Home Hoofdgerechten Kip piri piri met rijst en groenten

Kip piri piri met rijst en groenten

Portugese ovenschotel

door SmaakMenutie
Kip piri piri met rijst

Rode duivel

We hebben weer een heerlijk wereldgerecht voor je! Ditmaal nemen we je mee naar het zonnige Portugal. Dit gerecht is doordrenkt met de rijke smaken van de Portugese keuken, waar kip piri piri de hoofdrol speelt. De piri piri is een variant van de chilipeper en wordt in het Swahili ‘rode duivel’ genoemd, een naam die perfect de pittigheid van deze peper weerspiegelt. De Portugezen brachten deze hete peper oorspronkelijk vanuit Amerika naar hun Afrikaanse koloniën, en uiteindelijk belandde het in de Portugese keukens, waar het zich tot een iconisch gerecht ontwikkelde. Een echt wereldgerecht dus!

Kip piri piri zonder pakje

Het oorspronkelijke gerecht

Het oorspronkelijke gerecht van kip piri piri bestaat uit kip die wordt gemarineerd en gekookt in een pikante saus. De saus is meestal op basis van piri piri-pepers, knoflook, citroen, olie en kruiden. Het gerecht is een perfecte balans tussen pittig, zuur en hartig, wat het een geliefd gerecht maakt in Portugal en de voormalige Portugese koloniën in Afrika. Maar inmiddels dus in heel de wereld wordt gegeten. Het gerecht wordt vaak geserveerd met een bijgerecht van rijst of frites.

“Om te variëren zou je in plaats van paprika ook een andere (harde) groente kunnen nemen. Of combineer juist! Kies eens voor courgette of sperziebonen”

Ovenschotel

In onze versie van dit gerecht, hebben we de klassieke kip piri piri omgetoverd tot een makkelijke en smakelijke ovenschotel. We combineren de kip met rijst en een pittige piri piri-saus, zodat de rijst de smaken van de saus kan opnemen tijdens het bakken. Het resultaat is een heerlijke ovenschotel die niet alleen boordevol smaak zit, maar ook erg makkelijk te maken is. Er is bovendien geen extra vaat, want alles wordt in één ovenschaal bereid. De rijst neemt de pittige smaak van de saus op, terwijl de kip heerlijk mals blijft. Dit gerecht doet ook wel wat denken aan de Amerikaanse kip jambalaya, die we eerder maakten. Het idee is hetzelfde: rijst koken in een smaakvolle saus voor een heerlijke alles-in-één maaltijd.

Kip piri piri maken

Naar eigen voorkeur

Hoewel de klassieke kip piri piri vaak wordt bereid met paprika, kun je in dit gerecht volop variëren. Je kunt bijvoorbeeld andere (harde) groenten toevoegen, zoals courgette, sperziebonen of zelfs aubergine. Wat je ook kiest, het zorgt voor een frisse en gezonde twist aan dit gerecht. In ons recept gebruiken we, zoals het hoort, twee rode pepertjes voor een pittige kick, maar als je het liever milder hebt, kun je natuurlijk ook maar één peper gebruiken.

Kip piri piri recept
Kip piri piri met rijst

Kip piri piri met rijst

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.8/5
( 94 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g kipdijfilet
  • 250 g witte rijst
  • 3 tenen knoflook
  • 3 paprika's (geel en rood)
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • 2 tomaten
  • 2 rode pepers
  • 2 sjalotten
  • 3 el rode wijnazijn
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • Verse koriander
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Neem een middelgrote ovenschaal en bedek de bodem met circa 250 gr witte rijst.
  • Snijd alvast 2 sjalotten en 1-2 rode pepers in ringen. Snijd tevens 3 paprika's in reepjes (of blokjes) en 3 tenen knoflook fijn. 
  • Bestrooi circa 500 g kipdijfilet rondom met zout en peper en bak in een ruime (braad)pan rondom bruin in een scheutje olijfolie. Haal uit de pan en zet even weg. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. 
  • Fruit de gesneden peper, ui en knoflook even aan in een scheutje olie op matig vuur.
  • Voeg de gesneden paprikareepjes toe en bak al omscheppend enkele minuten tot deze vocht afgeven.
  • Voeg nu 1 flinke el tomatenpuree toe samen met 1 flinke el gerookte (!) paprikapoeder en 1 tl gedroogde tijm. Voeg nu ook 2 gesneden tomaten toe. Meng alles even grondig en zet het vuur wat lager. Laat een minuutje staan.
  • Voeg 3 el rode wijnazijn toe samen met 900 ml warm (of kokend) water. Verkruimel 2 kippenbouillon blokjes en laat het geheel nu een paar minuten zachtjes pruttelen.
  • Giet het mengsel over de rijst in de ovenschaal en plaats de kip hier bovenop. Dek de ovenschaal goed af met aluminiumfolie en plaats circa 45 minuten in het midden van de oven.
  • Serveer met koriander naar smaak. Eet smakelijk!

Kip piri piri zonder pakje

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

48 reacties

Nina 14 juli 2022 - 13:03

Heerlijk, wij maken dit vaak! Hier vinden we het extra lekker als je de kip even van tevoren marineert of kruidt met (gerookt) paprikapoeder, wat knoflook en citroenrasp en -sap!

Reply
Bas 27 oktober 2021 - 08:31

Wat een heerlijke schotel ! Het was minder pittig dan ik verwachtte, kan natuurlijk aan de pepers zelf liggen. Ik heb de tomaten weggelaten en een heel blikje tomatenpuree gebruikt (zonde om maar 1 el te gebruiken en de rest weg te doen). Ook heb ik maar 1 bouillonblokje gebruikt, 2 leek me wat veel voor een 4 persoons portie (vanwege het zout).
Een absolute blijver en dit recept is met 5 sterren m’n recepten app in gegaan

Reply
Marleen 6 oktober 2021 - 23:05

Jammie, jullie hebben ons weer niet teleurgesteld. Erg lekker. Één pepertje gedaan maar volgende keer misschien wel twee.

Reply
Henny 19 juli 2021 - 21:20

Vandaag gemaakt volgens jullie recept maar het vocht is niet opgenomen. Ik had Basmatirijst gebruikt maar deze was niet gaar.Ik vind het erg veel water, vraag me af of dit wel klopt? Heel jammer want ik had een dubbel recept gemaakt omdat we met 8 waren. Nu gaat het meeste naar de kippen. De smaak was overigens wel goed.

Reply
SmaakMenutie 20 juli 2021 - 11:26

Beste Henny wat vervelend. Als je een dubbele portie gemaakt hebt en het is te nat dan vermoed ik dat je ook een dubbele hoeveelheid water hebt gebruikt. De verhoudingen liggen bij een dubbele portie anders aangezien dubbel zoveel rijst niet persé dubbel zoveel water betekent. Het geheel hoeft namelijk maar net onder te staan, dus volgende keer gewoon wat minder vocht en dan moet het goed komen 🙂

Reply
Margot 24 mei 2021 - 19:40

Perfect recept. Ik durfde het niet aan om twee pepers te gebruiken. Dat ga ik de volgende keer wel doen: mijn schotel had wel wat pittiger gekund, dan was-ie nog lekkerder geweest. Maar nu hebben we ook gesmuld. Die rijst was zeer smakelijk zo. Mooi recept als je bezoek krijgt: van te voren maken en de oven doet de rest. Zeer bedankt!

Reply
SmaakMenutie 25 mei 2021 - 10:09

Gewoon doen Margot! De scherpte verschilt per peper maar met 2 is het heerlijk. En inderdaad een fijn recept dat je van tevoren al kan maken 🙂

Reply
1 2 3 4 5