Pörkölt
Van oorsprong is goulash (of goulasj) eigenlijk een Hongaarse soep. Maar ook de ingedikte variant die bekend staat als ‘pörkölt’, wordt vaak gewoon goulash genoemd. Dit stoofgerecht van rundvlees met paprika wordt niet alleen in Hongarije veel gegeten. In heel Centraal-Europa en de Balkan is dit een zeer populair gerecht. Je moet er wel een beetje geduld voor hebben, want de pan staat al gauw zo’n 3 uur te stoven. Maar ook hier geldt, hoe langer hoe lekkerder. Naast runderlappen voegen we aardappelen, wortel en paprika toe. Naar Hongaars gebruik serveer je de goulash met witte rijst of stokbrood. Net waar je zin in hebt!
35 reacties
Goedemiddag,
is karwijzaad en komijn poeder niet hetzelfde?
ipv komijn, kan ik dan ook djinten gebruiken?
Hoi peter, karwij en komijn zijn 2 verschillende kruiden maar lijken wel op elkaar! De smaak van karwij is grofweg dubbel zo sterk als dat van komijn. Afgezien van de sterkte van de smaak is karwij iets scherper, terwijl komijn wat bitterder is. En je kan inderdaad djintan gebruiken, dat is gemalen komijnzaad!
sorry, ben ik weer.
ik heb karwijzaad , alleen geen gemalen. kan ik dit ook gebruiken?
en welke hoeveelheid gebruik ik dan?
Ja hoor, zelfde hoeveelheid gewoon even zelf malen met de vijzel 🙂
Vanmiddag dit recept gemaakt in mijn elektrische snelkookpan. Vlees aangebraden op sauté in de roomboter, vervolgens bouillon toegevoegd. Daarop de ui, de worteltjes, knoflook, en 2 gesneden puntpaprika’s, de kruiden vermengd met de bloem, daarop de tomato frito en de tomatenpuree. Niet roeren! Deksel op de pot en 55 minuten op stew/meat. (Heb na de kooktijd nog twee extra puntpaprika’s toegevoegd.) Resultaat? Nog nooit zo’n heerlijke goulash gegeten!
Fijn dat het met de snelkookpan is gelukt en dat je ervan genoten hebt Anja! Bedankt voor het delen van de bereidingswijze in deze pan 🙂
Kan ik de fritto vervangen door iets anders want dit is niet verkrijgbaar hier in de fillipijnen
Ja hoor Elizabeth, je kan het vervangen door passata (tomatensaus). Succes!
Sta volgende week op het menu ben benieuwd
Of verse tomaten 🙃
Wij eten dit met kerst!!! Met rijst, kruidenboter stokbrood en sla!!! Het staat nu te pruttelen!!
Lekker Karin! Hopelijk hebben jullie ervan genoten 🙂
Hij staat nu heerlijk te pruttelen. Ben benieuwd hoe die smaakt. Ruikt heerlijk zoals gewoonlijk met jullie recepten.
Wat lekker Kirsten! Hopelijk smaakte het net zo goed als het rook☺️