Binnen een uur op tafel
Denk je ook bij dit recept: pfieuw dat zal wel heel veel werk zijn? Nou, dan hebben we heel goed nieuws voor je! Dit recept is echt super easy en staat binnen een uur bij jou op tafel. Maar belangrijker nog, het is waanzinnig lekker. Daarnaast kan het onmogelijk ontbreken bij het kerstdiner. Het beenhammetje bestrijken we met een heerlijke honing-mosterdmarinade en vervolgens doet de oven het werk. Juist, je leest het goed: je hoeft eigenlijk heel weinig te doen om dit meesterlijke recept op tafel te zetten.
Dit beenhammetje van 500 gr is geschikt voor 2-3 personen, maar heb je een flinke jongen van 1, 2 of 3 kilo, dan verdubbel je gewoon de marinade. Zullen we maar beginnen dan?
73 reacties
Een vraagje , betrokken jullie de beenham nog met peper en zout of laten jullie dit achterwege.
Ik vind het een heerlijk recept en ga er zeker mee aan de slag.
Met vriendelijke groet,
Karin van den Bos .
Leuk Karin! Peper en zout is niet nodig. Geniet ervan!
Moet de beenham op een rooster of in een bak in de oven?
Dat maakt niet zoveel uit Rein, zolang je ‘m maar in een ovenschaal plaatst 🙂
Ik ga het hammeltje vandaag maken.
Alles staat al klaar voor in de oven.
Ik laat me verrassen na de heerlijke smaak!!
Dat is persoons afhankelijk. Toch?
Dit blijft heerlijk, Heel eenvoudig te maken..een kind kan de was doen..en smullen maar
Hoi hoi,
Zou de beenham om in de slowcooker kunnen? En zo ja, hoe lang?
Alvast super bedankt!
Zou ik niet zo snel doen, hij hoeft namelijk maar 3 kwartier en je moet ‘m af en toe besprenkelen met de marinade.
Beste??
Hoelang moeten 2 beenhammetjes in de oven 2× 500 gram
Hoi Fien, net zo lang (als ze even groot zijn), misschien iets langer. Als je er een van een kg doet is het anders 🙂
Lijkt me een heerlijk recept met kerst! Kun je het ook van te voren maken en dan opwarmen? Op hoeveel graden? Afgedekt?
Hoi Joke, dat lijkt ons minder lekker en bovendien is-ie dan minder mals! Wel kan je eventueel de marinade vooraf maken en over de beenham schenken zodra je ‘m in de oven plaatst. Succes!
Hoi Tim en Erik,
Ik heb een antilliaanse beenham van 2 kg. Kan ik dan ook deze marinade gebruiken en hoe lang moet de beenham dan in de oven?
Groetjes en fijne feestdagen,
Thea
Hoi Thea. Ik neem aan dat het een gewone naturel beenham is maar dan eentje van 2 kg? Dan raad ik je aan om de beenham is even te koken in de bouillon (kan van een blokje). Gewoon op laag vuurtje een uurtje koken. Dan af laten koelen en besmeren met de marinade en dan een minuut of 40 in de oven. Als de beenham trouwens niet te dik is kan je de stap van het koken ook over slaan. Maar ik denk dat als je een flinke beenham hebt het voorkoken wel aan te raden is. Succes!
Zelfde vraag als Thea
Hallo Wings, zie het antwoord hierboven 😉
Kan je de beenham met rijst serveren?
Vast bedankt voor jou reactie en fijne feestdagen!
Groetje,
Titia
Jazeker kan dat, Titia! Eigenlijk kan het met alles. Net waar je voorkeur naar uit gaat. Jij ook fijne feestdagen 🙂 Groetjes
Heerlijk gegeten van de beenham, super makkelijk recept en de oven doet het werk. Had ook de regenboog wortels en de aardappels met Parmezaanse kaas gemaakt, paste allemaal net in 1 oven. Gaan we zeker nog een keer maken.
Fijn dat de beenham in de smaak viel Gerald! Leuke en lekkere combinatie met de wortels en aardappels 🙂
Mijn beenham was erg droog. Eventueel te lang laten braden? Voldeed wel als broodbeleg!
Wat vervelend Kurt! Gelukkig dat ie wel voldeed als broodbeleg in ieder geval. Ja, ik vermoed dat de beenham dan te lang gebraden is. Had je een kleiner formaat? Dat is tricky bij beenham, te lang maakt hem droog. Volgende keer beter 🙂
Welke kerntemperatuur kan ik aanhouden in stoomoven?
Hoi Chris, de kerntemperatuur van de beenham moet ca. 63 graden zijn. Maar dan heb ik het wel over een gewone oven en niet specifiek een stoomoven. Maar ik neem aan dat je de beenham niet gaat stomen 🙂
Ik ga hem morgen maken.
En even een compliment voor jullie
Heb al heel veel recepten van jullie gemaakt en bijna allemaal gaan ze de klapper in.
Top ga zo door
Lekker Mariska! En bedankt voor het compliment, leuk om te horen 🙂
Hoi heren, ik heb deze beenham pas gemaakt als verassing voor mijn vriend op zijn verjaardag! We hebben ervan genoten en het is zeker een aanrader. Omdat we beiden van iets pittig houden heb ik een klein beetje chillivlokken door de marinade gedaan en de tijm weggelaten.
Wat een leuke en lekkere verrassing Monique! Fijn dat jullie ervan genoten hebben. Goed idee die chilivlokken 🙂
Hoe vang je de vrijgekomen marinade het makkelijkst op? On vervolgens de beenham om de 10 min opnieuw in te “druipen” .. vraag me af hoe jullie dit doen precies.
Hoi Samantha, de marinade wordt opgevangen door de ovenschaal!
Hallo Tim & Erik,
dek je de beenham af in de oven?
Hoi Louise, nee hoor dat is niet nodig! Zolang je maar wel de beenham elke 10-15 minuten bedruipt met de vrijgekomen marinade 🙂
Kan je de beenham ook in de pan bereiden? Heb nl. maar 1 oven en deze is in gebruik voor andere gerechten welke op 200c bereid moeten worden.
Hoi Leo, waarschijnlijk kan het wel in de braadpan. Zorg dan wel dat je de juiste temperatuur hebt, dat is even aftasten maar zou moeten lukken. Succes!
Hallo, Wat hebben we gesmuld. Kreeg complimenten van de kinderen, zo lekker.
De eer is aan jullie, altijd fijne recepten en makkelijk te maken
Dat vinden we heel leuk om te horen Ine, bedankt voor je berichtje! Fijn dat het beenhammetje bij iedereen in de smaak viel 🙂
Goede Middag.
wilde graag het beenhammetje in de Römertopf bereiden
maar hoelang moet ik de topf in de oven laten?
Hallo Jose, wat leuk dat je nog gebruik maakt van een römertopf! Echter lijkt ons dit gerecht minder geschikt voor dit kookproces. Wat is precies de reden dat je deze hiervoor wil gebruiken? Wij hebben geen ervaring hiermee, dus vinden we het ook lastig om je te adviseren. Maar gezien het feit dat de temperatuur niet hoger wordt dan 150 graden in de topf, moet het wel langer in de oven en de temperatuur minimaal 225 graden lees ik (geheel afhankelijk van het type oven). In onze ogen kan je de beenham net zo goed in een ovenschaal bereiden 🙂
Hoi mannen,
Dacht ook , dit ga ik maken, ga hem straks eten. Hij is echter te groot voor twee en hou denk ik de helft van het hammetje over. Kan ik dat later, volgende dag bijv verwarmen ? , en wat is dan het beste om te doen?. Alvast dank voor je hulp
Leuk Chris hopelijk viel het beenhammetje in de smaak. Volgende dag kan je hem prima op dezelfde temperatuur opwarmen in de oven, maar niet te lang anders wordt hij taai. Succes!
Ik kook via mijn mail voor vrienden/buren ik heb dit gerecht klaar gemaakt
Was Heerlijk en al mijn afhalers vonden dat ook
Karin
Wat leuk dat je voor vrienden en buren kookt Karin! Fijn dat iedereen ervan genoten heeft 🙂
Ik ga hem vandaag voor de tweede keer maken het is heerlijk en viel bij iedereen in de smaak.Vanavond gaan we zeker weer van genieten djw voor dit heerlijke recept😋👍
Kan het beenhammetje ook op een green egg ??
Ja dat kan hoor Angela, als je maar zorgt voor de juiste temperatuur!
Heerlijke saus vd marinade.
Fijn dat het in de smaak viel Sandra! 🙂
Lijkt me een heerlijk recept.
Welke saus zou hierbij passen ?
De honing-mosterd marinade geeft voldoende smaak Rita! Een extra saus is dus niet nodig 🙂
Dag Heren,
zou de smaak nog intenser zijn als ik de marinade enkele uren op voorhand erop zou doen en afdekken met alufolie en enkele uren in de ijskast zetten en daarna pas bakken. En na dat deze uit de oven komt ook niet beter zijn om hem eerst 5min afdekken met alufolie alvorens hem aan te snijden voor de zachtheid. Ook had ik graag nog geweten of dit met boven en onder warmte moet gebakken worden of met de hete lucht stand.
Hi Johan, de smaak is er al goed ingetrokken hoor zonder het lang te marineren maar je zou het eens kunnen proberen! Je hoeft ‘m ook niet te laten rusten in onze optiek maar ook hierin ben je vrij om dat te doen. Gebruik wel de hete-luchtstand. Geniet ervan!
Hallo mannen,
Dit heb ik vandaag gemaakt so hé dat was lekkerrr. Supermals, alleen zag de beenham er bij mij niet zo mooi van kleur uit als bij jullie. Hij was nogal bleek enig idee wat ik verkeerd heb gedaan?
Leuk te horen Carien!! Dat ‘ie wat bleker zag zou kunnen komen door het type oven, wij gebruiken hetelucht. Wellicht de volgende keer even de laatste 5-10 minuten de grill functie aanzetten. Als de smaak maar goed was, dat is het belangrijkste! 🙂
Ik ga hem vandaag voor de tweede keer maken het is heerlijk en viel bij iedereen in de smaak.Vanavond gaan we zeker weer van genieten djw voor dit heerlijke recept😋👍
Voor het lekkerste resultaat de beenham een half uur voor de start op kamertemperatuur laten komen lijkt me? Ook belangrijk om goed droog te deppen als deze nog wat vochtig is.
Kies de ovenschaal zo klein mogelijk maar wél met genoeg ruimte om de marinade te lepelen, zo gaat het sneller en blijft de oven zo kort mogelijk open. Zelf warm ik de stenen schaal ook een paar minuten voor maar met glas is dat tricky! (niet doen dus)
Plaats de schaal ook niet te hoog in de oven, anders verbranden je fikken aan het dak van de oven 😉
Bij gebruik van gedroogde Tijm de marinade een uurtje vooraf alvast maken, anders gaat de droge Tijm straks ‘drijven’ en verbrand deze eerder. Zo trekken de smaken ook beter in alvast.
Voor een extra donkere beenham 1 EL honing vervangen door 1 EL ketjap manis… 🙂
Bedankt voor het delen van al je tips en bevindingen Ronin! Hopelijk heb je ervan genoten 🙂
Klein vraagje als ik de gemarineerde beenham in de oven plaats in een schaal hoef ik er dan boter bijdoen om het nog lekkerder te maken
Nee hoor Raf dat is niet nodig, er zit genoeg smaak aan! 🙂
Moet het in de oven op boven en beneden warmte of alleen beneden.
De ‘normale’ ovenstand, dus van boven en beneden. Of hetelucht als je dat hebt 🙂
vandaag gemaakt.
het was echt heel lekker .
Hoi, hoe lang moet een (niet voorgegaarde) beenham van +/- 1kg in de oven?
Hi Jaep, zelf hebben we niet eerder 1 kg gebruikt, maar officieel houden ze 10 minuten per 100 g aan, dus dan moet je rekenen op ca. 1,5 uur. Maar ik vermoed dat het wel iets eerder klaar zou zijn. Succes en geniet ervan!
Wat een heerlijk recept!!
Echt een aanrader voor iedereen en super mals.
Complimenten 😄
We hebben genoten van dit heerlijke recept!👍 Dit ga ik mijn gasten vaker voorzetten.
Vandaag gemaakt. Ik had geen verse tijm, in plaats daarvan gedroogde chimichurri kruiden gebruikt. Heel lekker. Kerntemperatuur van 63 graden aangehouden, super mals hammetje !
Hallo,
In de oven bereid ik een ander gerecht dat ik moet maken op 200 graden. Is het mogelijk om de beenmham ook hierin te bereiden (wellicht iets minder lang garen)?
Dat zou je kunnen proberen Frans, maar wellicht is het ook een idee om beide gerechten op 190 graden te doen 🙂
het was de eerste dag al heerlijk, lekker mals. tweede dag er weer marinade op gedaan maar dan met deels ketjap manis …. ook lekker 15 minuten in de oven
Vraagje, ik wil deze komende kerst gaan maken. Ik had paar weken geleden al wat “geoefend” met een beenham uit de super. Maar wil hem eigenlijk liever bij de slager halen. Is het beter om een gepekelde beenham te halen?
Leuk Dennis! Gepekeld is niet per sé nodig, maar beenham van de slager is wel het aller lekkerst! 😉
Dit vandaag gemaakt voor bij asperges en krieltjes; ruim 500 gr en na 45 minuten nog 5 minuten in zilverfolie gehad, was nog licht rozig en heerlijk sappig.