Home <30 minuten Kip in romige saus met spinazie

Kip in romige saus met spinazie

en artisjokken

door SmaakMenutie
Kip in romige saus met spinazie en artisjokken

Comfortfood in één pan

Soms heb je gewoon zin in een gerecht dat je snel op tafel zet, maar wat toch een beetje bijzonder is. Onze kip in romige saus met spinazie en artisjokken is er zo eentje.

Het kost weinig tijd, maar smaakt alsof je er uren voor in de keuken hebt gestaan. De saus is vol en romig, de kipfilet mals en de groenten zorgen voor een frisse tegenhanger. Perfect voor een doordeweekse avond, maar natuurlijk ook geschikt als je gasten wilt verrassen.

Kip in romige saus met spinazie

Spinazie: boordevol voedingsstoffen

Wij gebruiken in dit gerecht babyspinazie. Dat is niet alleen handig omdat je het direct kunt toevoegen zonder al te veel voorbereidingen, maar ook omdat het boordevol voedingsstoffen zit.

Babyspinazie bevat namelijk veel ijzer, vitamine C en antioxidanten die bijdragen aan je weerstand. Bovendien heeft het een mildere smaak dan gewone spinazie, waardoor het heerlijk wegsmelt in de romige saus. Het zorgt voor een zachte tegenhanger bij de volle smaak van de saus.

Artisjok: een mediterrane twist

De artisjokharten maken dit recept natuurlijk extra bijzonder. Ze geven een lichtzure, zachte smaak die perfect samengaat met de romige saus en de Parmezaanse kaas. Wist je dat artisjokken al eeuwenlang bekendstaan om hun gezonde eigenschappen?

Kip in romige saus ingrediënten

Ze zijn rijk aan vezels, bevorderen de spijsvertering en bevatten veel antioxidanten. Daarnaast zijn ze gewoon heel lekker en zorgen ze voor een mediterrane twist in dit gerecht. Met een blik artisjokharten heb je altijd een verrassend ingrediënt in huis om een simpele maaltijd wat extra’s te geven. Reden dus om ze veel vaker te eten.

Serveer zoals jij wilt

De saus met kip, spinazie en artisjokken is heerlijk veelzijdig. Wij serveren hem graag met (ei)noedels, omdat die de saus zo goed opnemen. Maar ook met pasta of witte rijst is dit gerecht een schot in de roos.

Kip in romige saus

Het mooie is dat je dus gewoon kunt kiezen waar je op dat moment zin in hebt of wat je in huis hebt. Een beetje chilipeper eroverheen voor wat extra pit is optioneel trouwens. Wedden dat de pan leeg gaat?

Kip in romige saus met spinazie en artisjokken

Kip in romige saus met spinazie

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 75 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 100 g baby spinazie
  • 100 g naturel roomkaas
  • 40 g Parmezaanse kaas
  • 125 ml zure room
  • 3 tenen knoflook
  • 1 blik artisjok harten (390 g)
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 1 tl chilipeper
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Snijd de kipfilets eventueel doormidden zodat ze wat kleiner zijn. Bestrooi de kip met zout en peper en bak in een scheut olijfolie rondom gaar en bruin (ca. 12 min). Keer geregeld.
  • Snijd ondertussen 2-3 tenen knoflook fijn. Hak 100 g baby spinazie grof en snijd de artisjok harten ook wat fijner.
  • Haal de kipfilets uit de pan en zet even afgedekt weg. Fruit de knoflook in het achtergebleven vet 1-2 minuten aan.
  • Voeg nu 125 ml water toe samen met een 1/2 verkruimeld kippenbouillon blokje. Breng tegen de kook aan.
  • Voeg nu 100 g roomkaas toe samen met 1 bakje zure room van 125 ml. Meng alles goed door elkaar.
  • Voeg vervolgens 40 g Parmezaanse kaas toe tot deze gesmolten is. Voeg nu ook de baby spinazie en de artisjok harten toe. Laat de spinazie binnen enkele minuten slinken.
  • Bestrooi het geheel met een flinke snuf chilipeper en/of zwarte peper.
  • Doe de kipfilets terug in de pan en warm even op in de saus.
  • Serveer direct met bijvoorbeeld pasta, noedels of witte rijst.

Kip in romige saus met spinazie en artisjokken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

16 reacties

Marleen 22 mei 2022 - 07:30

Welke roomkaas adviseren jullie? Huttenkase?

Reply
SmaakMenutie 23 mei 2022 - 10:55

Nee gewone roomkaas (bijvoorbeeld MonChou)

Reply
Angela 6 oktober 2022 - 10:34

Kan je dit recept ook maken zonder artisjokken? Zo ja, wat zouden jullie dit dan mee vervangen?

Reply
SmaakMenutie 6 oktober 2022 - 10:39

Ja hoor! Je kan een andere harde groente toevoegen als courgette of paprika. En anders eventueel kastanje champignons. Echter hebben we dat zelf nog niet geprobeerd, dus het is echt even testen 🙂

Reply
Peter 4 december 2022 - 18:17

Mannen, het was weer héérlijk! We hebben gesmuld van dit gerecht samen met rijst.
De pan werd nog net niet uitgelikt…grinnik…
Thanks again en tot de volgende!

Reply
Hanny 19 augustus 2023 - 18:41

Echt…weer zooo lekker. Ga ik weer zeker vaker maken.

Reply
Paul George 18 januari 2025 - 10:00

Oh, dit is een blijvertje voor in onze receptenmap. Superlekker. Serveer er een sla-melange bij en witte rijst met noten. Dankjewel Smaakmenutie!

Reply
1 2