Een vleugje Toscane
Sommige smaken brengen ons direct terug naar een bepaalde plek of een herinnering.
Voor ons zijn dat zonder twijfel cantuccini. De bekende knapperige Italiaanse amandelkoekjes die het best tot zijn recht komen al dippend in een kop cappuccino. Sluit je ogen en je waant je meteen op een zonnig terrasje in Toscane, waar de geur van koffie en versgebakken Italiaanse zoetigheid je tegemoetkomt. Deze koekjes zijn namelijk onlosmakelijk verbonden met de provincie Prato, middenin hartje Toscane, waar ze hun oorsprong vinden.

Paar basisingrediënten
Wat cantuccini extra bijzonder maakt, is de eenvoud. We dachten altijd dat er een ingewikkeld recept achter moest zitten, maar niets is minder waar. Met een paar basisingrediënten (bloem, suiker, eieren en natuurlijk amandelen) zet je al iets heerlijks op tafel.

Het geheim zit hem niet in ingewikkelde stappen, maar in de traditie van het tweemaal bakken. Daardoor krijgen de koekjes hun herkenbare stevige structuur, die juist uitnodigt om ze te dippen in koffie of, zoals de Italianen zelf doen, in een glas Vin Santo. Probeer maar eens!
Twee keer bakken
De eerste keer dat we zelf cantuccini maakten waren we eigenlijk verrast door hoe goed ze lukten. Het deeg is stevig en licht plakkerig, maar dat hoort zo. Doe daarvoor wat bloem op je handen. Nadat de repen in de oven goudbruin gebakken zijn, snijden we ze in dunne plakjes en schuiven ze nog een keer terug in de oven.

Dat tweede bakmoment zorgt voor de onmiskenbare knapperigheid waar deze koekjes om bekendstaan. Leuk om te weten: hetzelfde principe geldt ook voor beschuit, al heeft dat natuurlijk een heel ander karakter.
Voor elk moment
Hoewel cantuccini officieel vaak als dessert worden geserveerd, vinden wij ze eigenlijk op ieder moment van de dag heerlijk. ’s Ochtends bij de koffie, ’s middags bij een kop thee of ’s avonds als afsluiter na een etentje. En ja, soms ook gewoon tussendoor. Een grote trommel cantuccini staat altijd garant voor gezelligheid.

Wat ons steeds weer opvalt is hoe tijdloos ze zijn. Waar andere koekjes soms uit de mode raken, blijven cantuccini altijd bij iedereen geliefd. Misschien komt dat omdat ze zo veelzijdig zijn. Of gewoon omdat ze ons herinneren aan dat zonnige terrasje in Toscane.

3 reacties
Wat ik mis in het recept zijn de baktijden, voor de 1e en 2e keer bakken.
Hoi Yolande, bedankt voor het laten weten. Het laatste stuk tekst was weggevallen. Ik heb het weer teruggeplaatst. Veel bakplezier! Groet, Tim- SmaakMenutie
Onze favoriete italiaanse koekjes. Nu zelf gemaakt: Heerlijk! Groot suc6!! Dank voor de mooie recepten!!