Zelfgemaakt: je proeft het verschil!
Zodra het weer barbecueweer is, grijpen we massaal naar de vertrouwde bijgerechten. Eén daarvan is uiteraard huzarensalade. Lekker romig, fris en perfect voor het zomerseizoen.
Toch belandt hij vaak kant-en-klaar in het winkelmandje. Zonde, vinden wij dan. Want wie het ooit zelf heeft gemaakt, weet hoe groot het verschil in smaak is. De supermarktversie is vaak glad gemixt, vaak zelfs wat flauw. Wij kiezen liever voor een grove en wat stevige variant waarbij je elk ingrediënt herkent én proeft. Een salade die mag opvallen naast het vlees van de grill.
Slimme restjesmaaltijd
De klassieke huzarensalade heeft zijn wortels in de achttiende eeuw, bij de zogenaamde Hongaarse huzaren (ruiters te paard). Zij maakten een koude salade van restjes vlees en aardappel, zodat ze snel konden eten zonder hun paard te hoeven verlaten. Inmiddels is het een klassieker geworden op Nederlandse buffetten en bij zomerse diners. Zoals de barbecue.

Onze versie begint met het koken van 300 gram soepvlees in een liter water met een blokje runderbouillon. Na een uurtje zachtjes sudderen is het vlees lekker mals en klaar om in stukjes te worden gesneden. Dat vormt de hartige basis van de salade.
Fris en romig
Frisheid en romigheid gaan hier hand in hand, zonder dat het te zwaar wordt. Wij snijden alles redelijk grof. Gekookte aardappels, augurk, sjalotten, zilveruitjes en blokjes zure appel, bijvoorbeeld van het type Granny Smith. Die appel zorgt voor precies dat zuurtje dat de salade nodig heeft.

Daarbij komen twee theelepels scherpe mosterd en 150 ml mayonaise voor de romige binding. Geen overdaad, maar genoeg om het geheel wel lekker smeuïg te maken. Een handje fijngesneden bieslook maakt het af, samen met een gekookt eitje. Wat trouwens officieel geen onderdeel van het klassieke recept is. Maar wat ons betreft een heerlijke toevoeging.
Even laten staan (of beter nog, een nachtje)
Deze salade wint aan smaak als je ‘m even met rust laat. De smaken trekken lekker in wanneer hij een nachtje in de koelkast staat. En vlak voor het serveren strooien we er nog wat paprikapoeder over voor kleur.

Serveer huzarensalade bij de barbecue, op een grote schaal, of tijdens een zomerse lunch. Zelfgemaakt is hij niet alleen ouderwets lekker en net iets uitgesprokener dan je gewend bent, maar ook veel leuker om op tafel te zetten.
8 reacties
Leuk om te horen Maaike!
Hoi Annelies, wat fijn! Erg leuk om te horen dat onze recepten de grens over gaan 🙂 We hopen dat het bij iedereen in de smaak viel en dat jullie gezellige dagen hebben gehad. Groetjes, Tim- SmaakMenutie
Met een bouillonblokje en andere kruiden die je lekker vindt! Maar een blikje is wel het makkelijkst. Succes!
Haha mooi moment om het blikje inderdaad aan te breken! Geniet ervan (ook van de pom!) 🙂
Hoi beiden,
Wat hebben jullie toch heerlijke recepten. Vandaag weer eens de huzarensalade. Hoe lang blijft de salade goed in de koelkast?
Thanks voor het compliment Marco, leuk om te horen! Deze salade kan 2-3 dagen afgesloten in de koelkast bewaren.
Ja dat zou waarschijnlijk wel kunnen, maar vinden het persoonlijk lekkerder met corned beef denken we 🙂