Home <30 minuten Klassieke flammkuchen

Klassieke flammkuchen

met crème fraîche, rode ui, en spekjes!

door SmaakMenutie
Klassieke flammkuchen

Tarte flambeé

De Duitse flammkuchen wint steeds meer aan populariteit in Nederland. Niet alleen omdat hij zo lekker is, maar ook omdat het hartstikke makkelijk is om zelf te maken. Tegenwoordig kan je gewoon kant-en-klaar flammkuchendeeg kopen in de supermarkt. En eerlijk gezegd vinden wij die hartstikke lekker. Maar wil je het echt zelf maken dan is het ook heel eenvoudig. Doe dan 450 g bloem in de kom van de keukenmachine samen met 1 zakje gist van 7 g, 4 el olijfolie, 2 tl zout en 250 ml handwarm water. Laat de machine 10 minuten kneden tot een bol en laat het deeg vervolgens minstens 45 minuten afgedekt rijzen. Hiermee maak je twee stuks. De all-time klassieke flammkuchen, of tarte flambeé zoals de Fransen hem noemen, heeft slechts 3 ingrediënten: rode ui, crème fraîche en spekjes. C’est tout. Of eigenlijk; das ist alles!

Klassieke flammkuchen

Klassieke flammkuchen

Print dit recept
Personen: 2-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 27 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 125 g spekreepjes
  • 125 g crème fraîche
  • 1 rode ui
  • 1 rol vers flammkuchendeeg
  • Zwarte peper

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 200-220 graden.
  • Rol het verse flammkuchen deeg uit op een bakplaat en bestrijk riant met crème fraîche. Je kan met deze hoeveelheid ingrediënten overigens 2 (kleine) flammkuchen maken.
  • Snijd 1 (kleine) rode ui in smalle halve ringen en verdeel over het deeg. Verdeel ook ongeveer de helft van de 125 g spekreepjes over het geheel.
  • Bestrooi met een flinke draai van de pepermolen met zwarte peper.
  • Plaats de flammkuchen in het midden van de voorverwarmde oven en laat hem in circa 12-15 minuten mooi bruin en krokant worden.

Flammkuchen receptFlammkuchen makenKlassieke flammkuchenFlammkuchen

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

16 reacties

Vanessa Vallé 14 december 2018 - 13:38

Hallo Tim & Erik,

Mag ik vragen welke soort bloem jullie gebruikt hebben voor de flammkuchen?
Alvast bedankt voor de hulp!

Gr,
Vanessa

Reply
SmaakMenutie 15 december 2018 - 16:11

Hoi Vanessa, wij hebben de gewone patent tarwe bloem van de supermarkt gebruikt! Graag gedaan en veel bakplezier! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
SmaakMenutie 8 januari 2020 - 11:21

Hoi Annemarie, stom hebben we over het hoofd gezien! We hebben het ertussen gezet 🙂

Reply
Edith Keus 18 januari 2022 - 16:34

Hallo Tim en Erik,
Ik heb wel honderden recepten van jullie gemaakt, en echt alles was heerlijk.
Nu heb ik sinds kort een Kamado en wil dit gerecht erop gaan maken, kan dat?
Ik ben zo aan jullie recepten gewend dat ik niet kan wennen aan de websites van de BBQ koks!

Reply
SmaakMenutie 19 januari 2022 - 08:32

Wat leuk om te horen Edith! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂 Als je een pizzasteen voor de bbq hebt, dan kan deze prima op de kamado. Geniet ervan!

Reply
Eefrie 18 februari 2022 - 15:26

Hoi, is dit recept voor een here lucht oven, of voor een electrische?

Groet,
Eef

Reply
SmaakMenutie 21 februari 2022 - 10:21

Kan beide Eef! Wellicht moet de temperatuur van de elektrische wat hoger. Wij gebruikten een hetelucht oven en dan is 210 graden voldoende. Succes! 🙂

Reply
marga 29 januari 2023 - 22:47

ik heb jullie Chineese tomaten soep gemaakt.
Die was heerlijk.
voor herhaling vatbaar.

Reply
Hans 3 februari 2023 - 18:10

Hallo Tim en Erik,
Is het zelfgemaakt flamkuchendeeg goed in te vriezen?

Reply
SmaakMenutie 4 februari 2023 - 12:12

Hoi Hans, wij hebben het niet eerder gedaan maar het schijnt wel te kunnen. Verpak het dan in vershoudfolie 🙂

Reply
Ina 22 mei 2023 - 09:24

Wanneer je deze maakt, is hij dan ook de volgende dag koud te eten of wordt hij dan hard en taai?

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2023 - 13:08

Kan wel, maar komt de smaak niet ten goede. Dan wordt ‘ie inderdaad een beetje taai…

Reply
Wilma 19 juni 2023 - 18:35

Hoi Tim en Erik,
In het recept staat ‘Verdeel ook ongeveer de helft van de 125 g spekreepjes over het geheel.’Wat doe je dan met de andere helft of bedoelen jullie als je er twee hebt dan de helft op de een en de andere helft op de ander…. Ik hoor het graa.

Reply
SmaakMenutie 22 juni 2023 - 11:03

Hi Wilma, het laatste inderdaad. Voor als je er 2 maakt 🙂

Reply
Eve Brunnenkreef 9 juni 2024 - 00:08

Hi Tim en Erik,
Heel erg geinteresseerd in dit recept. Ik woon in New Zealand en heb hier nog nooit van ‘flammkuchendeeg’ gehoord. Is het een soort pizza deeg? of een soort ‘savoury short pastry’?

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2024 - 10:19

Leuk Eve! Flammkuchendeeg is veel dunner dan pizzadeeg. Het is ook geen savoury short pastry, denk ook niet dat ze het bij jou verkopen. Als je het zelf wil maken, check het intro van dit artikel. Geniet ervan!

Reply