Home Erik's Asia Kip hoisin met groenten

Kip hoisin met groenten

door SmaakMenutie
Kip hoisin

Je nieuwe favoriet

Als je houdt van snelle, smaakvolle wokgerechten dan zit je met dit recept helemaal goed.

Na onze populaire runderreepjes met groenten in hoisinsaus, hebben we nu een nieuwe favoriet: kip hoisin met groenten. Net zo vol van smaak, net zo makkelijk, maar dan nét even anders. Denk aan malse kipstukjes, knapperige groenten en een saus die zoet, hartig en echt umami is. Het lijkt een beetje op kip cashew, maar hier is het de hoisinsaus die alles bij elkaar brengt.

Hoisin kip recept

Deze saus, die donker, dik en krachtig van smaak is, is onmisbaar in de Chinese keuken en wordt vaak gebruikt als woksaus. Door ‘m te combineren met knoflook, gember en wat sojasaus ontstaat zijn typerende smaak in zo’n eenvoudig gerechtje.

Wat is hoisinsaus eigenlijk?

Hoisinsaus is een donkerbruine saus op basis van gefermenteerde sojabonen, gecombineerd met specerijen, knoflook, azijn en soms wat suiker. De smaak is vol, lichtzoet en een tikkeltje rokerig. Hoewel het woord ‘hoisin’ letterlijk ‘zeevruchtensaus’ betekent in het Kantonees, zit er geen vis in. Dat in tegenstelling tot oestersaus. Die we hier trouwens gebruiken als marinade.

Kip hoisin marinade

Wij gebruiken hoisinsaus graag in wokgerechten omdat het snel ‘body’ geeft aan een saus. Het karameliseert lichtjes in de pan en geeft groenten en kip een volle smaak zonder dat het te zwaar wordt. En met een beetje gember en knoflook erbij komt alles nog beter tot zijn recht.

Marineren en wokken

De kip marineren we kort in een mix van oestersaus en sojasaus, dat geeft alvast een mooie basis. Daarna roerbakken we de kip en vervolgens de groenten (bekijk hier welke wokpan wij graag in de keuken gebruiken). Wij kozen voor paprika, champignons en lente-ui. Die combinatie is kleurrijk, snel gaar en blijft lekker knapperig. Maar voel je vrij om je eigen draai eraan te geven. Ook paksoi, broccoli of peultjes doen het hier uitstekend.

Kip in hoisinsaus

Op het laatste moment voegen we de fijngesneden knoflook en geraspte gember toe. Kort meebakken, en dan mag de hoisinsaus erbij. Je merkt meteen de heerlijke geur die het afgeeft tijdens het wokken. Een paar keer omscheppen en het is al klaar.

Wat eten we erbij?

Wij serveren deze kip hoisin meestal met witte rijst. Die neemt de saus goed op zonder de smaken te overheersen. Maar ook noedels, bijvoorbeeld udon of eiernoedels, passen er perfect bij. Zorg dan wel dat je de noedels kort kookt en even mee opwarmt in de pan, zodat alles goed vermengd is.

Kip met groenten in hoisinsaus

Voor wat extra crunch strooien we er geroosterde sesamzaadjes over. En voor wie van cashewnoten houdt… hak ze grof en voeg ze op het eind toe. Nog wat extra ringetjes lente-ui voor de frisheid, en je bord is klaar om opgediend te worden.

Makkelijk, snel en boordevol smaak

Binnen 30 minuten staat dit gerecht op tafel. Ideaal voor een doordeweekse avond waarop je toch zin hebt in iets lekkers. En het mooie is: je kunt eindeloos variëren met de groenten. Kortom, deze kip hoisin met groenten is zo’n gerecht dat al snel in je vaste repertoire terechtkomt. Simpel, smaakvol en altijd een succes.

Kip hoisin

Kip hoisin met groenten

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 63 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 250 g kastanjechampignons
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 rode paprika
  • 3 el hoisin saus
  • 2 el oestersaus
  • 1 el sojasaus
  • 3 cm verse gember
  • Witte rijst (of noedels)
  • Zonnebloemolie
  • Sesamzaad (optioneel)
  • Cashewnoten (optioneel)
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Marineer 400 g kip(dij)filet met 2-3 el oestersaus en 1 el sojasaus. Zet even weg.
  • Snijd ondertussen 2 tenen knoflook fijn en rasp ongeveer 3 cm verse gember (of snijd ragfijn).
  • Snijd ook alvast 250 g kastanjechampignons in plakjes, 1 rode paprika in smalle reepjes en 1 bos lente-ui in grove stukken.
  • Verhit een scheut zonnebloemolie in de wok en roerbak de gemarineerde kip ongeveer 5 minuten. De kip hoeft nog niet gaar te zijn.
  • Voeg de gesneden paprika, lente-ui en champignons toe en roerbak op (middel)hoog vuur. Eerst zal het vocht afgeven. Roerbak vervolgens tot het vocht is verdampt.
  • Voeg op het einde de knoflook en gember toe en bak al omscheppend nog 1 minuutje mee. Voeg 3 el hoisinsaus toe en roerbak nog 2-3 minuten mee. Serveer (optioneel) met sesamzaad, wat (gehakte) cashewnoten, extra lente-ui en rijst of noedels.

Kip hoisin

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

15 reacties

Wieke 15 januari 2023 - 18:36

Heel lekker! Heb me volledig aan het recept gehouden. Gegeten met noedels.

Reply
Iris 2 februari 2023 - 15:49

Heerlijk recept..iedereen heeft er vorige keer heerlijk van gegeten..vandaag ga ik hem voor de 2e keer maken..maar nu voeg ik een rode peper toe en broccoli..ik marineer de kip minstens 2 uurtjes..de lente-ui was vorige keer wat slap na het wokken..ik doe deze dus niet tegelijk met de paprika, maar iets later..hopelijk is het dan niet zo slap..

Reply
Marleen 20 februari 2023 - 07:39

Goedemorgen!
Gebruiken jullie zoete of zoute sojasaus? 🙂
Ik wil dit recept heel graag eens maken, ziet er heerlijk uit!

Reply
SmaakMenutie 20 februari 2023 - 15:14

Wij gebruiken altijd zoute sojasaus Marleen, tenzij anders vermeld. Voor de zoete variant kiezen we over het algemeen liever voor (zoete) ketjapsaus 🙂 Geniet ervan!

Reply
Jeannette 12 mei 2023 - 08:26

Was weer een toprecept, pan is leeg geschraapt…

Groetjes,
Jeannette

Reply
Gerda 22 mei 2023 - 17:21

Het was een super lekker recept. Wij hebben er rijst bij gegeten. Dit is een blijvertje hoor

Reply
1 2 3