Home Brunch en lunch Broodje warme beenham

Broodje warme beenham

met honing-mosterdsaus

door SmaakMenutie
Broodje warme beenham met honing-mosterdsaus

Zo simpel maar zó lekker

Sommige broodjes hoef je niet ingewikkeld te maken om een plek in je hart (en je lunchrepertoire) te veroveren. Een goed voorbeeld? Wat dacht je van dit broodje warme beenham met honing-mosterdsaus.

Geen poespas, geen stapels ingrediënten, gewoon pure smaken die het altijd goed doen. Het is zo’n broodje dat je in een lunchroom zou bestellen, maar dat thuis net zo makkelijk en lekker te maken is.

Broodje warme beenham

Beenham: de ster van het broodje

Beenham is zo’n klassiek stukje vlees dat vaak wordt geassocieerd met diners of buffetten, maar het verdient absoluut ook een hoofdrol in een lunchgerecht. Het is een mild gezouten en gegaard stukje varkensvlees dat van nature mals en vol van smaak is.

Voor dit recept gebruiken we de dun gesneden variant die je bij de slager (of supermarkt) als broodbeleg vindt. Door de plakjes even aan te bakken in een grill- of koekenpan, worden ze licht gekaramelliseerd en komen de smaken nog beter tot hun recht.

De saus die alles samenbrengt

Wat dit broodje écht bijzonder maakt, is de honing-mosterdsaus. Romig, pittig en licht zoet, precies die combinatie waar je bij het eerste hapje al van weet: dit klopt. De saus maken we door twee eetlepels grove mosterd te mengen met één eetlepel vloeibare honing en 100 ml kookroom.

Honing-mosterdsaus voor broodje warme beenham

Verwarm dit op laag vuur en laat het rustig indikken tot een fluweelzachte saus. Niet te zuinig zijn hoor, een royaal belegde pistolet met warme beenham én een flinke lepel saus is wat dit broodje zo lekker maakt.

Serveren zoals wij ‘m het liefst eten

Je kunt dit broodje natuurlijk aanvullen met wat rucola, komkommer of een schijfje augurk voor extra frisheid en bite. Maar eerlijk gezegd: het allerlekkerst vinden wij ‘m zonder opsmuk. Een vers afgebakken (liefst nog een beetje warm) pistoletje, een flinke portie warme beenham en een royale schep saus — meer heeft het niet nodig.

Broodje beenham met honing-mosterdsaus

Deze hoeveelheden zijn perfect voor twee royaal belegde broodjes. Serveer ze als lunch in het weekend, of als makkelijke avondmaaltijd met een soepje erbij. Kortom: dit is comfortfood op z’n best. Eenvoudig, snel klaar, en elke hap is genieten!

Broodje warme beenham met honing-mosterdsaus

Broodje warme beenham met honing-mosterdsaus

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 89 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g gegrilde beenham
  • 100 ml kookroom
  • 2 pistoletjes
  • 1 teen knoflook
  • 2 el grove mosterd
  • 1 el vloeibare honing
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Neem een steelpannetje en fruit hierin 1 fijngesneden teen knoflook in een scheutje olijfolie.
  • Voeg 2 el grove mosterd toe en 1 el vloeibare honing en meng goed door elkaar. Voeg nu 100 ml kookroom toe en roer geregeld tot de saus wat indikt (5-10 minuten).
  • Bak 100-150 g (been)ham in een grill- of koekenpan kort aan.
  • Snijd de pistoletjes open en vul riant met de warme beenham. Voeg een flinke laag saus toe en happen maar!

Broodje warme beenham met honing-mosterdsaus

TIP

Bij meerdere broodjes kan je het broodje met ham in aluminiumfolie wikkelen en nog even opwarmen in de oven. Blijven ze extra lang warm!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

7 reacties

Anneke 29 maart 2022 - 17:07

De broodjes beenham.
Precies zoals ik ze lekker vindt. Top
Wat praktisch de oventip.
Dank

Reply
Tina 10 augustus 2021 - 13:08

Gewoon wauw 🥰🥰🥰 en erg leuk om te lezen wat jullie allemaal en jullie er ook je eigen twist aan geven ,zo ben ik ook alleen bij jullie hoef ik dat niet te doen dit broodje was echt heerlijk met de saus ben jullie gaan volgen wil wel meer van jullie gaan maken

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2021 - 10:52

Leuk Tina! Geniet van al het lekkers dat je nog gaat maken 🙂

Reply
Culpa 19 december 2019 - 15:11

Heerlijk, zojuist gegeten! Ik vind de saus koud het allerlekkerst. Dank jullie wel! Smullen!!

Reply
SmaakMenutie 20 december 2019 - 10:25

Leuk om te horen Culpa! Fijn dat het broodje in de smaak viel 🙂

Reply
Daniëlle 2 augustus 2018 - 12:51

Hier heb ik nu wel zin in! Ziet er lekker uit!

Reply
SmaakMenutie 2 augustus 2018 - 13:28

Haha ja het is ook een heerlijk broodje! Dankjewel, snel een keer maken! 🙂

Reply