Klassieker uit de Russische keuken
We maakten eerder al een Stroganoff met kip, maar de rundvariant mocht natuurlijk niet ontbreken.
Beef Stroganoff – ook wel boeuf Stroganoff genoemd – is een traditioneel gerecht uit Rusland met dun gesneden biefstuk in een romige saus. Het is rijk van smaak, snel klaar en hartsikke veelzijdig.
De naam van dit gerecht komt van de Russische familie Stroganov, een invloedrijke familie uit de 19e eeuw. Volgens de overlevering werd het gerecht geserveerd tijdens feesten voor grote gezelschappen. En dat is niet zo gek, het is eenvoudig te maken, goed voor te bereiden én blijft heerlijk, zelfs als het even moet wachten.
“In minder dan een half uur zet je het al op tafel”
Romig, pittig en simpel
Wat deze Stroganoff zo geslaagd maakt is de combinatie van ingrediënten die elkaar aanvullen zonder te overheersen. De saus bestaat uit runderbouillon, crème fraîche, scherpe Dijonmosterd, een scheutje Worcestersaus en kastanjechampignons. Alles bij elkaar zorgt dat voor een volle, romige smaak met een licht pitje.
De biefstuk bak je kort, zodat hij mals blijft. Daarna voeg je de champignons toe en bouw je stap voor stap de saus op. Tot slot gaat het vlees weer even terug in de pan. Binnen een half uur is het klaar om te serveren.
Wat past erbij?
Wij kozen voor noedels, omdat die de saus goed opnemen en een fijne beet hebben. Eiernoedels of rijstnoedels, het kan allebei. Geen fan van noedels? Rijst, pasta of gebakken aardappeltjes zijn net zo geschikt. Het is maar net waar je zin in hebt.
Maak het af met wat fijngehakte peterselie en ringetjes lente-ui. Dat zorgt voor een fris accent en geeft het gerecht net wat meer kleur op je bord.
Snelle maaltijd
Beef Stroganoff is een gerecht dat je makkelijk maakt, maar toch iets bijzonders op tafel zet. Perfect voor een doordeweekse avond waarop je iets warms en smaakvols wilt eten zonder veel gedoe. Het is zo’n gerecht dat al snel een vaste plek op je menu kan krijgen. En het mooiste? Als je wat overhoudt, smaakt het de volgende dag misschien nog wel beter.
76 reacties
5 dagen in de week, koken we jullie recepten, vandaag de witlof schotel gemaakt, was heerlijk, nog wel drumsticks uit de slome er bij gedaan
M’n mannen willen altijd iets van vlees, een zalige maaltijd
Bedankt weer
Hoi Hoi is creme fraiche eigenlijk zure room? of gewoon kook room? dacht dat zure room alleen best koud te gebruiken was? dankjewel Mira
Hoi Mira, zure room heeft een vetpercentage van 10-20% en crème fraîche heeft een vetpercentage van ongeveer 30%. Zure room is door het lagere vetpercentage beter geschikt voor koude gerechten, omdat het sneller schift als het verwarmd wordt.
Leuk, het verhaal van Magda. Ik heb zelf als kind (ben nu 69) een tijd in Turkije gewoond. In Istanboel was een Russisch restaurant waar we wel eens gingen eten en dat serveerde onder andere Bœuf Stroganoff, in een saus zònder tomaten, met knapperige aardappel-lucifertjes. Het was mijn favoriete gerecht; ik wilde altijd alleen maar dàt als we daar gingen eten. Heb later jarenlang gezocht naar een recept zonder tomaten, want die hadden ze in Istanboel er ook niet in. Nooit gevonden, tot nu. En ik heb de oorspronkelijke smaak ook nooit meer teruggevonden, maar wie weet, met jullie recept… ben nu niet in de gelegenheid, maar ik ga het ooit proberen. Ben heel benieuwd 🙂 .
Bedankt voor het delen van je bijzondere verhaal Jaap! Eten zorgt altijd, ook bij ons, voor mooie herinneringen. We zijn benieuwd wat je van onze versie zonder tomaten vindt. Hopelijk ben je gauw in de gelegenheid om het eens te proberen!
Hi,
Is het mogelijk om hier ook een soort stoofgerecht van te maken? Dus bijvoorbeeld een goed stuk vlees en dan lekker lang laten sudderen in de saus, of is dat geen aanrader?!
Fijne feestdagen!
Ik denk dat het wel kan! Zou dan wel de deksel op de pan doen en misschien wat meer vocht toevoegen. En de crème fraîche op het laatst 🙂
Lijkt me erg lekker! Als je het voor 4/6 pers. klaarmaakt, moet alles dan verdubbeld worden of alleen het vlees!
Ik zou dan wel iets meer doen Joke! Het is een beetje gokken, maar denk dat je het vlees inderdaad moet verdubbelen en de overige ingrediënten x1,5. Succes en geniet ervan!