Veel lekkerder dan uit een bakje
Voorverpakte aardappelsalades hebben één ding gemeen: ze smaken zelden echt naar aardappel.
De romigheid is aantrekkelijk, zeker bij een barbecue, maar vaak proef je vooral de saus (en de conserveermiddelen). Daarom maken wij aardappelsalade liever zelf. Dan weet je precies wat erin zit, en kun je de smaak veel beter sturen. Frisser, voller of juist lichter: je bepaalt het helemaal zelf.

Niks saai een een aardappel
Aardappelen hebben lang een wat saaie reputatie gehad, maar ten onrechte. Ze zitten vol vezels, kalium en vitamine C. Zeker als je ze met schil kookt, haal je er veel goeds uit. En anders dan vaak gedacht, zijn aardappels niet per se zwaar of ongezond. In een salade zorgen ze voor vulling en zachtheid, zonder te overheersen. Perfect als basis dus, zeker in combinatie met frisse zuren en iets hartigs.
Zo maken wij hem graag
Voor deze Hollandse variant gebruiken we “iets kruimige” aardappels die we in blokjes koken. Niet te gaar, want we willen structuur houden. De saus maken we van drie flinke eetlepels mayonaise, twee à drie eetlepels Griekse yoghurt (of kwark), drie theelepels scherpe mosterd en een flinke snuf zwarte peper. Dat mengsel mag lekker vol en pittig zijn, want de aardappel zelf is mild van smaak.

Daarna roeren we er zilveruitjes, fijngesneden augurkjes en lente-ui door. En natuurlijk de hamblokjes, die het geheel iets zoutigs geven. Daarnaast voegen we ook wat gesneden bieslook (of kies voor dille) toe voor de nodige kruidigheid. Serveer hem lauwwarm of koel. Allebei is heerlijk!
Lekker bij van alles
Deze aardappelsalade past perfect bij gegrild vlees of gewoon als lunch op een warme dag. Wat wij er fijn aan vinden?Het is simpel, snel en voedzaam. En hij smaakt de volgende dag misschien nog wel beter. Geen kunstmatige smaken, geen gedoe, gewoon een (h)eerlijke salade zoals we hem zelf het liefst maken.

19 reacties
Lijk me lekker eten
Is ook heerlijk! Snel een keer maken 🙂
Goedemorgen,
Heb gisteren deze aardappelsalade gemaakt.
Door het recept te verdubbelen, want je bent toch al bezig, heb je voor 2 dagen een heerlijke salade in huis.
Het was heerlijk…..
We hebben genoten..
Echt een aanrader.
Leuk om te horen Annie, fijn dat het in de smaak viel! En slim om te verdubbelen, kan je er extra lang van genieten 🙂
Hallo jullie.
Ik maak deze salade ipv.ham, gekookte en geplozen rundvlees. Verder alles hetzelfde. Gr.Jos
Hoi Jos, lijkt ons ook heerlijk! 🙂
Nu de mussen van het dak vallen, is deze heerlijke frisse salade niet te versmaden…en ja, ook een dubbele portie gemaakt ☺️
Haha heel goed Nathalie! Lekker hoor 🙂
Heel lekker, ik heb er voor de pittigheid nog wat dunne ringetjes (van het witte gedeelte) van de prei in gedaan
Lekker Rianne, goed idee! 🙂
Wij hebben deze ook gemaakt, maar dan met plakjes knakworst hadden geen ham in huis. maar smaakte heerlijk!
Lijkt me ook heerlijk Anneke! 🙂