Een Italiaanse klassieker
Waarschijnlijk ken je dit ‘wereldgerecht’ wel van de bekende pakjes uit de supermarkt. De supermarktversie is een pastagerecht met een kruidige champignonroomsaus, kip en cherrytomaatjes.
Vast ook lekker, maar vandaag maken we de échte kip Romana, oftewel pollo alla Romana, zoals de Italianen het noemen. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit de regio Lazio – waar ook Rome ligt – en staat bekend om zijn rijke smaak en tegelijkertijd eenvoudige bereiding.
Wat is kip Romana?
Pollo alla Romana is een traditioneel Italiaans gerecht waarin malse kip wordt gesudderd met paprika’s, tomaten, prosciutto en witte wijn. De Italianen maken dit gerecht vaak een dag van tevoren, zodat de smaken nog beter kunnen intrekken. Soms wordt het zelfs bereid met vers getrokken kippenbouillon voor een extra krachtige smaak. De klassieke bereiding vraagt dus best wat tijd, daarom maken wij vandaag een net iets sneller en makkelijker variant. Uiteraard zonder in te leveren op smaak!
“De belangrijkste smaakmakers zijn een goede prosciutto, kappertjes, een scheut witte wijn en natuurlijk de juiste kruiden“
Ingrediënten en smaakmakers
De kracht van kip Romana zit in de combinatie van eenvoudige, maar kwalitatieve ingrediënten. De belangrijkste smaakmakers zijn een goede prosciutto, kappertjes, een scheut witte wijn en natuurlijk de juiste kruiden. Voor de basis van de saus gebruiken we tomatenblokjes, oregano, tijm en laurierblaadjes, die samen zorgen voor een heerlijk geurige en kruidige saus. De paprika’s geven een lichte zoetheid en een mooie kleur aan het gerecht.
Stap-voor-stap bereiding
We beginnen met het aanbraden van de kip in een ruime pan, zodat deze een mooie goudbruine kleur krijgt. Vervolgens voegen we de reepjes paprika toe samen met de fijngesneden prosciutto. Daarna gaat er een blik tomatenblokjes bij, samen met een snuf oregano en tijm voor die typische Italiaanse smaak. We blussen het geheel af met 100 ml witte wijn (een klein glaasje) en voegen 100 ml water toe, samen met een half kippenbouillon blokje en twee blaadjes laurier. Dit laten we rustig sudderen totdat de kip botermals is en de saus mooi is ingedikt.
Serveertips
In Italië wordt kip Romana traditioneel gegeten met vers stokbrood en olijfjes, zodat je het brood heerlijk in de saus kunt dippen. Wij serveren het vandaag met pasta, en kiezen voor schelpjespasta (pipe rigate), die de saus perfect vasthoudt. Maar ook penne, spaghetti of tagliatelle passen hier uitstekend bij. Serveer met een frisse salade en een glas witte wijn voor een authentieke Italiaanse ervaring. Buon appetito!
53 reacties
Wederom heerlijk gegeten. Ben zó blij met jullie site!! ?
Fijn dat dit recept ook in de smaak viel Mieke! En leuk om te horen 🙂
Nog even naar aanleiding van de vraag van Laura: alcohol verdampt toch tijdens het pruttelen?
Ontzettend leuk jullie site ontdekt te hebben, Tim en Erik! Daar ga ik veel plezier aan beleven…
Ja voor 99% verdampt de alcohol Nelleke! Bedankt voor het leuke compliment 🙂
Vanavond met z’n zessen gegeten, met ciabatta en stokbrood, olijven, tapenades en kruidenboter. De kleinkinderen kregen een aangepast bordje. Heerlijk gegeten, dit is absoluut een blijvertje! Veel te veel gemaakt natuurlijk ? dus lekker nog een maaltje voor in de vriezer, en dan gaan we het met pasta maken, dat lijkt ons ook erg lekker.
Klinkt heerlijk Kitty, fijn dat het in de smaak viel! 🙂
Kun je de wijn ook vervangen door bouillon?
Hoi Laura, ja dat kan hoor! 🙂
Als het de alcohol is die je tegenstaat, gebruik dan witte wijnazijn. 🙂
Bedankt voor de tip Bob!
Vandaag geprobeerd maar ik kan dit niet aanraden, al weet ik niet hoe het gerecht smaakt met witte wijn. De witte wijnazijn maakte het gerecht te zuur, ook al had ik niet de volledige 100ml vervangen voor azijn. Hooguit kan men misschien een 2 eetlepels doen, maar meer niet. Heb nog proberen te balanceren met suiker, maar vind het nog steeds erg zuur, zeker ook nog met de kappertjes er bij. Ik zou het denk ik volgende keer gewoon bij de witte wijn houden, kan me voorstellen dat dat stukken beter smaakt!
Jammer dat de witte wijnazijn niet het gewenste resultaat opleverde! Kan mij voorstellen dat het dan te zuur wordt. In het vervolg gewoon lekker witte wijn gebruiken 🙂 En als je écht geen witte wijn wil gebruiken, gebruik dan water.
geweldig recept…….
Dankjewel Cocx!
Gisteren gemaakt echt een aanrader smaakte voortreffelijk recept klopte helemaal op naar het volgende heerlijke gerecht
Leuk om te horen Cor! Er staat nog genoeg lekkers op de website 🙂