Home Salades en soepen Couscous salade met gerookte kip

Couscous salade met gerookte kip

door SmaakMenutie
Couscous salade met gerookte kip

Zomers gemak op je bord

Geen zin om uitgebreid te koken, maar wel behoefte aan iets voedzaams en smaakvols? Dan is deze couscous salade met gerookte kip precies wat je nodig hebt.

Ideaal voor een warme avond waarop je liever buiten zit dan boven een heet fornuis hangen. Binnen 20 minuten staat dit kleurrijke gerecht op tafel. Lekker snel, licht en super veel smaak.

Couscoussalade feta

Wat deze salade extra aantrekkelijk maakt? Hij is makkelijk aan te passen naar smaak of wat er nog in je koelkast ligt. Bovendien maken de kleuren, geuren en texturen van dit gerecht het een feestje om op te dienen. Uiteraard ook als we alleen voor onszelf koken.

Daarom houden we van couscous

Couscous is een subtiele, fijne graanvariant die zich razendsnel laat bereiden. Een paar minuten wellen in hete bouillon en het is klaar voor gebruik. Zonder koken. Geen gedoe met pannen of lang wachten.

Maar couscous is niet alleen handig. Het is ook licht verteerbaar, bevat vezels en levert langzaam vrijkomende koolhydraten. Precies wat we zoeken in een maaltijd die voedt zonder te zwaar te vallen. Zeker op een dag waarop je geen hebt om lang na te denken of als het te warm is.

Alles draait om balans

In deze salade combineren we zachte en frisse smaken met gerookte kip. De couscous vormt de neutrale basis. Daarbovenop komt een regenboog aan ingrediënten: ringetjes lente-ui, blokjes romige avocado, rode paprika in kleine stukjes, gehalveerde cherrytomaatjes en schijfjes aardbei.

Couscous salade recept

Die laatste geven de salade een verrassend zoet accent. Super lekker in combinatie met de zoutige feta of gekruide witte kaasblokjes. Geroosterde pijnboompitten zorgen voor een knapperige bite, terwijl stukjes gewelde abrikoos het geheel afmaken met een zachte en zoete ondertoon.

Eén salade, volop te variëren

Het fijne van deze couscous salade met gerookte kip is dat we er alle kanten mee op kunnen. Geen aardbeien in huis? Dan werken frambozen, granaatappelpitjes of zelfs mango net zo goed. Geen fan van kip? Dan zijn vegetarische gegrilde ‘kip’stukjes of gegrilde halloumi een lekker vegetarisch alternatief. Of laat de kip gewoon achterwege!

Couscous salade kip

We kunnen de salade ook meenemen naar het park, het strand of zoals wij op de boot: laat hem even afkoelen en bewaar in een afsluitbare doos. Hij smaakt namelijk ook koud heerlijk. Zelfs de volgende dag, als lunch, doet hij het nog uitstekend.

Couscous salade met gerookte kip

Couscous salade met gerookte kip

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 95 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g aardbeien
  • 150 g couscous
  • 150 g gerookte kip
  • 150 g feta (of gekruide witte kaasblokjes)
  • 125 g cherry tomaten
  • 50 g gedroogde abrikozen
  • 30 g pijnboompitten
  • 1 runder- of kippenbouillonblokje
  • 1 bosje lente ui
  • 1 avocado
  • 1/2 rode paprika
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Maak 200 ml bouillon van 1 rund- of kipbouillonblokje.
  • Neem een ruime (meng)schaal en giet de bouillon over 150 g couscous. Voeg tevens een scheut olijfolie toe en schep even om. Doe een deksel op de schaal en laat 5 minuten staan.
  • Snijd ondertussen 1 bosje lente-ui in ringen, 1 avocado in blokjes, een flinke hand aardbeien in schijfjes en 150 g gerookte kip in blokjes. Snijd tevens een 1/2 rode paprika in blokjes. 
  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze geur afgeven. Pas op: verbrandt snel!
  • Halveer tevens een handje cherrytomaten en snijd de gedroogde en gewelde abrikozen in kleine stukjes.
  • Haal na een minuut of 5 het deksel van de schaal en maak de couscous goed los met een vork. Voeg alle gesneden ingrediënten toe en meng goed.
  • Voeg tot slot de feta of gekruide witte kaasblokjes toe. Proef en voeg naar smaak extra feta of peper toe.

Couscous salade met gerookte kip

TIP

Ook lekker bij de barbecue!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

21 reacties

Gee 2 juni 2024 - 12:47

Wij vinden hem heerlijk! Maken ‘m regelmatig , dit weekend weer ivm eters voor een verjaardag. Ik snij de ingrediënten dan vooraf klein en bewaar die in doosjes in de koelkast. TIP: dat kan alleen nièt met de avocado , die moet je wel op het laatst snijden want die verkleurt snel en dan ziet dat er niet meer uit. Maar verder : toppertje!

Reply
Sam 27 juni 2020 - 18:02

Helaas viel deze niet zo in de smaak… misschien gewoon niet ons ding. Op naar de andere lekkere recepten!

Reply
SmaakMenutie 29 juni 2020 - 12:12

Jammer Sam! inderdaad een kwestie van smaak 🙂 Geniet van al het andere wat we op de website hebben staan!

Reply
Judy 24 juni 2020 - 12:39

Ok ga het vandaag maken. Lekker licht eten met dit weer. Lijkt me heerlijk. Bedankt voor het recept!

Reply
SmaakMenutie 25 juni 2020 - 11:00

Inderdaad heerlijk met warm weer deze salade Judy!

Reply
Joke 17 juni 2020 - 17:29

Moet je deze salade lauw eten of kun je het van te voren maken en vanuit de koelkast eten?
Lijkt me wel lekker!

Reply
SmaakMenutie 18 juni 2020 - 10:26

Hi Joke, de salade is al aardig afgekoeld als je ‘m gaat eten. Dus je kan ‘m prima van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Dan is-ie ook het lekkerst, vooral met warm weer 🙂

Reply
Helma 2 juni 2020 - 20:28

Heerlijk! Zelfs de kids vonden het lekker

Reply
SmaakMenutie 3 juni 2020 - 14:12

Zo mogen we het horen Helma, leuk! 🙂

Reply
1 2