Home Salades en soepen Aardappelsalade

Aardappelsalade

met hamblokjes

door SmaakMenutie
Aardappelsalade met hamblokjes

Veel lekkerder dan uit een bakje

Voorverpakte aardappelsalades hebben één ding gemeen: ze smaken zelden echt naar aardappel. De romigheid is aantrekkelijk, zeker bij een barbecue, maar vaak proef je vooral de saus (en de conserveermiddelen).

Daarom maken wij aardappelsalade liever zelf. Dan weet je precies wat erin zit, en kun je de smaak veel beter sturen. Frisser, voller of juist lichter: je bepaalt het helemaal zelf.

Zelf aardappelsalade maken

Niks saai een een aardappel

Aardappelen hebben lang een wat saaie reputatie gehad, maar ten onrechte. Ze zitten vol vezels, kalium en vitamine C. Zeker als je ze met schil kookt, haal je er veel goeds uit. En anders dan vaak gedacht, zijn aardappels niet per se zwaar of ongezond. In een salade zorgen ze voor vulling en zachtheid, zonder te overheersen. Perfect als basis dus, zeker in combinatie met frisse zuren en iets hartigs.

Zo maken wij hem graag

Voor deze Hollandse variant gebruiken we “iets kruimige” aardappels die we in blokjes koken. Niet te gaar, want we willen structuur houden. De saus maken we van drie flinke eetlepels mayonaise, twee à drie eetlepels Griekse yoghurt (of kwark), drie theelepels scherpe mosterd en een flinke snuf zwarte peper. Dat mengsel mag lekker vol en pittig zijn, want de aardappel zelf is mild van smaak.

Ingrediënten aardappelsalade

Daarna roeren we er zilveruitjes, fijngesneden augurkjes en lente-ui door. En natuurlijk de hamblokjes, die het geheel iets zoutigs geven. Daarnaast voegen we ook wat gesneden bieslook (of kies voor dille) toe voor de nodige kruidigheid. Serveer hem lauwwarm of koel. Allebei is heerlijk!

Lekker bij van alles

Deze aardappelsalade past perfect bij gegrild vlees of gewoon als lunch op een warme dag. Wat wij er fijn aan vinden?Het is simpel, snel en voedzaam. En hij smaakt de volgende dag misschien nog wel beter. Geen kunstmatige smaken, geen gedoe, gewoon een (h)eerlijke salade zoals we hem zelf het liefst maken.

Makkelijke aardappelsalade
Aardappelsalade met hamblokjes

Aardappelsalade

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 75 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600 g aardappelen
  • 125 g hamblokjes
  • 25 g verse bieslook
  • 1 bosje lente-ui
  • 3 tl Dijon mosterd
  • 3 el mayonaise (of maak deze zelf)
  • 3 el kwark (of Griekse yoghurt)
  • 3 el zoetzure mini augurken
  • 3 el kleine zilveruitjes

Zo maak je het

  • Schil 600 g aardappels (3 á 4 stuks) en snijd ze in blokjes. Kook de aardappelblokjes in een laagje water met ruim zout in 10 minuten gaar. Spoel al met koud water en laat uitlekken en goed afkoelen in een vergiet.
  • Meng ondertussen in een (meng)kom 3 flinke el mayonaise met 2-3 el Griekse yoghurt of kwark, 3 tl scherpe mosterd en een flinke snuf peper tot een mooie saus.
  • Snijd 3 el mini augurkjes en 1 bosje lente-ui in ringen en hak ook een flinke hand bieslook fijn.
  • Doe de afgekoelde aardappels in een kom en voeg hier 3 el zilverui, de gesneden lente-ui en augurkjes en 125 g hamblokjes aan toe. Meng goed door elkaar.
  • Voeg de saus toe samen met de bieslook en een snuf zout en peper. Alles goed vermengen en klaar is kees!

Aardappelsalade met hamblokjes

TIP

Je kan met aardappelsalade alle kanten op. Vervang voor meer pit de hamblokjes door gebakken bacon of laat het helemaal achterwege voor een vegetarische salade. Houd je van romige salades dan voeg je meer mayonaise of kwark toe. En voor meer pit neem je ruimer mosterd.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

19 reacties

Marion 29 juni 2025 - 08:11

Vorige week dubbele portie gemaakt voor familiefeest in onze tuin. Zonder ham zodat ook de vega’s het konden eten en een extra tl Dijon mosterd. We vonden ‘m lekker! Recept gelijk een blijvertje 🙂

Reply
Sietze 21 augustus 2024 - 11:13

Heb het gemaakt, was lekker maar vond het iets te melig. Heb kruimige aardappels gebruikt en denk dat het daardoor komt, misschien beter met vastkokende aardappelen.

Reply
Tineke 14 september 2023 - 11:59

Uitgebakken spekjes ook heerlijk

Reply
Ans 13 september 2023 - 23:58

Ik maak deze frisse aardappelsalade al jaren vrijwel hetzelfde, maar in plaats van ham gebruik ik corned beef uit blik.
Echt eens proberen, heerlijk.

Reply
Judith 14 juni 2021 - 14:37

Precies wat ik zocht voor bij de bbq!

Reply
SmaakMenutie 14 juni 2021 - 15:45

Leuk Judith, geniet ervan! 🙂

Reply
1 2 3