Home Salades en soepen Franse uiensoep

Franse uiensoep

met gegratineerde croutons

door SmaakMenutie
Franse uiensoep

Karameliseren

Veel ingrediënten heb je niet voor Franse uiensoep nodig en het is ook nog eens super simpel om te maken. Doordat de suikers die vrijkomen tijdens het fruiten van de uien karameliseren, krijgt de soep zijn kenmerkende smaak. En dus niet van de bouillon. Vroeger -in de tijd van de Romeinen- werd de soep gezien als voedsel voor de arme bevolking, omdat uien goedkoop waren en er makkelijk aan te komen was. Nog steeds zijn uien niet duur, maar als armlastig voedsel wordt het allang niet meer gezien. Bon appétit!

Franse uiensoep

Franse uiensoep

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 84 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 750 g witte uien
  • 50 g Gruyère
  • 25 g roomboter
  • 200 ml witte wijn
  • 3 takjes verse tijm
  • 2 rundvlees bouillonblokjes
  • 1 stokbrood
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 el bloem

Zo maak je het

  • Snijd circa 750 g witte uien in halve ringen.
  • Verwarm een flinke klont boter en stoof de uien met deksel op de pan circa 15 minuten tot ze zacht zijn.
  • Voeg nu 2 el suiker toe en de blaadjes van een paar flinke takjes tijm. Voeg ook een goede snuf zout toe. Meng grondig en laat nog circa 25 minuten karameliseren op laag vuur. De uien zullen mooi bruin kleuren. Meng de uien af en toe even door elkaar. Een beetje aanbakken is geen probleem.
  • Bestrooi de uien met een beetje bloem (ongeveer 1 el) en gaar de bloem al omscheppend 2-3 minuten mee op laag vuur.
  • Schenk 200 ml witte wijn bij de uien en kook zachtjes al omscheppend een paar minuten mee. Het geheel zal wat verder indikken.
  • Schenk vervolgens 1 liter warm water bij de soep samen met 2 runderbouillonblokjes. Breng tegen de kook en laat met deksel op de pan nog 10 minuten intrekken.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 210-220 graden. Snijd een paar sneetjes (oud) stokbrood en rasp alvast de Gruyère.
  • Vul vuurvaste kommen met de uiensoep en plaats 1 of 2 sneetjes stokbrood op de soep. Bestrooi met de geraspte Gruyère en zet nog 10 minuten in de oven (of onder de grill).

Uiensoep receptUien karameliserenUiensoep makenFranse uiensoepUiensoepKlassieke uiensoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

20 reacties

Marijke 10 mei 2025 - 18:45

Ik kreeg het niet echt bruin. Wat kan er verkeerd gaan?
Ik vind die mooie donkerbruine uiensoep juist vaak zo lekker 😊

Reply
SmaakMenutie 15 mei 2025 - 11:51

De uien langer stoven tot ze bruin worden zou kunnen helpen!

Reply
Meike 27 februari 2024 - 07:45

Een favoriete soep! Heerlijk!

Reply
1 2 3