Pörkölt
Van oorsprong is goulash (of goulasj) eigenlijk een Hongaarse soep. Maar ook de ingedikte variant die bekend staat als ‘pörkölt’, wordt vaak gewoon goulash genoemd. Dit stoofgerecht van rundvlees met paprika wordt niet alleen in Hongarije veel gegeten. In heel Centraal-Europa en de Balkan is dit een zeer populair gerecht. Je moet er wel een beetje geduld voor hebben, want de pan staat al gauw zo’n 3 uur te stoven. Maar ook hier geldt, hoe langer hoe lekkerder. Naast runderlappen voegen we aardappelen, wortel en paprika toe. Naar Hongaars gebruik serveer je de goulash met witte rijst of stokbrood. Net waar je zin in hebt!
35 reacties
Ok, ik lees net dat gerookt paprikapoeder in Hongarije niet gebruikt wordt, maar dan deden ze dat kennelijk wel in Oostenrijk, want het smaakt hierdoor precies zo als daar. Heerlijk!
Ik heb lang gezocht naar de smaak van de goulash zoals ik die in Oostenrijk at en ik ben er nu achter dat je die smaak krijgt door inplaats van gewoon paprikapoeder, gerookt paprikapoeder te gebruiken en dat mag een eetlepel zijn. Eindelijk precies de smaak die ik zocht. Misschien lijkt die het meest op het Hongaarse paprikapoeder, dat inderdaad anders is dan het gewone paprikapoeder hier. Echt een aanrader! Verder prima recept.
Wil dit gerecht met kippendijen maken zou dat kunnen?
Ja ik denk dat dat wel moet kunnen, je hoeft het dan waarschijnlijk ook iets minder lang te stoven!
2 weken geleden voor het eerst gemaakt en hij staat nu weer te pruttelen. Werkelijk een kleurrijk kunstwerk in de pan tijdens de bereiding.
Dit gerecht ziet er bijna net zo mooi uit als het smaakt. Verrukkelijk!
Deze keer wat meer aardappelen erbij zodat we het zonder rijst/stokbrood kunnen eten.
Ook hier staat het nu te pruttelen. Wat een heerlijk rijke geuren! Wordt helemaal zalig, weet ik nu al! 😉