Home Vlees en kip Beenham met honing-mosterd

Beenham met honing-mosterd

uit de oven

door SmaakMenutie
Beenham honing mosterd

Binnen een uur op tafel

Denk je ook bij dit recept: pfieuw dat zal wel heel veel werk zijn? Nou, dan hebben we heel goed nieuws voor je! Dit recept is echt super easy en staat binnen een uur bij jou op tafel. Maar belangrijker nog, het is waanzinnig lekker. Daarnaast kan het onmogelijk ontbreken bij het kerstdiner. Het beenhammetje bestrijken we met een heerlijke honing-mosterdmarinade en vervolgens doet de oven het werk. Juist, je leest het goed: je hoeft eigenlijk heel weinig te doen om dit meesterlijke recept op tafel te zetten.

“Het beenhammetje bestrijken we met een heerlijke honing-mosterdmarinade en vervolgens doet de oven het werk”

Dit beenhammetje van 500 gr is geschikt voor 2-3 personen, maar heb je een flinke jongen van 1, 2 of 3 kilo, dan verdubbel je gewoon de marinade. Zullen we maar beginnen dan?

Beenham honing mosterd

Beenham met honing-mosterd uit de oven

Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.3/5
( 291 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g beenham
  • 2 el vloeibare honing
  • 2 el grove mosterd
  • 2 tenen knoflook
  • 2 takjes tijm

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 175-180 graden.
  • Maak met een scherp mes inkepingen in het vlees zodat er een ruitmotief ontstaat (zie hieronder op de foto).
  • Neem een mengkommetje en meng hierin 2 flinke el grove mosterd met 2 flinke el honing, 2 geperste teentjes knoflook en de blaadjes van 2-3 takjes tijm. Meng grondig door elkaar.
  • Bestrijk de beenham rondom met de honing-mosterd marinade en plaats in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Bedruip de beenham elke 10-15 minuten met de vrijgekomen marinade. De beenham moet totaal circa 45 minuten in de oven.
  • Snijd de beenham in dunne plakken en serveer met bijvoorbeeld frietjes of aardappelkroketjes en een groente naar keuze. Eet smakelijk!

Beenham bereiden Beenham recept Beenham marineren Beenham oven Beenham bereiden oven hoe lang

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

73 reacties

Karin 7 december 2019 - 07:42

Een vraagje , betrokken jullie de beenham nog met peper en zout of laten jullie dit achterwege.
Ik vind het een heerlijk recept en ga er zeker mee aan de slag.
Met vriendelijke groet,
Karin van den Bos .

Reply
SmaakMenutie 7 december 2019 - 09:49

Leuk Karin! Peper en zout is niet nodig. Geniet ervan!

Reply
Rein Nieuwland 2 februari 2021 - 17:46

Moet de beenham op een rooster of in een bak in de oven?

Reply
SmaakMenutie 3 februari 2021 - 10:14

Dat maakt niet zoveel uit Rein, zolang je ‘m maar in een ovenschaal plaatst 🙂

Reply
Debby 12 november 2023 - 15:01

Ik ga het hammeltje vandaag maken.
Alles staat al klaar voor in de oven.
Ik laat me verrassen na de heerlijke smaak!!

Reply
Dick 12 december 2020 - 15:53

Dat is persoons afhankelijk. Toch?

Reply
Gea 27 februari 2022 - 18:01

Dit blijft heerlijk, Heel eenvoudig te maken..een kind kan de was doen..en smullen maar

Reply
Tirza 5 februari 2024 - 08:58

Hoi hoi,

Zou de beenham om in de slowcooker kunnen? En zo ja, hoe lang?
Alvast super bedankt!

Reply
SmaakMenutie 6 februari 2024 - 10:49

Zou ik niet zo snel doen, hij hoeft namelijk maar 3 kwartier en je moet ‘m af en toe besprenkelen met de marinade.

Reply
Fien 26 juni 2023 - 19:56

Beste??
Hoelang moeten 2 beenhammetjes in de oven 2× 500 gram

Reply
SmaakMenutie 29 juni 2023 - 11:22

Hoi Fien, net zo lang (als ze even groot zijn), misschien iets langer. Als je er een van een kg doet is het anders 🙂

Reply
Joke 7 december 2019 - 16:16

Lijkt me een heerlijk recept met kerst! Kun je het ook van te voren maken en dan opwarmen? Op hoeveel graden? Afgedekt?

Reply
SmaakMenutie 8 december 2019 - 12:03

Hoi Joke, dat lijkt ons minder lekker en bovendien is-ie dan minder mals! Wel kan je eventueel de marinade vooraf maken en over de beenham schenken zodra je ‘m in de oven plaatst. Succes!

Reply
Thea 17 december 2019 - 21:59

Hoi Tim en Erik,
Ik heb een antilliaanse beenham van 2 kg. Kan ik dan ook deze marinade gebruiken en hoe lang moet de beenham dan in de oven?
Groetjes en fijne feestdagen,
Thea

Reply
SmaakMenutie 19 december 2019 - 20:35

Hoi Thea. Ik neem aan dat het een gewone naturel beenham is maar dan eentje van 2 kg? Dan raad ik je aan om de beenham is even te koken in de bouillon (kan van een blokje). Gewoon op laag vuurtje een uurtje koken. Dan af laten koelen en besmeren met de marinade en dan een minuut of 40 in de oven. Als de beenham trouwens niet te dik is kan je de stap van het koken ook over slaan. Maar ik denk dat als je een flinke beenham hebt het voorkoken wel aan te raden is. Succes!

Reply
Wings 18 december 2019 - 13:08

Zelfde vraag als Thea

Reply
SmaakMenutie 19 december 2019 - 20:35

Hallo Wings, zie het antwoord hierboven 😉

Reply
Titia 19 december 2019 - 00:07

Kan je de beenham met rijst serveren?
Vast bedankt voor jou reactie en fijne feestdagen!
Groetje,
Titia

Reply
SmaakMenutie 19 december 2019 - 20:36

Jazeker kan dat, Titia! Eigenlijk kan het met alles. Net waar je voorkeur naar uit gaat. Jij ook fijne feestdagen 🙂 Groetjes

Reply
Gerald 22 december 2019 - 09:47

Heerlijk gegeten van de beenham, super makkelijk recept en de oven doet het werk. Had ook de regenboog wortels en de aardappels met Parmezaanse kaas gemaakt, paste allemaal net in 1 oven. Gaan we zeker nog een keer maken.

Reply
SmaakMenutie 23 december 2019 - 09:39

Fijn dat de beenham in de smaak viel Gerald! Leuke en lekkere combinatie met de wortels en aardappels 🙂

Reply
Kurt 28 januari 2020 - 14:50

Mijn beenham was erg droog. Eventueel te lang laten braden? Voldeed wel als broodbeleg!

Reply
SmaakMenutie 29 januari 2020 - 12:55

Wat vervelend Kurt! Gelukkig dat ie wel voldeed als broodbeleg in ieder geval. Ja, ik vermoed dat de beenham dan te lang gebraden is. Had je een kleiner formaat? Dat is tricky bij beenham, te lang maakt hem droog. Volgende keer beter 🙂

Reply
Chris derkink 18 februari 2020 - 00:29

Welke kerntemperatuur kan ik aanhouden in stoomoven?

Reply
SmaakMenutie 19 februari 2020 - 19:07

Hoi Chris, de kerntemperatuur van de beenham moet ca. 63 graden zijn. Maar dan heb ik het wel over een gewone oven en niet specifiek een stoomoven. Maar ik neem aan dat je de beenham niet gaat stomen 🙂

Reply
Marika Salden 30 maart 2020 - 18:42

Ik ga hem morgen maken.
En even een compliment voor jullie
Heb al heel veel recepten van jullie gemaakt en bijna allemaal gaan ze de klapper in.
Top ga zo door

Reply
SmaakMenutie 31 maart 2020 - 09:06

Lekker Mariska! En bedankt voor het compliment, leuk om te horen 🙂

Reply
Monique koggel 13 november 2020 - 19:14

Hoi heren, ik heb deze beenham pas gemaakt als verassing voor mijn vriend op zijn verjaardag! We hebben ervan genoten en het is zeker een aanrader. Omdat we beiden van iets pittig houden heb ik een klein beetje chillivlokken door de marinade gedaan en de tijm weggelaten.

Reply
SmaakMenutie 14 november 2020 - 11:24

Wat een leuke en lekkere verrassing Monique! Fijn dat jullie ervan genoten hebben. Goed idee die chilivlokken 🙂

Reply
Samantha 12 december 2020 - 09:30

Hoe vang je de vrijgekomen marinade het makkelijkst op? On vervolgens de beenham om de 10 min opnieuw in te “druipen” .. vraag me af hoe jullie dit doen precies.

Reply
SmaakMenutie 13 december 2020 - 14:18

Hoi Samantha, de marinade wordt opgevangen door de ovenschaal!

Reply
Louise 12 december 2020 - 10:03

Hallo Tim & Erik,
dek je de beenham af in de oven?

Reply
SmaakMenutie 13 december 2020 - 16:52

Hoi Louise, nee hoor dat is niet nodig! Zolang je maar wel de beenham elke 10-15 minuten bedruipt met de vrijgekomen marinade 🙂

Reply
Leo 15 december 2020 - 12:32

Kan je de beenham ook in de pan bereiden? Heb nl. maar 1 oven en deze is in gebruik voor andere gerechten welke op 200c bereid moeten worden.

Reply
SmaakMenutie 16 december 2020 - 16:06

Hoi Leo, waarschijnlijk kan het wel in de braadpan. Zorg dan wel dat je de juiste temperatuur hebt, dat is even aftasten maar zou moeten lukken. Succes!

Reply
Ine 27 december 2020 - 09:01

Hallo, Wat hebben we gesmuld. Kreeg complimenten van de kinderen, zo lekker.
De eer is aan jullie, altijd fijne recepten en makkelijk te maken

Reply
SmaakMenutie 27 december 2020 - 12:24

Dat vinden we heel leuk om te horen Ine, bedankt voor je berichtje! Fijn dat het beenhammetje bij iedereen in de smaak viel 🙂

Reply
Jose Oberije- Heiligers 11 januari 2021 - 14:48

Goede Middag.

wilde graag het beenhammetje in de Römertopf bereiden
maar hoelang moet ik de topf in de oven laten?

Reply
SmaakMenutie 12 januari 2021 - 12:45

Hallo Jose, wat leuk dat je nog gebruik maakt van een römertopf! Echter lijkt ons dit gerecht minder geschikt voor dit kookproces. Wat is precies de reden dat je deze hiervoor wil gebruiken? Wij hebben geen ervaring hiermee, dus vinden we het ook lastig om je te adviseren. Maar gezien het feit dat de temperatuur niet hoger wordt dan 150 graden in de topf, moet het wel langer in de oven en de temperatuur minimaal 225 graden lees ik (geheel afhankelijk van het type oven). In onze ogen kan je de beenham net zo goed in een ovenschaal bereiden 🙂

Reply
Chris Swinkels 9 februari 2021 - 18:04

Hoi mannen,

Dacht ook , dit ga ik maken, ga hem straks eten. Hij is echter te groot voor twee en hou denk ik de helft van het hammetje over. Kan ik dat later, volgende dag bijv verwarmen ? , en wat is dan het beste om te doen?. Alvast dank voor je hulp

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2021 - 10:15

Leuk Chris hopelijk viel het beenhammetje in de smaak. Volgende dag kan je hem prima op dezelfde temperatuur opwarmen in de oven, maar niet te lang anders wordt hij taai. Succes!

Reply
KARIN 24 februari 2021 - 07:09

Ik kook via mijn mail voor vrienden/buren ik heb dit gerecht klaar gemaakt
Was Heerlijk en al mijn afhalers vonden dat ook
Karin

Reply
SmaakMenutie 24 februari 2021 - 09:26

Wat leuk dat je voor vrienden en buren kookt Karin! Fijn dat iedereen ervan genoten heeft 🙂

Reply
Lilian 29 december 2021 - 12:23

Ik ga hem vandaag voor de tweede keer maken het is heerlijk en viel bij iedereen in de smaak.Vanavond gaan we zeker weer van genieten djw voor dit heerlijke recept😋👍

Reply
angela 22 maart 2021 - 22:13

Kan het beenhammetje ook op een green egg ??

Reply
SmaakMenutie 23 maart 2021 - 09:55

Ja dat kan hoor Angela, als je maar zorgt voor de juiste temperatuur!

Reply
Sandra Rieter 4 april 2021 - 17:50

Heerlijke saus vd marinade.

Reply
SmaakMenutie 6 april 2021 - 11:11

Fijn dat het in de smaak viel Sandra! 🙂

Reply
Rita 18 april 2021 - 02:15

Lijkt me een heerlijk recept.
Welke saus zou hierbij passen ?

Reply
SmaakMenutie 19 april 2021 - 10:38

De honing-mosterd marinade geeft voldoende smaak Rita! Een extra saus is dus niet nodig 🙂

Reply
johan 7 mei 2021 - 13:07

Dag Heren,
zou de smaak nog intenser zijn als ik de marinade enkele uren op voorhand erop zou doen en afdekken met alufolie en enkele uren in de ijskast zetten en daarna pas bakken. En na dat deze uit de oven komt ook niet beter zijn om hem eerst 5min afdekken met alufolie alvorens hem aan te snijden voor de zachtheid. Ook had ik graag nog geweten of dit met boven en onder warmte moet gebakken worden of met de hete lucht stand.

Reply
SmaakMenutie 9 mei 2021 - 09:27

Hi Johan, de smaak is er al goed ingetrokken hoor zonder het lang te marineren maar je zou het eens kunnen proberen! Je hoeft ‘m ook niet te laten rusten in onze optiek maar ook hierin ben je vrij om dat te doen. Gebruik wel de hete-luchtstand. Geniet ervan!

Reply
Carien 19 mei 2021 - 18:48

Hallo mannen,

Dit heb ik vandaag gemaakt so hé dat was lekkerrr. Supermals, alleen zag de beenham er bij mij niet zo mooi van kleur uit als bij jullie. Hij was nogal bleek enig idee wat ik verkeerd heb gedaan?

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2021 - 10:02

Leuk te horen Carien!! Dat ‘ie wat bleker zag zou kunnen komen door het type oven, wij gebruiken hetelucht. Wellicht de volgende keer even de laatste 5-10 minuten de grill functie aanzetten. Als de smaak maar goed was, dat is het belangrijkste! 🙂

Reply
Lilian 29 december 2021 - 12:27

Ik ga hem vandaag voor de tweede keer maken het is heerlijk en viel bij iedereen in de smaak.Vanavond gaan we zeker weer van genieten djw voor dit heerlijke recept😋👍

Reply
RONIN 31 mei 2021 - 21:34

Voor het lekkerste resultaat de beenham een half uur voor de start op kamertemperatuur laten komen lijkt me? Ook belangrijk om goed droog te deppen als deze nog wat vochtig is.

Kies de ovenschaal zo klein mogelijk maar wél met genoeg ruimte om de marinade te lepelen, zo gaat het sneller en blijft de oven zo kort mogelijk open. Zelf warm ik de stenen schaal ook een paar minuten voor maar met glas is dat tricky! (niet doen dus)
Plaats de schaal ook niet te hoog in de oven, anders verbranden je fikken aan het dak van de oven 😉

Bij gebruik van gedroogde Tijm de marinade een uurtje vooraf alvast maken, anders gaat de droge Tijm straks ‘drijven’ en verbrand deze eerder. Zo trekken de smaken ook beter in alvast.

Voor een extra donkere beenham 1 EL honing vervangen door 1 EL ketjap manis… 🙂

Reply
SmaakMenutie 1 juni 2021 - 10:33

Bedankt voor het delen van al je tips en bevindingen Ronin! Hopelijk heb je ervan genoten 🙂

Reply
Raf 20 juni 2021 - 12:03

Klein vraagje als ik de gemarineerde beenham in de oven plaats in een schaal hoef ik er dan boter bijdoen om het nog lekkerder te maken

Reply
SmaakMenutie 21 juni 2021 - 10:38

Nee hoor Raf dat is niet nodig, er zit genoeg smaak aan! 🙂

Reply
Ria van 1 november 2021 - 16:53

Moet het in de oven op boven en beneden warmte of alleen beneden.

Reply
SmaakMenutie 2 november 2021 - 09:53

De ‘normale’ ovenstand, dus van boven en beneden. Of hetelucht als je dat hebt 🙂

Reply
elly 8 december 2021 - 17:31

vandaag gemaakt.
het was echt heel lekker .

Reply
Jeap 23 december 2021 - 15:39

Hoi, hoe lang moet een (niet voorgegaarde) beenham van +/- 1kg in de oven?

Reply
SmaakMenutie 23 december 2021 - 15:52

Hi Jaep, zelf hebben we niet eerder 1 kg gebruikt, maar officieel houden ze 10 minuten per 100 g aan, dus dan moet je rekenen op ca. 1,5 uur. Maar ik vermoed dat het wel iets eerder klaar zou zijn. Succes en geniet ervan!

Reply
Mariët 27 december 2021 - 07:35

Wat een heerlijk recept!!
Echt een aanrader voor iedereen en super mals.
Complimenten 😄

Reply
Joke 27 december 2021 - 17:38

We hebben genoten van dit heerlijke recept!👍 Dit ga ik mijn gasten vaker voorzetten.

Reply
Monique 30 augustus 2022 - 19:31

Vandaag gemaakt. Ik had geen verse tijm, in plaats daarvan gedroogde chimichurri kruiden gebruikt. Heel lekker. Kerntemperatuur van 63 graden aangehouden, super mals hammetje !

Reply
Frans 20 december 2022 - 13:11

Hallo,
In de oven bereid ik een ander gerecht dat ik moet maken op 200 graden. Is het mogelijk om de beenmham ook hierin te bereiden (wellicht iets minder lang garen)?

Reply
SmaakMenutie 21 december 2022 - 10:48

Dat zou je kunnen proberen Frans, maar wellicht is het ook een idee om beide gerechten op 190 graden te doen 🙂

Reply
Rene 27 januari 2023 - 17:43

het was de eerste dag al heerlijk, lekker mals. tweede dag er weer marinade op gedaan maar dan met deels ketjap manis …. ook lekker 15 minuten in de oven

Reply
dennis 17 december 2023 - 22:01

Vraagje, ik wil deze komende kerst gaan maken. Ik had paar weken geleden al wat “geoefend” met een beenham uit de super. Maar wil hem eigenlijk liever bij de slager halen. Is het beter om een gepekelde beenham te halen?

Reply
SmaakMenutie 18 december 2023 - 10:58

Leuk Dennis! Gepekeld is niet per sé nodig, maar beenham van de slager is wel het aller lekkerst! 😉

Reply
Rena 9 mei 2024 - 20:04

Dit vandaag gemaakt voor bij asperges en krieltjes; ruim 500 gr en na 45 minuten nog 5 minuten in zilverfolie gehad, was nog licht rozig en heerlijk sappig.

Reply