Zo lekker, zo simpel
Denk je bij het maken van beenham: pfieuw, dat is vast veel werk? Dan hebben we goed nieuws voor je. Deze beenham met honing-mosterd is niet alleen super lekker maar ook heel makkelijk om te maken.
Binnen een uur staat hij mooi geglaceerd en perfect gegaard op tafel. Ideaal voor het kerstdiner, een etentje met vrienden of gewoon op een doordeweekse dag waarop je nét iets extra’s wilt. En echt waar, veel makkelijker dan dit wordt het niet.
“Het beenhammetje bestrijken we met een heerlijke honing-mosterdmarinade en vervolgens doet de oven het werk”
Supereenvoudige bereiding
We beginnen met een stuk beenham van ongeveer 500 gram, genoeg voor 2 à 3 personen. De smaakmaker? Een heerlijke marinade van 2 flinke eetlepels grove mosterd, 2 flinke eetlepels honing, 2 geperste teentjes knoflook en de blaadjes van 2 à 3 takjes verse tijm. Roer dit goed door elkaar en bestrijk de ham ermee. Daarna gaat de oven het werk doen: ongeveer 45 minuten op 180 graden. Bedruip de ham tijdens het bakken elke 10 à 15 minuten met het vocht uit de ovenschaal of braadslede, zo blijft hij heerlijk mals en krijgt hij die mooie glans.
Wat is beenham eigenlijk?
Even tussendoor, wat is beenham nou eigenlijk? Beenham is een stuk vlees dat van het achterdeel van het varken komt, meestal nog met het bot er in (vandaar de naam). Dat bot zorgt voor extra veel smaak tijdens het garen. Soms is beenham al voorgegaard of licht gerookt, wat het nóg makkelijker maakt om mee te koken. En doordat het vlees mooi mals blijft en een licht zoute smaak heeft, is het een perfecte basis voor allerlei marinades – zoals deze honing-mosterdvariant.
Serveren maar!
Als je beenham met honing-mosterd mooi goudbruin en glanzend uit de oven komt snijd je hem in dunne plakken. Serveer er frietjes of krokante aardappelkroketjes bij en kies een groente naar wens. Denk aan groene asperges, haricots verts of gewoon een frisse salade. Heb je een grotere beenham van 1, 2 of zelfs 3 kilo? Geen probleem, dan verdubbel (of verdrievoudig) je gewoon de marinade. Zo makkelijk is het. Dus, waar wacht je nog op? Aan de slag en geniet van deze klassieker!
81 reacties
Wat is de kerntemperatuur na ca 45 min, ik kan mijn oven zo instellen dat hij stopt bij een ingestelde temperatuur
Het is een beetje afhankelijk van de grootte van de beenham, maar de kerntemperatuur moet ongeveer tussen de 65 en 70 graden zijn. Geniet ervan!
Als je de beenham gemaakt hebt,kan je het dan een paar uur later opwarmen?
Je kan het wel opwarmen, maar het gevaar is wel dat het wat taai wordt.
Vraagje, ik wil deze komende kerst gaan maken. Ik had paar weken geleden al wat “geoefend” met een beenham uit de super. Maar wil hem eigenlijk liever bij de slager halen. Is het beter om een gepekelde beenham te halen?
Leuk Dennis! Gepekeld is niet per sé nodig, maar beenham van de slager is wel het aller lekkerst! 😉
Dit vandaag gemaakt voor bij asperges en krieltjes; ruim 500 gr en na 45 minuten nog 5 minuten in zilverfolie gehad, was nog licht rozig en heerlijk sappig.
het was de eerste dag al heerlijk, lekker mals. tweede dag er weer marinade op gedaan maar dan met deels ketjap manis …. ook lekker 15 minuten in de oven
Hallo,
In de oven bereid ik een ander gerecht dat ik moet maken op 200 graden. Is het mogelijk om de beenmham ook hierin te bereiden (wellicht iets minder lang garen)?
Dat zou je kunnen proberen Frans, maar wellicht is het ook een idee om beide gerechten op 190 graden te doen 🙂