Oelala loempia!
Wie loempia zegt, denkt al snel aan die grote versies van de afhaalchinees. Lekker hoor, maar laten we het vandaag hebben over een veel verfijndere variant: de Indonesische loempia.
Net iets groter dan een vlammetje, knapperig van buiten en rijkgevuld van binnen. Geen snack die je gedachteloos naar binnen schuift, maar eentje waarbij je elke hap proeft. Zelf maken moeilijk? Zeker niet! Sterker nog, het is een hartsikke leuk klusje waar je uiteindelijk een flinke berg heerlijke loempia’s aan overhoudt.
Klein maar boordevol smaak
Het geheim van een goede Indonesische loempia zit ‘m in de vulling. En die maken we lekker zelf, met kipfilet en hamlappen als basis. Snijd het vlees in piepkleine stukjes. Want hoe fijner, hoe beter.
Dit zorgt ervoor dat de smaken goed mengen én dat het straks lekker eet zonder grote brokken. Vervolgens voegen we fijngesneden groenten toe: prei, rode paprika, Chinese kool (of witte kool, als je dat toevallig in huis hebt) en een handje taugé voor de knapperigheid.
De smaakmakers
Roerbak alles kort in een ruime wok of pan met een beetje olie. Dan is het tijd om de boel op smaak te brengen. Voeg een verkruimeld kipbouillonblokje toe, een theelepel ketoembar (korianderpoeder), een lepeltje sambal (of meer, als je van pit houdt), en een scheut ketjap manis.
Dit zorgt voor die typische, lichtzoete Indonesische smaak. Tot slot gaat er ongeveer 75 gram soe-oen (glasmie van mungbonen) doorheen, die je vooraf even in heet water hebt geweekt. Alles goed mengen en dan laten afkoelen.
Rollen maar
Zodra de vulling is afgekoeld, is het tijd voor het leukste deel: het rollen. Gebruik loempiavellen (die kun je kopen bij de toko of diepvriesafdeling van de supermarkt). Leg een beetje vulling op elk vel, vouw de zijkanten naar binnen en rol op. Het laatste puntje bestrijk je met een papje van bloem en water zodat alles netjes dicht blijft. En dan hup, klaar om te bakken.
Goudbruin en krokant
Bak de loempia’s in een wok of ruime pan met een laagje zonnebloemolie op middelhoog vuur. Ongeveer 4 tot 6 minuten, waarbij je ze regelmatig keert tot ze mooi goudbruin zijn. Geen zin om erbij te blijven? Dan kun je ook de frituurpan gebruiken.
Zet die op 170 à 180 graden en bak de loempia’s in een paar minuten krokant. Serveer ze lekker (lauw)warm, eventueel met wat zoete chilisaus of extra sambal. Met deze hoeveelheden maak je zo’n 20 tot 25 loempia’s, dus perfect om te delen (of gewoon lekker zelf op te eten).
35 reacties
Yeuhh, mijn 75e klaargemaakte gerecht van Smaakmenutie! Ook deze loempia’s zijn weer overheerlijk 🙂
Tip: Misschien is het goed om expliciet te vermelden dat je nogal een hoeveelheid olie hebt voor het bakken. Ik had nog wel wat olie in huis, maar te weinig om de pan met een laag van 2-3 cm te bedekken.
PS: Wanneer komt jullie eerst kookboek uit? 😛
Hoi Timo, dat is een hele goede tip voor gerechten zoals deze. We gaan het aanpassen, dankje! En gefeliciteerd met je 75e gerecht van ons, leuk!! Op naar de 100 🙂 Het kookboek zit zeker in de pen!
Kan ik de loempia’s ook in de airfryer bereiden?
Ja denk het wel hoor Joke! 🙂
Hey guys I’m looking forward to make your Loempias.
I have some challenges. The biggest ones are that i have to use an airfryer and also Loempia Vellen. Here in South Carolina I can try with egg roll wrappers. You think it would work?
Hi Nancy, cool! Actually I have never used an airfryer to make the loempia’s but I guess it should be possible to use the airfryer. Also egg wrappers shouldn’t be a problem. Though you might use a few for each loempia – depending on how thin the wrappers are. Good luck! 🙂
Hoi Erik en Tim ben eigenlijk opzoek naar een recept voor kip kerrie loempia’s hebben jullie deze voor me
Ha Marcel, nee die hebben we (nog) niet! Maar is wel een goede tip 🙂
Heb ze eergisteren gemaakt. Wat een succes 🍀. Nieuwe favoriet in de familie. Getest in de airfryer op 200graden ongeveer 10 min (wel even insmeren met olie en met het envelopje naar boven). Worden ze ook lekker mee. Mijn persoonlijke voorkeur is wel gewoon in de olie. Een blijvertje hoor