Cantuccini

Italiaanse amandelkoekjes

door SmaakMenutie
Cantuccini maken

Een vleugje Toscane

Sommige smaken brengen ons direct terug naar een bepaalde plek of een herinnering.

Voor ons zijn dat zonder twijfel cantuccini. De bekende knapperige Italiaanse amandelkoekjes die het best tot zijn recht komen al dippend in een kop cappuccino. Sluit je ogen en je waant je meteen op een zonnig terrasje in Toscane, waar de geur van koffie en versgebakken Italiaanse zoetigheid je tegemoetkomt. Deze koekjes zijn namelijk onlosmakelijk verbonden met de provincie Prato, middenin hartje Toscane, waar ze hun oorsprong vinden.

Cantuccini maken

Paar basisingrediënten

Wat cantuccini extra bijzonder maakt, is de eenvoud. We dachten altijd dat er een ingewikkeld recept achter moest zitten, maar niets is minder waar. Met een paar basisingrediënten (bloem, suiker, eieren en natuurlijk amandelen) zet je al iets heerlijks op tafel.

Cantuccini recept

Het geheim zit hem niet in ingewikkelde stappen, maar in de traditie van het tweemaal bakken. Daardoor krijgen de koekjes hun herkenbare stevige structuur, die juist uitnodigt om ze te dippen in koffie of, zoals de Italianen zelf doen, in een glas Vin Santo. Probeer maar eens!

Twee keer bakken

De eerste keer dat we zelf cantuccini maakten waren we eigenlijk verrast door hoe goed ze lukten. Het deeg is stevig en licht plakkerig, maar dat hoort zo. Doe daarvoor wat bloem op je handen. Nadat de repen in de oven goudbruin gebakken zijn, snijden we ze in dunne plakjes en schuiven ze nog een keer terug in de oven.

Cantuccini maken

Dat tweede bakmoment zorgt voor de onmiskenbare knapperigheid waar deze koekjes om bekendstaan. Leuk om te weten: hetzelfde principe geldt ook voor beschuit, al heeft dat natuurlijk een heel ander karakter.

Voor elk moment

Hoewel cantuccini officieel vaak als dessert worden geserveerd, vinden wij ze eigenlijk op ieder moment van de dag heerlijk. ’s Ochtends bij de koffie, ’s middags bij een kop thee of ’s avonds als afsluiter na een etentje. En ja, soms ook gewoon tussendoor. Een grote trommel cantuccini staat altijd garant voor gezelligheid.

Cantuccini koekjes

Wat ons steeds weer opvalt is hoe tijdloos ze zijn. Waar andere koekjes soms uit de mode raken, blijven cantuccini altijd bij iedereen geliefd. Misschien komt dat omdat ze zo veelzijdig zijn. Of gewoon omdat ze ons herinneren aan dat zonnige terrasje in Toscane.

Cantuccini maken

Cantuccini

Personen: 10 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 22 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 200 g ongeroosterde hele amandelen
  • 180 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 1/2 citroen
  • 1 tl vanille extract/aroma

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Wij gebruiken de keukenmachine maar het kan natuurlijk ook met de hand(mixer). Meng in een kom 300 g zelfrijzend bakmeel met 180 g suiker en een snufje zout.
  • Voeg 200 g ongeroosterde hele amandelen toe, 1 tl vanille extract, rasp van een halve citroen en 3 eieren. Kneed het geheel tot een stevig deeg.
  • Het deeg zal wat plakkerig blijven, maar dat geeft niet. Doe wat bloem op je handen (voorkomt plakken) en maak er 2 repen van. Ongeveer de breedte van de koekjes.
  • Bak de repen 30 minuten op 160 graden in de (hetelucht)oven.
  • Snijd het deeg na 30 minuten (met een scherp mes) in koekjes van ongeveer 1 cm breed (ongeveer 40 in totaal). Leg de koekjes terug op de bakplaat en bak nog eens zo'n 10-15 minuten op 140 graden.
  • Eet je ze als dessert? Serveer er dan een glaasje dessertwijn Vin Santo bij. Lekker Italiaans!

Cantuccini maken

TIP

De koekjes kan je een paar weken afgesloten bewaren (hoewel ze hier meestal binnen een paar dagen op zijn).

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

3 reacties

Yolande 21 september 2018 - 11:06

Wat ik mis in het recept zijn de baktijden, voor de 1e en 2e keer bakken.

Reply
SmaakMenutie 21 september 2018 - 11:34

Hoi Yolande, bedankt voor het laten weten. Het laatste stuk tekst was weggevallen. Ik heb het weer teruggeplaatst. Veel bakplezier! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Gerrit 25 januari 2025 - 20:45

Onze favoriete italiaanse koekjes. Nu zelf gemaakt: Heerlijk! Groot suc6!! Dank voor de mooie recepten!!

Reply

Reacties