beste met pandan rijst. Het kan ook met gewone rijst maar pandan is net wat lekkerder. En je kan het gewoon in de supermarkt kopen.

Nasi kuning

Nasi kuning

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 99 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g pandan rijst
  • 80 g santen
  • 4 limoenblaadjes (djeruk perut)
  • 1 stengel sereh
  • 1 salam blad (Indisch laurier)
  • 2 tl kurkuma
  • 1/2 tl zout

Zo maak je het

  • Doe 300 g pandan rijst in de pan van je rijststomer.
  • Verdeel over de rijst 80 g ietwat fijn gesneden santen (van een blok).
  • Bestrooi met een 1/2 tot 1 tl zout en 2-3 tl kurkuma.
  • Schenk nu water in de pan tot de rijst ruim onder water staat. Zorg dat er een laagje water boven de rijst staat ter grootte van één vingerkootje.
  • Meng alles even goed door elkaar en voeg het salam blad toe samen met 1 stengel gekneusde sereh en 4-5 limoenblaadjes.
  • Zet de rijststomer aan en roer halverwege alles even door elkaar zodat de santen goed wordt opgenomen.
  • Als de rijststomer overslaat op de warmhoud-stand meng dan alles even grondig door elkaar en laat nog een kwartiertje tot een half uurtje op deze stand staan. That's it!

Nasi kuning recept Nasi kuning makenNasi kuning Nasi koening Nasi kunjit

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

36 reacties

Soplantila 22 mei 2024 - 18:19

De rijst bleef bij mij heel plakkerig. Het leek alsof er teveel kokos bij zat. Als ik kokos melk zou pakken ipv een blok santen word het dan wat minder plakkerig?

Reply
SmaakMenutie 30 mei 2024 - 12:08

Het kan soms inderdaad lastig zijn, door de verschillen tussen rijststomers/pannen. Denk niet dat het te maken heeft of je santen of melk gebruikt. Het is echt een beetje aftasten en uitproberen 🙂

Reply
EMI 3 september 2022 - 18:53

Zou je de rijst ook al een dag van te voren kunnen maken? Of moet je het echt op de dag zelf pas maken?

Reply
SmaakMenutie 22 juni 2023 - 10:49

Ja hoor dat kan! Je kan het gewoon even opwarmen in de magnetron.

Reply
Jane 20 augustus 2022 - 08:50

Ik heb gewoon dezelfde rijstkoker!! Ik gebruik ook al jaren die van mijn oma.

Reply
Brigitta 16 april 2022 - 09:42

Hallo Tim, ik wil ook vloeibare kokos gebruiken maar hoeveel cc gaat er dan in?

Reply
SmaakMenutie 18 april 2022 - 10:56

Oeh dat is lastig te zeggen gezien vloeibare kokos/kokosmelk een ander effect heeft op het koken van de rijst. Vandaar dat wij santen en water gebruiken (om de rijst te koken).

Reply
Nicole Mengede 23 februari 2022 - 13:50

Hoi Tim en Erik, heb alles gedaan volgens plan maar de rijst is te hard gebleven. Rijstkoker sloeg ook veel eerder af dan normaal met gewone rijst. Heb ik misschien toch iets te weinig water erbij gedaan?. Groetjes Nicole

Reply
SmaakMenutie 23 februari 2022 - 16:52

Hi Nicole, dat is wel vreemd want in principe zou het geen verschil moeten maken. Heb je de juiste hoeveelheid santen gebruikt? En anders inderdaad toch wat meer water. Maar er zijn ook wel grote verschillen in type rijstkokers!

Reply
1 2 3 4