Zomers genieten met een tropisch tintje
Zijn jullie ook zo gek op ananas? Wij in ieder geval wel. Zeker wanneer de temperatuur oploopt, smaakt zo’n dorstlessend stuk fruit nog lekkerder.
Deze Hawaiiaanse pastasalade is een perfect voorbeeld van hoe je ananas op een hartige manier kunt gebruiken. Zoet, fris en hartstikke veelzijdig. Wat deze salade extra fijn maakt, is dat ‘ie makkelijk van tevoren te maken is. Ideaal dus voor een picknick, barbecue of gewoon als lichte avondmaaltijd. En dankzij de combinatie van fruit, groenten, pasta en eiwitten is het nog best een uitgebalanceerd gerecht ook.
Waarom ‘Hawaïaans’?
De naam Hawaiiaanse pastasalade verwijst natuurlijk naar de beroemde pizza Hawaii waar ham en ananas opzitten. Hoewel die pizza z’n oorsprong natuurlijk helemaal niet op Hawaï vond, zijn de smaken wel geïnspireerd op het zoet-zoutcontrast dat je vaak in de Hawaïaanse keuken tegenkomt. En dat de meningen over ananas op de pizza nogal uiteenlopen weten we maar al te goed.
In deze salade combineren we ananas met blokjes ham en romige feta. Het resultaat? Een frisse, zomerse salade die een tikje tropisch aanvoelt. Door het sap van de ananas ook in de dressing te verwerken, trekken we die frisheid helemaal door.
De dressing: licht, romig en fruitig
Dankzij de dressing vallen alle smaken dus mooi samen in de pastasalade. We maken ‘m op basis van crème fraîche en mayonaise, met een vleugje gembersiroop en knoflook voor extra pit. En natuurlijk de ananassap, waardoor het geheel mooi samenkomt.
Door deze dressing krijgt de salade een zachte structuur met frisse ondertonen. Het is echt zo’n soort sausje dat je meteen met een lepel zou willen proeven. En daarna blijven proeven…
Ananas: fris én voedzaam
Behalve dat ananas heerlijk smaakt, heeft het ook nog wat gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan vitamine C, ondersteunt je weerstand en bevat bromelaïne. Dat is een enzym dat kan helpen bij de spijsvertering. Daarbij is het een fijne manier om wat natuurlijke zoetheid toe te voegen, zonder dat je direct naar suiker grijpt.
Voor deze salade gebruiken we ananas uit blik, vooral omdat we het sap goed kunnen gebruiken in de dressing. Heb je verse ananas liggen? Dan kun je natuurlijk ook die gebruiken, al is het wel handig als je wat extra sap achter de hand hebt voor de dressing.
Wat zit er allemaal in?
We kiezen voor farfalle (de bekende vlindervormige pasta) omdat die niet alleen mooi oogt, maar ook de romige dressing goed vasthoudt. Verder gaan er blokjes rode paprika, cherrytomaatjes en komkommer in. Zo voegen we naast smaak ook extra kleur en knapperigheid.
De zoute feta zorgt voor balans met het zoete van de ananas, terwijl de hamblokjes het geheel wat hartigs geven. Deze combinatie maakt dat elke hap weer anders is, zonder dat het te zwaar wordt.
Deze pastasalade is wat ons betreft een echte zomerklassieker. Lekker, makkelijk en nét even anders. Serveer ‘m koud, laat de smaken goed intrekken en je hebt een salade die zowel op een warme avond als bij een uitgebreide lunch perfect tot z’n recht komt. O ja, en heb je over? Dan heb je een lekkere lunch voor de volgende dag!
28 reacties
Heb de hamblokjes vervangen door gebakken spekblokjes…(gekruid met paprikapoeder en peper) de salade is heel lekker top receptje
Ook lekker Ron! 🙂
Ik heb de salade zojuist gemaakt. Een klein beetje meer dan in jullie recept staat zodat wij er 2 dagen van kunnen eten. Ik heb even geproefd en ik vind het nu al lekker. Het staat nu in de koeling tot vanavond dan kunnen de smaken ook nog even lekker intrekken.
Is de salade ook koud lekker? Begreep dat iemand m (al) gemaakt had voor de bbq die avond
Zeker weten, juíst met warm weer. Geniet ervan!
Een heerlijk recept. Echt een aanrader. Ik heb alleen de ham vervangen voor gerookte kip.
ga u salade maken maar wat voor ham moet erin
Voorverpakte hamblokjes zijn prima!