Home Hoofdgerechten Kip Romana

Kip Romana

met paprika’s, tomaten, prosciutto en witte wijn

door SmaakMenutie
Kip Romana

Een Italiaanse klassieker

Waarschijnlijk ken je dit ‘wereldgerecht’ wel van de bekende pakjes uit de supermarkt. De supermarktversie is een pastagerecht met een kruidige champignonroomsaus, kip en cherrytomaatjes.

Vast ook lekker, maar vandaag maken we de échte kip Romana, oftewel pollo alla Romana, zoals de Italianen het noemen. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit de regio Lazio – waar ook Rome ligt – en staat bekend om zijn rijke smaak en tegelijkertijd eenvoudige bereiding.

Kip Romana recept

Wat is kip Romana?

Pollo alla Romana is een traditioneel Italiaans gerecht waarin malse kip wordt gesudderd met paprika’s, tomaten, prosciutto en witte wijn. De Italianen maken dit gerecht vaak een dag van tevoren, zodat de smaken nog beter kunnen intrekken. Soms wordt het zelfs bereid met vers getrokken kippenbouillon voor een extra krachtige smaak. De klassieke bereiding vraagt dus best wat tijd, daarom maken wij vandaag een net iets sneller en makkelijker variant. Uiteraard zonder in te leveren op smaak!

“De belangrijkste smaakmakers zijn een goede prosciutto, kappertjes, een scheut witte wijn en natuurlijk de juiste kruiden

Ingrediënten en smaakmakers

De kracht van kip Romana zit in de combinatie van eenvoudige, maar kwalitatieve ingrediënten. De belangrijkste smaakmakers zijn een goede prosciutto, kappertjes, een scheut witte wijn en natuurlijk de juiste kruiden. Voor de basis van de saus gebruiken we tomatenblokjes, oregano, tijm en laurierblaadjes, die samen zorgen voor een heerlijk geurige en kruidige saus. De paprika’s geven een lichte zoetheid en een mooie kleur aan het gerecht.

Kip Romana ingrediënten

Stap-voor-stap bereiding

We beginnen met het aanbraden van de kip in een ruime pan, zodat deze een mooie goudbruine kleur krijgt. Vervolgens voegen we de reepjes paprika toe samen met de fijngesneden prosciutto. Daarna gaat er een blik tomatenblokjes bij, samen met een snuf oregano en tijm voor die typische Italiaanse smaak. We blussen het geheel af met 100 ml witte wijn (een klein glaasje) en voegen 100 ml water toe, samen met een half kippenbouillon blokje en twee blaadjes laurier. Dit laten we rustig sudderen totdat de kip botermals is en de saus mooi is ingedikt.

Serveertips

In Italië wordt kip Romana traditioneel gegeten met vers stokbrood en olijfjes, zodat je het brood heerlijk in de saus kunt dippen. Wij serveren het vandaag met pasta, en kiezen voor schelpjespasta (pipe rigate), die de saus perfect vasthoudt. Maar ook penne, spaghetti of tagliatelle passen hier uitstekend bij. Serveer met een frisse salade en een glas witte wijn voor een authentieke Italiaanse ervaring. Buon appetito!

Pollo alla Romana
Kip Romana

Kip Romana

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 142 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 450 g kipdijfilet
  • 400 g tomatenblokjes
  • 200 g pasta naar keuze
  • 80 g prosciutto
  • 100 ml witte wijn
  • 3 paprika's (geel en/of rood)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 blaadjes laurier
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 2 el kappertjes
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • Verse peterselie
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Snijd 450-500 g kipdijfilet (of kipfilet) in hapklare stukken en bestrooi met zout en peper.
  • Bak de stukjes kip in een scheutje olijfolie rondom bruin in 7-10 minuutjes. De kip hoeft nog niet door- en door gaar te zijn. Haal uit de pan en zet even (afgedekt) apart.
  • Snijd ondertussen 2 of 3 paprika’s in reepjes of blokjes en snijd eveneens 80 g prosciutto (rol de plakjes op en snijd reepjes). Hak ook alvast 2 tenen knoflook fijn.
  • Doe de paprikareepjes in de pan samen met de prosciutto en bak al omscheppend ongeveer 5 minuten, totdat de prosciutto licht crispy is. Voeg ook de knoflook toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg nu 1 blik tomatenblokjes (400 g) toe samen met 1 tl gedroogde oregano en 1 tl gedroogde tijm. Roer alles even goed door elkaar.
  • Voeg vervolgens 100 ml witte wijn toe samen met 100 ml heet water en een 1/2 verkruimeld kip bouillonblokje. Breng tegen de kook aan en voeg de kip weer toe aan de pan. Voeg ook 2 blaadjes laurier toe.
  • Laat op matig vuur 20-25 minuten pruttelen met het deksel schuin op de pan. De laatste 10 minuten van de pan zodat de saus kan indikken.
  • Serveer met een pasta naar keuze, verse kappertjes, peterselie en eventueel Parmezaanse kaas.

Kip Romana

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

53 reacties

Mieke 11 juni 2020 - 11:24

Wederom heerlijk gegeten. Ben zó blij met jullie site!! ?

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2020 - 11:42

Fijn dat dit recept ook in de smaak viel Mieke! En leuk om te horen 🙂

Reply
Nelleke 5 mei 2020 - 13:56

Nog even naar aanleiding van de vraag van Laura: alcohol verdampt toch tijdens het pruttelen?
Ontzettend leuk jullie site ontdekt te hebben, Tim en Erik! Daar ga ik veel plezier aan beleven…

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2020 - 09:06

Ja voor 99% verdampt de alcohol Nelleke! Bedankt voor het leuke compliment 🙂

Reply
Kitty 24 augustus 2020 - 19:23

Vanavond met z’n zessen gegeten, met ciabatta en stokbrood, olijven, tapenades en kruidenboter. De kleinkinderen kregen een aangepast bordje. Heerlijk gegeten, dit is absoluut een blijvertje! Veel te veel gemaakt natuurlijk ? dus lekker nog een maaltje voor in de vriezer, en dan gaan we het met pasta maken, dat lijkt ons ook erg lekker.

Reply
SmaakMenutie 25 augustus 2020 - 10:47

Klinkt heerlijk Kitty, fijn dat het in de smaak viel! 🙂

Reply
Laura 28 maart 2020 - 13:08

Kun je de wijn ook vervangen door bouillon?

Reply
SmaakMenutie 30 maart 2020 - 11:49

Hoi Laura, ja dat kan hoor! 🙂

Reply
Bob 27 april 2020 - 23:56

Als het de alcohol is die je tegenstaat, gebruik dan witte wijnazijn. 🙂

Reply
SmaakMenutie 28 april 2020 - 09:27

Bedankt voor de tip Bob!

Reply
Yeming 5 mei 2020 - 20:46

Vandaag geprobeerd maar ik kan dit niet aanraden, al weet ik niet hoe het gerecht smaakt met witte wijn. De witte wijnazijn maakte het gerecht te zuur, ook al had ik niet de volledige 100ml vervangen voor azijn. Hooguit kan men misschien een 2 eetlepels doen, maar meer niet. Heb nog proberen te balanceren met suiker, maar vind het nog steeds erg zuur, zeker ook nog met de kappertjes er bij. Ik zou het denk ik volgende keer gewoon bij de witte wijn houden, kan me voorstellen dat dat stukken beter smaakt!

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2020 - 09:05

Jammer dat de witte wijnazijn niet het gewenste resultaat opleverde! Kan mij voorstellen dat het dan te zuur wordt. In het vervolg gewoon lekker witte wijn gebruiken 🙂 En als je écht geen witte wijn wil gebruiken, gebruik dan water.

Reply
cocx kunen 24 maart 2020 - 11:47

geweldig recept…….

Reply
SmaakMenutie 24 maart 2020 - 12:08

Dankjewel Cocx!

Reply
Cor 13 maart 2020 - 12:16

Gisteren gemaakt echt een aanrader smaakte voortreffelijk recept klopte helemaal op naar het volgende heerlijke gerecht

Reply
SmaakMenutie 13 maart 2020 - 14:11

Leuk om te horen Cor! Er staat nog genoeg lekkers op de website 🙂

Reply
1 2 3 4 5