Home Salades en soepen Couscous salade met gerookte kip

Couscous salade met gerookte kip

door SmaakMenutie
Couscous salade met gerookte kip

Zomers gemak op je bord

Geen zin om uitgebreid te koken, maar wel behoefte aan iets voedzaams en smaakvols? Dan is deze couscous salade met gerookte kip precies wat je nodig hebt.

Ideaal voor een warme avond waarop je liever buiten zit dan boven een heet fornuis hangen. Binnen 20 minuten staat dit kleurrijke gerecht op tafel. Lekker snel, licht en super veel smaak.

Couscoussalade feta

Wat deze salade extra aantrekkelijk maakt? Hij is makkelijk aan te passen naar smaak of wat er nog in je koelkast ligt. Bovendien maken de kleuren, geuren en texturen van dit gerecht het een feestje om op te dienen. Uiteraard ook als we alleen voor onszelf koken.

Daarom houden we van couscous

Couscous is een subtiele, fijne graanvariant die zich razendsnel laat bereiden. Een paar minuten wellen in hete bouillon en het is klaar voor gebruik. Zonder koken. Geen gedoe met pannen of lang wachten.

Maar couscous is niet alleen handig. Het is ook licht verteerbaar, bevat vezels en levert langzaam vrijkomende koolhydraten. Precies wat we zoeken in een maaltijd die voedt zonder te zwaar te vallen. Zeker op een dag waarop je geen hebt om lang na te denken of als het te warm is.

Alles draait om balans

In deze salade combineren we zachte en frisse smaken met gerookte kip. De couscous vormt de neutrale basis. Daarbovenop komt een regenboog aan ingrediënten: ringetjes lente-ui, blokjes romige avocado, rode paprika in kleine stukjes, gehalveerde cherrytomaatjes en schijfjes aardbei.

Couscous salade recept

Die laatste geven de salade een verrassend zoet accent. Super lekker in combinatie met de zoutige feta of gekruide witte kaasblokjes. Geroosterde pijnboompitten zorgen voor een knapperige bite, terwijl stukjes gewelde abrikoos het geheel afmaken met een zachte en zoete ondertoon.

Eén salade, volop te variëren

Het fijne van deze couscous salade met gerookte kip is dat we er alle kanten mee op kunnen. Geen aardbeien in huis? Dan werken frambozen, granaatappelpitjes of zelfs mango net zo goed. Geen fan van kip? Dan zijn vegetarische gegrilde ‘kip’stukjes of gegrilde halloumi een lekker vegetarisch alternatief. Of laat de kip gewoon achterwege!

Couscous salade kip

We kunnen de salade ook meenemen naar het park, het strand of zoals wij op de boot: laat hem even afkoelen en bewaar in een afsluitbare doos. Hij smaakt namelijk ook koud heerlijk. Zelfs de volgende dag, als lunch, doet hij het nog uitstekend.

Couscous salade met gerookte kip

Couscous salade met gerookte kip

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 95 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g aardbeien
  • 150 g couscous
  • 150 g gerookte kip
  • 150 g feta (of gekruide witte kaasblokjes)
  • 125 g cherry tomaten
  • 50 g gedroogde abrikozen
  • 30 g pijnboompitten
  • 1 runder- of kippenbouillonblokje
  • 1 bosje lente ui
  • 1 avocado
  • 1/2 rode paprika
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Maak 200 ml bouillon van 1 rund- of kipbouillonblokje.
  • Neem een ruime (meng)schaal en giet de bouillon over 150 g couscous. Voeg tevens een scheut olijfolie toe en schep even om. Doe een deksel op de schaal en laat 5 minuten staan.
  • Snijd ondertussen 1 bosje lente-ui in ringen, 1 avocado in blokjes, een flinke hand aardbeien in schijfjes en 150 g gerookte kip in blokjes. Snijd tevens een 1/2 rode paprika in blokjes. 
  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze geur afgeven. Pas op: verbrandt snel!
  • Halveer tevens een handje cherrytomaten en snijd de gedroogde en gewelde abrikozen in kleine stukjes.
  • Haal na een minuut of 5 het deksel van de schaal en maak de couscous goed los met een vork. Voeg alle gesneden ingrediënten toe en meng goed.
  • Voeg tot slot de feta of gekruide witte kaasblokjes toe. Proef en voeg naar smaak extra feta of peper toe.

Couscous salade met gerookte kip

TIP

Ook lekker bij de barbecue!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

21 reacties

Anne-Marie 29 mei 2020 - 19:49

Lekkere salade! Viel bij het hele gezin in de smaak!

Reply
SmaakMenutie 30 mei 2020 - 11:46

Leuk om te horen Anne-Marie, fijn dat de salade bij iedereen in de smaak viel 🙂

Reply
Judy 29 mei 2020 - 00:42

Dit ga ik echt binnenkort maken! Lijkt me heerlijk! Bedankt voor het recept.

Reply
SmaakMenutie 29 mei 2020 - 12:21

Leuk Judy! Laat je ons weten of het in de smaak viel? 🙂

Reply
Judy 24 juni 2020 - 18:03

Het was heerlijk!!!! Voor herhaling vatbaar!

Reply
SmaakMenutie 25 juni 2020 - 11:00

Leuk om te horen Judy, fijn! 🙂

Reply
Ans v rooij 27 mei 2020 - 20:21

Moet de bouillon warm zijn of hoeft dat niet persé!

Reply
SmaakMenutie 28 mei 2020 - 09:17

Ja dat is wel nodig! 🙂

Reply
Ilonka 27 mei 2020 - 17:37

Wat een heerlijk recept, dit wordt zeker een blijvertje!

Reply
SmaakMenutie 28 mei 2020 - 09:08

Leuk Ilonka!

Reply
R. 9 augustus 2019 - 12:22

Dat was heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 9 augustus 2019 - 12:25

Leuk om te horen, fijn dat de salade in de smaak viel! 🙂

Reply
1 2