Klassieker uit de Russische keuken
We maakten eerder al een Stroganoff met kip, maar de rundvariant mocht natuurlijk niet ontbreken.
Beef Stroganoff – ook wel boeuf Stroganoff genoemd – is een traditioneel gerecht uit Rusland met dun gesneden biefstuk in een romige saus. Het is rijk van smaak, snel klaar en hartsikke veelzijdig.
De naam van dit gerecht komt van de Russische familie Stroganov, een invloedrijke familie uit de 19e eeuw. Volgens de overlevering werd het gerecht geserveerd tijdens feesten voor grote gezelschappen. En dat is niet zo gek, het is eenvoudig te maken, goed voor te bereiden én blijft heerlijk, zelfs als het even moet wachten.
“In minder dan een half uur zet je het al op tafel”
Romig, pittig en simpel
Wat deze Stroganoff zo geslaagd maakt is de combinatie van ingrediënten die elkaar aanvullen zonder te overheersen. De saus bestaat uit runderbouillon, crème fraîche, scherpe Dijonmosterd, een scheutje Worcestersaus en kastanjechampignons. Alles bij elkaar zorgt dat voor een volle, romige smaak met een licht pitje.
De biefstuk bak je kort, zodat hij mals blijft. Daarna voeg je de champignons toe en bouw je stap voor stap de saus op. Tot slot gaat het vlees weer even terug in de pan. Binnen een half uur is het klaar om te serveren.
Wat past erbij?
Wij kozen voor noedels, omdat die de saus goed opnemen en een fijne beet hebben. Eiernoedels of rijstnoedels, het kan allebei. Geen fan van noedels? Rijst, pasta of gebakken aardappeltjes zijn net zo geschikt. Het is maar net waar je zin in hebt.
Maak het af met wat fijngehakte peterselie en ringetjes lente-ui. Dat zorgt voor een fris accent en geeft het gerecht net wat meer kleur op je bord.
Snelle maaltijd
Beef Stroganoff is een gerecht dat je makkelijk maakt, maar toch iets bijzonders op tafel zet. Perfect voor een doordeweekse avond waarop je iets warms en smaakvols wilt eten zonder veel gedoe. Het is zo’n gerecht dat al snel een vaste plek op je menu kan krijgen. En het mooiste? Als je wat overhoudt, smaakt het de volgende dag misschien nog wel beter.
76 reacties
Heel, heel erg lang geleden (ca 50 jaar) heb ik dit eens gegeten in een restaurant ergens in Noord Holland met de oom en tante van mijn man die uit Amerika waren overgekomen en de rest van de familie. We aten Boeuf Stroganoff, die aan tafel werd geflambeerd met wodka en verder werd afgemaakt. Ik had nog nooit zoiets gegeten maar het staat in mijn geheugen gegrift. Nooit meer ergens op die manier klaargemaakt, gegeten.
Mooi verhaal Magda, bedankt voor het delen! We zijn benieuwd wat je van onze versie vindt 🙂
Ik moet koolhydraatarm eten.
Kan ik de rijst vervangen door bloemkoolrijst of liggen de verhoudingen dan anders.
Serveer erbij wat jij lekker vindt Josine! Dus bloemkoolrijst kan prima 🙂
Tabasco I.p.v worcherstersaus ..kan dat ook?
Nee dat zou ik niet doen, dat is toch echt wel iets anders. Mocht je het niet willen of kunnen gebruiken dan zou ik het achterwege laten!
Want smaak dit lekker super 😁 lekker met wat aardappels erbij met peterselie erover heen alleen de mosterd overheers een beetje
Fijn dat het in de smaak viel Deborah! Goede combi met aardappels 🙂
Hebben jullie een alternatief voor de biefstuk?
Runderreepjes of iets anders?
Ja runderreepjes kan ook hoor Anja!
Ik mis alleen wel wat groenten.
In de oorspronkelijke versie moet dat niet, maar voeg ze vooral toe Jeroen!