Rode duivel
We hebben weer een heerlijk wereldgerecht voor je! Ditmaal nemen we je mee naar het zonnige Portugal. Dit gerecht is doordrenkt met de rijke smaken van de Portugese keuken, waar kip piri piri de hoofdrol speelt. De piri piri is een variant van de chilipeper en wordt in het Swahili ‘rode duivel’ genoemd, een naam die perfect de pittigheid van deze peper weerspiegelt. De Portugezen brachten deze hete peper oorspronkelijk vanuit Amerika naar hun Afrikaanse koloniën, en uiteindelijk belandde het in de Portugese keukens, waar het zich tot een iconisch gerecht ontwikkelde. Een echt wereldgerecht dus!
Het oorspronkelijke gerecht
Het oorspronkelijke gerecht van kip piri piri bestaat uit kip die wordt gemarineerd en gekookt in een pikante saus. De saus is meestal op basis van piri piri-pepers, knoflook, citroen, olie en kruiden. Het gerecht is een perfecte balans tussen pittig, zuur en hartig, wat het een geliefd gerecht maakt in Portugal en de voormalige Portugese koloniën in Afrika. Maar inmiddels dus in heel de wereld wordt gegeten. Het gerecht wordt vaak geserveerd met een bijgerecht van rijst of frites.
“Om te variëren zou je in plaats van paprika ook een andere (harde) groente kunnen nemen. Of combineer juist! Kies eens voor courgette of sperziebonen”
Ovenschotel
In onze versie van dit gerecht, hebben we de klassieke kip piri piri omgetoverd tot een makkelijke en smakelijke ovenschotel. We combineren de kip met rijst en een pittige piri piri-saus, zodat de rijst de smaken van de saus kan opnemen tijdens het bakken. Het resultaat is een heerlijke ovenschotel die niet alleen boordevol smaak zit, maar ook erg makkelijk te maken is. Er is bovendien geen extra vaat, want alles wordt in één ovenschaal bereid. De rijst neemt de pittige smaak van de saus op, terwijl de kip heerlijk mals blijft. Dit gerecht doet ook wel wat denken aan de Amerikaanse kip jambalaya, die we eerder maakten. Het idee is hetzelfde: rijst koken in een smaakvolle saus voor een heerlijke alles-in-één maaltijd.
Naar eigen voorkeur
Hoewel de klassieke kip piri piri vaak wordt bereid met paprika, kun je in dit gerecht volop variëren. Je kunt bijvoorbeeld andere (harde) groenten toevoegen, zoals courgette, sperziebonen of zelfs aubergine. Wat je ook kiest, het zorgt voor een frisse en gezonde twist aan dit gerecht. In ons recept gebruiken we, zoals het hoort, twee rode pepertjes voor een pittige kick, maar als je het liever milder hebt, kun je natuurlijk ook maar één peper gebruiken.
48 reacties
Heerlijk, wij maken dit vaak! Hier vinden we het extra lekker als je de kip even van tevoren marineert of kruidt met (gerookt) paprikapoeder, wat knoflook en citroenrasp en -sap!
Wat een heerlijke schotel ! Het was minder pittig dan ik verwachtte, kan natuurlijk aan de pepers zelf liggen. Ik heb de tomaten weggelaten en een heel blikje tomatenpuree gebruikt (zonde om maar 1 el te gebruiken en de rest weg te doen). Ook heb ik maar 1 bouillonblokje gebruikt, 2 leek me wat veel voor een 4 persoons portie (vanwege het zout).
Een absolute blijver en dit recept is met 5 sterren m’n recepten app in gegaan
Jammie, jullie hebben ons weer niet teleurgesteld. Erg lekker. Één pepertje gedaan maar volgende keer misschien wel twee.
Vandaag gemaakt volgens jullie recept maar het vocht is niet opgenomen. Ik had Basmatirijst gebruikt maar deze was niet gaar.Ik vind het erg veel water, vraag me af of dit wel klopt? Heel jammer want ik had een dubbel recept gemaakt omdat we met 8 waren. Nu gaat het meeste naar de kippen. De smaak was overigens wel goed.
Beste Henny wat vervelend. Als je een dubbele portie gemaakt hebt en het is te nat dan vermoed ik dat je ook een dubbele hoeveelheid water hebt gebruikt. De verhoudingen liggen bij een dubbele portie anders aangezien dubbel zoveel rijst niet persé dubbel zoveel water betekent. Het geheel hoeft namelijk maar net onder te staan, dus volgende keer gewoon wat minder vocht en dan moet het goed komen 🙂
Perfect recept. Ik durfde het niet aan om twee pepers te gebruiken. Dat ga ik de volgende keer wel doen: mijn schotel had wel wat pittiger gekund, dan was-ie nog lekkerder geweest. Maar nu hebben we ook gesmuld. Die rijst was zeer smakelijk zo. Mooi recept als je bezoek krijgt: van te voren maken en de oven doet de rest. Zeer bedankt!
Gewoon doen Margot! De scherpte verschilt per peper maar met 2 is het heerlijk. En inderdaad een fijn recept dat je van tevoren al kan maken 🙂