Home Erik's Asia Indonesische loempia’s

Indonesische loempia’s

door SmaakMenutie
Indonesische loempia's

Oelala loempia!

Wie loempia zegt, denkt al snel aan die grote versies van de afhaalchinees. Lekker hoor, maar laten we het vandaag hebben over een veel verfijndere variant: de Indonesische loempia.

Net iets groter dan een vlammetje, knapperig van buiten en rijkgevuld van binnen. Geen snack die je gedachteloos naar binnen schuift, maar eentje waarbij je elke hap proeft. Zelf maken moeilijk? Zeker niet! Sterker nog, het is een hartsikke leuk klusje waar je uiteindelijk een flinke berg heerlijke loempia’s aan overhoudt.

Indonesische loempia's recept

Klein maar boordevol smaak

Het geheim van een goede Indonesische loempia zit ‘m in de vulling. En die maken we lekker zelf, met kipfilet en hamlappen als basis. Snijd het vlees in piepkleine stukjes. Want hoe fijner, hoe beter.

Indonesische loempia's vulling

Dit zorgt ervoor dat de smaken goed mengen én dat het straks lekker eet zonder grote brokken. Vervolgens voegen we fijngesneden groenten toe: prei, rode paprika, Chinese kool (of witte kool, als je dat toevallig in huis hebt) en een handje taugé voor de knapperigheid.

De smaakmakers

Roerbak alles kort in een ruime wok of pan met een beetje olie. Dan is het tijd om de boel op smaak te brengen. Voeg een verkruimeld kipbouillonblokje toe, een theelepel ketoembar (korianderpoeder), een lepeltje sambal (of meer, als je van pit houdt), en een scheut ketjap manis.

Dit zorgt voor die typische, lichtzoete Indonesische smaak. Tot slot gaat er ongeveer 75 gram soe-oen (glasmie van mungbonen) doorheen, die je vooraf even in heet water hebt geweekt. Alles goed mengen en dan laten afkoelen.

Rollen maar

Zodra de vulling is afgekoeld, is het tijd voor het leukste deel: het rollen. Gebruik loempiavellen (die kun je kopen bij de toko of diepvriesafdeling van de supermarkt). Leg een beetje vulling op elk vel, vouw de zijkanten naar binnen en rol op. Het laatste puntje bestrijk je met een papje van bloem en water zodat alles netjes dicht blijft. En dan hup, klaar om te bakken.

Indonesische loempia's vouwen

Goudbruin en krokant

Bak de loempia’s in een wok of ruime pan met een laagje zonnebloemolie op middelhoog vuur. Ongeveer 4 tot 6 minuten, waarbij je ze regelmatig keert tot ze mooi goudbruin zijn. Geen zin om erbij te blijven? Dan kun je ook de frituurpan gebruiken.

Indonesische loempia's maken

Zet die op 170 à 180 graden en bak de loempia’s in een paar minuten krokant. Serveer ze lekker (lauw)warm, eventueel met wat zoete chilisaus of extra sambal. Met deze hoeveelheden maak je zo’n 20 tot 25 loempia’s, dus perfect om te delen (of gewoon lekker zelf op te eten).

Indonesische loempia's

Indonesische loempia's

Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 74 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 20-25 kleine loempiavellen
  • 250 g kipfilet
  • 200 g hamlappen
  • 100 g taugé
  • 75 g soe-oen
  • 500 ml zonnebloemolie
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 prei
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 Chinese (of witte) kool
  • 1 el bloem
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl sambal oelek

Zo maak je het

De loempia vulling:

  • Haal de loempiavellen 1 uur van te voren uit de vriezer om te ontdooien.
  • Snijd 1 (kleine) prei in dunne halve ringetjes, een halve rode paprika in kleine stukjes en hak een halve Chinese (of witte) kool fijn. Snijd tevens 2 sjalotten en 3 tenen knoflook ragfijn. Maak de taugé schoon en spoel af onder koud water.
  • Snijd ook de hamlap en kipfilet in hele kleine stukjes. Ongeveer ter grootte van het vlees van steak tartaar.
  • Bereid de soe-oen door het 4 minuten te weken in kokend water en direct af te gieten onder ijskoud water. Laat goed uitlekken in een vergiet.
  • Als alles gesneden is gaan we beginnen. Doe zonnebloemolie in een wok en fruit de sjalot en knoflook even op matig vuur. Voeg 1 tl sambal oelek toe en bak even mee.
  • Voeg 1 tl ketoembar en 1 verkruimeld kippenbouillon blokje toe en meng door het geheel. Voeg nu ook de gesneden kip en hamlap toe. Blijf roerbakken tot het vlees verkleurd is.
  • Voeg nu de prei en paprika toe en tevens een flinke snuf (1 tl) zout. Zet het vuur wat hoger en roerbak enkele minuten mee.
  • Voeg 1 el ketjap manis toe en de gesneden kool en taugé. Roerbak op hoog vuur een minuut of 2 mee. Je zal zien dat het vocht opdroogt. Meng tot slot de soe-oen door het geheel.
  • Zet het vuur uit en giet het mengsel in een vergiet zodat het kan afkoelen en uitlekken. Hoe droger hoe beter.

De loempia's vouwen:

  • Nu gaan we de loempia's maken. Begin met het maken van een meelpapje: neem 1 flinke el bloem en 1 el water en meng door elkaar. Je hebt nu de 'lijm' om de loempia vast te vouwen.
  • Pak een loempiavel, vul met een flinke el vulling en vouw zoals hieronder afgebeeld tot een mooie loempia. Het laatste driehoekje bestrijk je met het meelpapje zodat het goed dicht blijft zitten.

De loempia's bakken:

  • Doe een laagje zonnebloemolie van 2-3 cm in een wok of pan en bak de loempia's op middelhoog vuur in een minuut of 4-6 tot deze mooi goudbruin is. Vergeet niet geregeld om te keren. Je kan ook de frituurpan gebruiken. Zet deze dan op 170-180 graden.

Indonesische loempia's

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

35 reacties

Susset 15 december 2022 - 13:30

Zouden deze loempia’s ook in de oven kunnen worden klaargemaakt??

Reply
SmaakMenutie 16 december 2022 - 15:21

Ik denk het wel, gezien de comment van Janine hierboven, waar het ook lukte om in de airfryer te maken 🙂 Echter hebben wij het nog niet geprobeerd.

Reply
Johanna 26 januari 2023 - 19:15

Dank voor jullie fijne recepten!
Welke loempiavellen gebruiken jullie?
Groet, johanna

Reply
SmaakMenutie 27 januari 2023 - 09:12

Graag gedaan Johanna! Alle loempja vellen zijn geschikt, wij kopen ze altijd bij de toko 🙂

Reply
Bonnie 20 oktober 2023 - 09:23

Hii goedemorgen,

Ik ga vandaag een poging wagen om deze lekkere loempia’s te maken. Ik eet glutenvrij kan denk ik de spring roll rijstvellen ook gewoon gebruiken hiervoor toch? En in plaats van een meelpapje zou ik dan ei kunnen gebruiken of een maizena papje ?

Heb al zoveel van jullie gemaakt, hou echt van jullie site! Bedankt voor alle lekkere recepten!

Groetjes Bonniei

Reply
Gerry 28 januari 2023 - 16:52

Hallo de loempia’s wil ik ook gaan maken lijkt me heerlijk zoals veel van jullie recepten
Maar wat voor loempia vellen gebruiken jullie en waar zijn die te koop alvast bedankt gr Gerry

Reply
SmaakMenutie 31 januari 2023 - 16:15

Zie reactie hierboven Gerry 🙂 Geniet ervan!

Reply
Arie 14 oktober 2023 - 10:44

Kan het ook in de Airfryer want die loempiaatjes wil ik ook gaan maken

Reply
SmaakMenutie 14 oktober 2023 - 14:26

Niet geprobeerd, maar zou wel moeten kunnen denk ik!

Reply
Bonnie 20 oktober 2023 - 09:24

Hii goedemorgen,

Ik ga vandaag een poging wagen om deze lekkere loempia’s te maken. Ik eet glutenvrij kan denk ik de spring roll rijstvellen ook gewoon gebruiken hiervoor toch? En in plaats van een meelpapje zou ik dan ei kunnen gebruiken of een maizena papje ?

Heb al zoveel van jullie gemaakt, hou echt van jullie site! Bedankt voor alle lekkere recepten!

Groetjes Bonnie

Reply
SmaakMenutie 20 oktober 2023 - 11:00

Wat leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen! De spring roll rijstvellen zijn een prima alternatief hoor. En je kan als ‘lijn’ ook ei of een maizena papje gebruiken, wij zouden denk ik dan voor die laatste gaan. Het is even uitproberen, geniet ervan!

Reply
1 2 3 4