Home Borrelhapjes en sausjes Garnalen in pittige knoflookolie

Garnalen in pittige knoflookolie

gambas al ajillo

door SmaakMenutie
Garnalen in pittige knoflookolie

De perfecte Spaanse tapas

In Spanje genieten we altijd van de heerlijkste tapas. Een absolute favoriet is gambas al ajillo, oftewel garnalen in pittige knoflookolie. Dit gerecht is niet alleen ontzettend smaakvol, maar ook eenvoudig en snel te bereiden.

De combinatie van knoflook, olijfolie en rode peper zorgt voor een onweerstaanbare smaakexplosie. Perfect als borrelhapje of als voorgerecht, geserveerd met een stuk knapperig stokbrood om de olie mee te dippen.

Garnalen in knoflook

Wat zijn gambas al ajillo?

Gambas al ajillo is een klassiek Spaans gerecht dat vooral in de zuidelijke regio’s en aan de kust veel wordt gegeten. Het bestaat uit grote garnalen die worden gebakken in een geurige knoflookolie met rode peper en een vleugje citroen.

In Spanje wordt dit gerecht vaak in een gloeiend heet aardewerken schaaltje (cazuela) geserveerd, zodat de olie nog heerlijk borrelt wanneer het op tafel komt. De smaak is intens, kruidig en een tikkeltje pittig, waardoor het een echte smaakmaker is op elke tapasplank.

Knoflook garnalen recept

Hoe maak je deze heerlijke knoflookgarnalen?

Het bereiden van gambas al ajillo is verrassend eenvoudig. Het geheim zit in de marinade, die de garnalen doordrenkt met smaak. Meng grote garnalen met olijfolie, fijngehakte knoflook, gesneden rode peper, een paar druppels citroensap en een halve theelepel paprikapoeder en laat dit minstens een uur marineren zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Verwarm vervolgens de oven voor op 200°C, leg de garnalen in een ovenschaal en bak ze ongeveer 15 minuten, tot ze mooi roze en gaar zijn. Haal de garnalen uit de oven en besprenkel ze met extra citroensap. Bestrooi met fijngehakte peterselie en serveer direct.

Knoflook garnalen

Extra pit of juist milder?

Voor liefhebbers van extra pittig eten kan een scheutje sriracha of een snufje cayennepeper worden toegevoegd. Dit geeft de garnalen een nog intensere smaak en een pittige kick. Wil je het gerecht juist wat milder maken? Laat dan de rode peper achterwege en gebruik iets minder knoflook.

Genieten zoals in Spanje

Serveer deze knoflookgarnalen met vers stokbrood en een goed glas witte wijn of een frisse sangria. Dip het brood in de olie en geniet van de smaken van Spanje. Of je nu een tapasavond organiseert of gewoon zin hebt in een snelle en smaakvolle maaltijd, gambas al ajillo is voor elke gelegenheid heerlijk!

Garnalen in pittige knoflookolie

Garnalen in pittige knoflookolie

Personen: 2 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.6/5
( 162 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g grote garnalen
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1/2 citroen
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • Verse peterselie
  • Sriracha (optioneel)

Zo maak je het

  • Meng in een kommetje 50 ml olijfolie samen met 2-3 fijngesneden tenen knoflook, 1 in smalle ringen gesneden rode peper, een paar druppels citroensap en een 1/2 tl paprikapoeder.
  • Meng 200 g grote garnalen door het geheel en laat minimaal 1 uur marineren.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de gemarineerde garnalen circa 15 minuten. Besprenkel licht met extra citroensap en serveer met stokbrood en fijngehakte peterselie. Niet pittig genoeg? Voeg dan wat sriracha (of hete chilisaus) toe aan de olie.

Gambas al ajillo

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

23 reacties

Mariëtte van Mierle 19 maart 2023 - 16:47

Wat een super lekker gerecht. Top weer

Reply
Sheyla 29 maart 2023 - 09:07

Is dit gerecht ook lekker als het afgekoeld is, dus koud te eten?

Reply
SmaakMenutie 29 maart 2023 - 10:57

Ja hoor, zo worden ze ook bij de supermarkt verkocht!

Reply
Milly 29 juni 2023 - 15:20

Dit is echt een subliem heerlijk gerecht. Ik heb ze een dag in de marinade laten staan. Gewoon weg heerlijk. Deze houden we erin. En word nu gevarieerd met pasta Erdoor heen.

Reply
Ben 5 augustus 2023 - 13:36

Kan ik rauwe wokgambas gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 7 augustus 2023 - 12:09

Ja hoor! Zorg er wel voor dat ze goed ontdooid zijn mochten ze uit de vriezer komen 🙂

Reply
Liza 1 december 2024 - 14:53

Hoii, ik heb diepvries garnalen, zelfde tijd in de oven aanhouden? Of moeten ze er dan langer in? En moeten ze dan in een ovenschaal inclusief de ‘olie?

Reply
SmaakMenutie 3 december 2024 - 09:32

Je kan ze dan het best even ontdooien eerst. Dit doe je door ze onder de koude kraan te doen. En dan gewoon het normale proces aanhouden. Geniet ervan!

Reply
Frederique Gruijters 23 april 2024 - 15:32

Zou je deze ook van te voren kunnen maken en koud eten? Of is dat niet lekker?

Reply
SmaakMenutie 24 april 2024 - 11:50

Kan, maar warm vinden wij het lekkerst! 🙂

Reply
1 2 3