Goulash

Hongaars stoofgerecht van rundvlees

door SmaakMenutie
Goulash

Pörkölt

Van oorsprong is goulash (of goulasj) eigenlijk een Hongaarse soep. Maar ook de ingedikte variant die bekend staat als ‘pörkölt’, wordt vaak gewoon goulash genoemd. Dit stoofgerecht van rundvlees met paprika wordt niet alleen in Hongarije veel gegeten. In heel Centraal-Europa en de Balkan is dit een zeer populair gerecht. Je moet er wel een beetje geduld voor hebben, want de pan staat al gauw zo’n 3 uur te stoven. Maar ook hier geldt, hoe langer hoe lekkerder. Naast runderlappen voegen we aardappelen, wortel en paprika toe. Naar Hongaars gebruik serveer je de goulash met witte rijst of stokbrood. Net waar je zin in hebt!

Goulash

Goulash

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.6/5
( 143 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g runderlappen
  • 500 g vastkokende aardappelen
  • 350 g tomaten passata
  • 100 g worteltjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 rode ui
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 klont roomboter
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el bloem
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen karwijzaad
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1/2 tl cayennepeper
  • Verse peterselie

Zo maak je het

  • Snijd circa 800 g runderlappen in grove stukken. Neem een braadpan en bak het vlees in een ruime klont roomboter rondom 5-10 minuten aan op hoog vuur.
  • Snijd ondertussen 1 rode ui in halve ringen, 2 tenen knoflook fijn en 100 g worteltjes in ringetjes. 
  • Voeg toe bij het vlees en bak al omscheppend enkele minuten mee.
  • Snijd ondertussen 2 paprika's (rood en geel) in reepjes en voeg deze eveneens toe aan het geheel. Bak de paprikareepjes al omscheppend een minuut of 3 mee.
  • Voeg 1 el tomatenpuree toe en meng door het geheel.
  • Voeg vervolgens ruim 2 tl paprikapoeder, 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl gemalen karwijzaad en een 1/2 tl cayennepeper toe. Meng gronding en bestrooi vervolgens met 1 el bloem. Roer door het geheel.
  • Schenk nu 350 g tomaten passata bij het vlees samen met 350 ml heet water. Verkruimel tevens 1 runderbouillonblokje. Breng aan de kook en laat vervolgens op laag vuur 2 tot 2,5 uur zachtjes pruttelen met deksel op de pan.
  • Voeg 400-500 g voorgekookte vastkokende aardappelblokjes toe en laat deze nog 20-25 minuten mee pruttelen. Laat eventueel de laatste 15 minuten het deksel van de pan zodat het geheel wat kan inkoken.
  • Serveer met verse peterselie en witte rijst en/of stokbrood.

Goulash ingrediënten Goulash makenGoulash Goulash recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

35 reacties

peter 17 mei 2021 - 12:48

Goedemiddag,

is karwijzaad en komijn poeder niet hetzelfde?
ipv komijn, kan ik dan ook djinten gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 18 mei 2021 - 10:14

Hoi peter, karwij en komijn zijn 2 verschillende kruiden maar lijken wel op elkaar! De smaak van karwij is grofweg dubbel zo sterk als dat van komijn. Afgezien van de sterkte van de smaak is karwij iets scherper, terwijl komijn wat bitterder is. En je kan inderdaad djintan gebruiken, dat is gemalen komijnzaad!

Reply
peter 21 mei 2021 - 10:49

sorry, ben ik weer.
ik heb karwijzaad , alleen geen gemalen. kan ik dit ook gebruiken?
en welke hoeveelheid gebruik ik dan?

Reply
SmaakMenutie 21 mei 2021 - 11:18

Ja hoor, zelfde hoeveelheid gewoon even zelf malen met de vijzel 🙂

Reply
Anja W. 10 februari 2021 - 18:04

Vanmiddag dit recept gemaakt in mijn elektrische snelkookpan. Vlees aangebraden op sauté in de roomboter, vervolgens bouillon toegevoegd. Daarop de ui, de worteltjes, knoflook, en 2 gesneden puntpaprika’s, de kruiden vermengd met de bloem, daarop de tomato frito en de tomatenpuree. Niet roeren! Deksel op de pot en 55 minuten op stew/meat. (Heb na de kooktijd nog twee extra puntpaprika’s toegevoegd.) Resultaat? Nog nooit zo’n heerlijke goulash gegeten!

Reply
SmaakMenutie 11 februari 2021 - 11:13

Fijn dat het met de snelkookpan is gelukt en dat je ervan genoten hebt Anja! Bedankt voor het delen van de bereidingswijze in deze pan 🙂

Reply
Elizabeth 27 januari 2021 - 01:15

Kan ik de fritto vervangen door iets anders want dit is niet verkrijgbaar hier in de fillipijnen

Reply
SmaakMenutie 27 januari 2021 - 12:29

Ja hoor Elizabeth, je kan het vervangen door passata (tomatensaus). Succes!

Reply
De Sutter 11 november 2021 - 14:36

Sta volgende week op het menu ben benieuwd

Reply
Wenche 28 september 2022 - 13:14

Of verse tomaten 🙃

Reply
Karin 24 december 2020 - 15:00

Wij eten dit met kerst!!! Met rijst, kruidenboter stokbrood en sla!!! Het staat nu te pruttelen!!

Reply
SmaakMenutie 25 december 2020 - 10:14

Lekker Karin! Hopelijk hebben jullie ervan genoten 🙂

Reply
Kirsten 22 december 2020 - 14:18

Hij staat nu heerlijk te pruttelen. Ben benieuwd hoe die smaakt. Ruikt heerlijk zoals gewoonlijk met jullie recepten.

Reply
SmaakMenutie 23 december 2020 - 10:10

Wat lekker Kirsten! Hopelijk smaakte het net zo goed als het rook☺️

Reply
1 2 3 5