Veel lekkerder dan uit een bakje
Voorverpakte aardappelsalades hebben één ding gemeen: ze smaken zelden echt naar aardappel. De romigheid is aantrekkelijk, zeker bij een barbecue, maar vaak proef je vooral de saus (en de conserveermiddelen).
Daarom maken wij aardappelsalade liever zelf. Dan weet je precies wat erin zit, en kun je de smaak veel beter sturen. Frisser, voller of juist lichter: je bepaalt het helemaal zelf.
Niks saai een een aardappel
Aardappelen hebben lang een wat saaie reputatie gehad, maar ten onrechte. Ze zitten vol vezels, kalium en vitamine C. Zeker als je ze met schil kookt, haal je er veel goeds uit. En anders dan vaak gedacht, zijn aardappels niet per se zwaar of ongezond. In een salade zorgen ze voor vulling en zachtheid, zonder te overheersen. Perfect als basis dus, zeker in combinatie met frisse zuren en iets hartigs.
Zo maken wij hem graag
Voor deze Hollandse variant gebruiken we “iets kruimige” aardappels die we in blokjes koken. Niet te gaar, want we willen structuur houden. De saus maken we van drie flinke eetlepels mayonaise, twee à drie eetlepels Griekse yoghurt (of kwark), drie theelepels scherpe mosterd en een flinke snuf zwarte peper. Dat mengsel mag lekker vol en pittig zijn, want de aardappel zelf is mild van smaak.
Daarna roeren we er zilveruitjes, fijngesneden augurkjes en lente-ui door. En natuurlijk de hamblokjes, die het geheel iets zoutigs geven. Daarnaast voegen we ook wat gesneden bieslook (of kies voor dille) toe voor de nodige kruidigheid. Serveer hem lauwwarm of koel. Allebei is heerlijk!
Lekker bij van alles
Deze aardappelsalade past perfect bij gegrild vlees of gewoon als lunch op een warme dag. Wat wij er fijn aan vinden?Het is simpel, snel en voedzaam. En hij smaakt de volgende dag misschien nog wel beter. Geen kunstmatige smaken, geen gedoe, gewoon een (h)eerlijke salade zoals we hem zelf het liefst maken.
19 reacties
Ik ben iedere keer zo blij met jullie lekkere recepten ,mijn dank daarvoor 👌