Home Salades en soepen Hawaiiaanse pastasalade

Hawaiiaanse pastasalade

met blokjes ananas!

door SmaakMenutie
Hawaiiaanse pastasalade

Zomers genieten met een tropisch tintje

Zijn jullie ook zo gek op ananas? Wij in ieder geval wel. Zeker wanneer de temperatuur oploopt, smaakt zo’n dorstlessend stuk fruit nog lekkerder.

Deze Hawaiiaanse pastasalade is een perfect voorbeeld van hoe je ananas op een hartige manier kunt gebruiken. Zoet, fris en hartstikke veelzijdig. Wat deze salade extra fijn maakt, is dat ‘ie makkelijk van tevoren te maken is. Ideaal dus voor een picknick, barbecue of gewoon als lichte avondmaaltijd. En dankzij de combinatie van fruit, groenten, pasta en eiwitten is het nog best een uitgebalanceerd gerecht ook.

Hawaiiaanse pastasalade met ananas

Waarom ‘Hawaïaans’?

De naam Hawaiiaanse pastasalade verwijst natuurlijk naar de beroemde pizza Hawaii waar ham en ananas opzitten. Hoewel die pizza z’n oorsprong natuurlijk helemaal niet op Hawaï vond, zijn de smaken wel geïnspireerd op het zoet-zoutcontrast dat je vaak in de Hawaïaanse keuken tegenkomt. En dat de meningen over ananas op de pizza nogal uiteenlopen weten we maar al te goed.

Ingrediënten Hawaiiaanse pastasalade

In deze salade combineren we ananas met blokjes ham en romige feta. Het resultaat? Een frisse, zomerse salade die een tikje tropisch aanvoelt. Door het sap van de ananas ook in de dressing te verwerken, trekken we die frisheid helemaal door.

De dressing: licht, romig en fruitig

Dankzij de dressing vallen alle smaken dus mooi samen in de pastasalade. We maken ‘m op basis van crème fraîche en mayonaise, met een vleugje gembersiroop en knoflook voor extra pit. En natuurlijk de ananassap, waardoor het geheel mooi samenkomt.

Dressing Hawaiiaanse pastasalade

Door deze dressing krijgt de salade een zachte structuur met frisse ondertonen. Het is echt zo’n soort sausje dat je meteen met een lepel zou willen proeven. En daarna blijven proeven…

Ananas: fris én voedzaam

Behalve dat ananas heerlijk smaakt, heeft het ook nog wat gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan vitamine C, ondersteunt je weerstand en bevat bromelaïne. Dat is een enzym dat kan helpen bij de spijsvertering. Daarbij is het een fijne manier om wat natuurlijke zoetheid toe te voegen, zonder dat je direct naar suiker grijpt.

Voor deze salade gebruiken we ananas uit blik, vooral omdat we het sap goed kunnen gebruiken in de dressing. Heb je verse ananas liggen? Dan kun je natuurlijk ook die gebruiken, al is het wel handig als je wat extra sap achter de hand hebt voor de dressing.

Wat zit er allemaal in?

We kiezen voor farfalle (de bekende vlindervormige pasta) omdat die niet alleen mooi oogt, maar ook de romige dressing goed vasthoudt. Verder gaan er blokjes rode paprika, cherrytomaatjes en komkommer in. Zo voegen we naast smaak ook extra kleur en knapperigheid.

Hawaiiaanse pastasalade recept

De zoute feta zorgt voor balans met het zoete van de ananas, terwijl de hamblokjes het geheel wat hartigs geven. Deze combinatie maakt dat elke hap weer anders is, zonder dat het te zwaar wordt.

Deze pastasalade is wat ons betreft een echte zomerklassieker. Lekker, makkelijk en nét even anders. Serveer ‘m koud, laat de smaken goed intrekken en je hebt een salade die zowel op een warme avond als bij een uitgebreide lunch perfect tot z’n recht komt. O ja, en heb je over? Dan heb je een lekkere lunch voor de volgende dag!

Hawaiiaanse pastasalade

Hawaiiaanse pastasalade met ananas

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 147 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g ananasblokjes
  • 200 g hamblokjes
  • 160 g pasta (farfalle)
  • 150 g feta kaas
  • 125 g cherrytomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 komkommer
  • 1 gele paprika
  • 1/2 rode ui
  • 4 el ananassap
  • 3 el crème fraîche (1/2 bakje)
  • 3 el mayonaise
  • 1 tl gembersiroop (evt. honing)

Zo maak je het

  • Kook 160 g farfalle (of andere pasta) in 11-12 minuten al dente.
  • Snijd ondertussen 1 gele paprika in kleine blokjes en snijd 1 komkommer (zonder zaadlijsten) eveneens in kleine stukjes. Halveer de cherrytomaten en snijd een 1/2 rode ui fijn.
  • Maak de dressing door 3 el crème fraîche (1/2 bakje van 125 g) te mengen met 3-4 el mayonaise, 2 geperste tenen knoflook, 4 el ananassap (uit het blik) en 1 tl gembersiroop.
  • Doe alle fijngesneden groenten en ananasblokjes in een ruime (sla)kom en voeg de voorgesneden hamblokjes toe. Voeg ook de pasta toe. Verkruimel tevens ongeveer 150 gr feta en meng door de groenten en fruit.
  • Schenk de dressing over het geheel en mix goed door elkaar. Eet smakelijk!

Hawaiiaanse pastasalade

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

28 reacties

Gaby 28 juli 2021 - 12:47

Heerlijk! Blijvertje, bedankt voor het recept!

Reply
SmaakMenutie 28 juli 2021 - 15:33

Fijn dat ons recept in de smaak viel Gaby, leuk! 🙂

Reply
Janet 9 juni 2021 - 20:11

Kan ik m ook een dag vantevoren maken?

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2021 - 10:45

Ja hoor dat kan!

Reply
Antoinette 3 juni 2021 - 19:33

Vanavond gegeten, superrrr lekker 👍👍👍

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2021 - 16:37

Leuk te horen Antoinette, fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Yvonne 2 juni 2021 - 16:41

Heerlijk ,lekker fris ,wel een vraagje zou ik de ham kunnen vervangen door bijv. Ei ?

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2021 - 10:46

Ja tuurlijk!

Reply
Greetje 1 juni 2021 - 22:53

Is de feta ook te vervangen? Ik hou er namelijk niet van. Maar het recept lijkt me wel heel lekker.

Reply
SmaakMenutie 2 juni 2021 - 13:43

Eventueel mozzarella Greetje! Maar je zou het ook achterwege kunnen laten

Reply
1 2 3