Oelala loempia!
Wie loempia zegt, denkt al snel aan die grote versies van de afhaalchinees. Lekker hoor, maar laten we het vandaag hebben over een veel verfijndere variant: de Indonesische loempia.
Net iets groter dan een vlammetje, knapperig van buiten en rijkgevuld van binnen. Geen snack die je gedachteloos naar binnen schuift, maar eentje waarbij je elke hap proeft. Zelf maken moeilijk? Zeker niet! Sterker nog, het is een hartsikke leuk klusje waar je uiteindelijk een flinke berg heerlijke loempia’s aan overhoudt.
Klein maar boordevol smaak
Het geheim van een goede Indonesische loempia zit ‘m in de vulling. En die maken we lekker zelf, met kipfilet en hamlappen als basis. Snijd het vlees in piepkleine stukjes. Want hoe fijner, hoe beter.
Dit zorgt ervoor dat de smaken goed mengen én dat het straks lekker eet zonder grote brokken. Vervolgens voegen we fijngesneden groenten toe: prei, rode paprika, Chinese kool (of witte kool, als je dat toevallig in huis hebt) en een handje taugé voor de knapperigheid.
De smaakmakers
Roerbak alles kort in een ruime wok of pan met een beetje olie. Dan is het tijd om de boel op smaak te brengen. Voeg een verkruimeld kipbouillonblokje toe, een theelepel ketoembar (korianderpoeder), een lepeltje sambal (of meer, als je van pit houdt), en een scheut ketjap manis.
Dit zorgt voor die typische, lichtzoete Indonesische smaak. Tot slot gaat er ongeveer 75 gram soe-oen (glasmie van mungbonen) doorheen, die je vooraf even in heet water hebt geweekt. Alles goed mengen en dan laten afkoelen.
Rollen maar
Zodra de vulling is afgekoeld, is het tijd voor het leukste deel: het rollen. Gebruik loempiavellen (die kun je kopen bij de toko of diepvriesafdeling van de supermarkt). Leg een beetje vulling op elk vel, vouw de zijkanten naar binnen en rol op. Het laatste puntje bestrijk je met een papje van bloem en water zodat alles netjes dicht blijft. En dan hup, klaar om te bakken.
Goudbruin en krokant
Bak de loempia’s in een wok of ruime pan met een laagje zonnebloemolie op middelhoog vuur. Ongeveer 4 tot 6 minuten, waarbij je ze regelmatig keert tot ze mooi goudbruin zijn. Geen zin om erbij te blijven? Dan kun je ook de frituurpan gebruiken.
Zet die op 170 à 180 graden en bak de loempia’s in een paar minuten krokant. Serveer ze lekker (lauw)warm, eventueel met wat zoete chilisaus of extra sambal. Met deze hoeveelheden maak je zo’n 20 tot 25 loempia’s, dus perfect om te delen (of gewoon lekker zelf op te eten).
35 reacties
Zouden deze loempia’s ook in de oven kunnen worden klaargemaakt??
Ik denk het wel, gezien de comment van Janine hierboven, waar het ook lukte om in de airfryer te maken 🙂 Echter hebben wij het nog niet geprobeerd.
Dank voor jullie fijne recepten!
Welke loempiavellen gebruiken jullie?
Groet, johanna
Graag gedaan Johanna! Alle loempja vellen zijn geschikt, wij kopen ze altijd bij de toko 🙂
Hii goedemorgen,
Ik ga vandaag een poging wagen om deze lekkere loempia’s te maken. Ik eet glutenvrij kan denk ik de spring roll rijstvellen ook gewoon gebruiken hiervoor toch? En in plaats van een meelpapje zou ik dan ei kunnen gebruiken of een maizena papje ?
Heb al zoveel van jullie gemaakt, hou echt van jullie site! Bedankt voor alle lekkere recepten!
Groetjes Bonniei
Hallo de loempia’s wil ik ook gaan maken lijkt me heerlijk zoals veel van jullie recepten
Maar wat voor loempia vellen gebruiken jullie en waar zijn die te koop alvast bedankt gr Gerry
Zie reactie hierboven Gerry 🙂 Geniet ervan!
Kan het ook in de Airfryer want die loempiaatjes wil ik ook gaan maken
Niet geprobeerd, maar zou wel moeten kunnen denk ik!
Hii goedemorgen,
Ik ga vandaag een poging wagen om deze lekkere loempia’s te maken. Ik eet glutenvrij kan denk ik de spring roll rijstvellen ook gewoon gebruiken hiervoor toch? En in plaats van een meelpapje zou ik dan ei kunnen gebruiken of een maizena papje ?
Heb al zoveel van jullie gemaakt, hou echt van jullie site! Bedankt voor alle lekkere recepten!
Groetjes Bonnie
Wat leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen! De spring roll rijstvellen zijn een prima alternatief hoor. En je kan als ‘lijn’ ook ei of een maizena papje gebruiken, wij zouden denk ik dan voor die laatste gaan. Het is even uitproberen, geniet ervan!