Geluk, welvaart & rijkdom
Wat voor mij absoluut onmisbaar is op een feestelijke Indische rijsttafel is nasi kuning. Als kind antwoordde ik steevast dat ik met mijn verjaardag gele rijst wilde eten. Niet wetende dat gele rijst ook echt feestrijst is. In Indonesië eten ze alleen gele rijst tijdens speciale gelegenheden zoals feesten of ceremonies. Het zou niet alleen geluk brengen maar ook welvaart en rijkdom. Voldoende redenen om met regelmaat een gelegenheid te bedenken om nasi kuning te maken als je het mij vraagt! Ik maak het overigens gewoon in de rijststomer. Het kan natuurlijk ook in de pan, maar ik moet bekennen dat ik zelden rijst gekookt heb in een gewone pan. Sterker nog, ik gebruik een 30 jaar oude rijststomer die nog van mijn oma was. En dat ding werkt perfect. Nasi kuning maak je trouwens het beste met pandan rijst. Het kan ook met gewone rijst maar pandan is net wat lekkerder. En je kan het gewoon in de supermarkt kopen.
36 reacties
De rijst bleef bij mij heel plakkerig. Het leek alsof er teveel kokos bij zat. Als ik kokos melk zou pakken ipv een blok santen word het dan wat minder plakkerig?
Het kan soms inderdaad lastig zijn, door de verschillen tussen rijststomers/pannen. Denk niet dat het te maken heeft of je santen of melk gebruikt. Het is echt een beetje aftasten en uitproberen 🙂
Zou je de rijst ook al een dag van te voren kunnen maken? Of moet je het echt op de dag zelf pas maken?
Ja hoor dat kan! Je kan het gewoon even opwarmen in de magnetron.
Ik heb gewoon dezelfde rijstkoker!! Ik gebruik ook al jaren die van mijn oma.
Hallo Tim, ik wil ook vloeibare kokos gebruiken maar hoeveel cc gaat er dan in?
Oeh dat is lastig te zeggen gezien vloeibare kokos/kokosmelk een ander effect heeft op het koken van de rijst. Vandaar dat wij santen en water gebruiken (om de rijst te koken).
Hoi Tim en Erik, heb alles gedaan volgens plan maar de rijst is te hard gebleven. Rijstkoker sloeg ook veel eerder af dan normaal met gewone rijst. Heb ik misschien toch iets te weinig water erbij gedaan?. Groetjes Nicole
Hi Nicole, dat is wel vreemd want in principe zou het geen verschil moeten maken. Heb je de juiste hoeveelheid santen gebruikt? En anders inderdaad toch wat meer water. Maar er zijn ook wel grote verschillen in type rijstkokers!