Home <30 minuten Beef Stroganoff

Beef Stroganoff

biefstukpuntjes in een romige saus

door SmaakMenutie
Beef Stroganoff

Klassieker uit de Russische keuken

We maakten eerder al een Stroganoff met kip, maar de rundvariant mocht natuurlijk niet ontbreken.

Beef Stroganoff – ook wel boeuf Stroganoff genoemd – is een traditioneel gerecht uit Rusland met dun gesneden biefstuk in een romige saus. Het is rijk van smaak, snel klaar en hartsikke veelzijdig.

Boeuf Stroganoff

De naam van dit gerecht komt van de Russische familie Stroganov, een invloedrijke familie uit de 19e eeuw. Volgens de overlevering werd het gerecht geserveerd tijdens feesten voor grote gezelschappen. En dat is niet zo gek, het is eenvoudig te maken, goed voor te bereiden én blijft heerlijk, zelfs als het even moet wachten.

“In minder dan een half uur zet je het al op tafel”

Romig, pittig en simpel

Wat deze Stroganoff zo geslaagd maakt is de combinatie van ingrediënten die elkaar aanvullen zonder te overheersen. De saus bestaat uit runderbouillon, crème fraîche, scherpe Dijonmosterd, een scheutje Worcestersaus en kastanjechampignons. Alles bij elkaar zorgt dat voor een volle, romige smaak met een licht pitje.

Beef Stroganoff recept

De biefstuk bak je kort, zodat hij mals blijft. Daarna voeg je de champignons toe en bouw je stap voor stap de saus op. Tot slot gaat het vlees weer even terug in de pan. Binnen een half uur is het klaar om te serveren.

Wat past erbij?

Wij kozen voor noedels, omdat die de saus goed opnemen en een fijne beet hebben. Eiernoedels of rijstnoedels, het kan allebei. Geen fan van noedels? Rijst, pasta of gebakken aardappeltjes zijn net zo geschikt. Het is maar net waar je zin in hebt.

Beef Stroganoff klassiek

Maak het af met wat fijngehakte peterselie en ringetjes lente-ui. Dat zorgt voor een fris accent en geeft het gerecht net wat meer kleur op je bord.

Snelle maaltijd

Beef Stroganoff is een gerecht dat je makkelijk maakt, maar toch iets bijzonders op tafel zet. Perfect voor een doordeweekse avond waarop je iets warms en smaakvols wilt eten zonder veel gedoe. Het is zo’n gerecht dat al snel een vaste plek op je menu kan krijgen. En het mooiste? Als je wat overhoudt, smaakt het de volgende dag misschien nog wel beter.

Beef Stroganoff

Beef Stroganoff

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 161 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g biefstuk
  • 250 g kastanjechampignons
  • 150 g rijst- of eiernoedels
  • 125 g crème fraîche
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 el bloem
  • 2 tl Dijon mosterd
  • 1 tl worcestersaus
  • Handje verse peterselie
  • Paar stengels lente-ui
  • Olijfolie of roomboter

Zo maak je het

  • Begin met het snijwerk: snijd 250 g kastanje champignons in plakjes of blokjes, snipper 2 sjalotten, snijd 2 tenen knoflook fijn en snijd circa 300 g biefstuk in reepjes.
  • Neem een ruime hapjes- of koekenpan en verhit een flinke scheut olijfolie of boter. Bak de biefstukreepjes op (middelhoog) vuur rondom aan in 1 á 2 minuten. Haal uit de pan en zet afgedekt weg.
  • Voeg extra olie toe aan de pan en fruit de sjalot 1 minuutje aan. Voeg de 250 g gesneden champignons toe en bak rondom al omscheppend bruin in circa 7-8 minuten.
  • Voeg nu de 2 fijngesneden tenen knoflook toe en bak deze nog 1 minuutje mee. Vervolgens voeg je 1 ruime el bloem toe en bak de bloem al omscheppend op wat lager vuur even mee.
  • Schenk 250 ml (kokend) heet water toe aan de pan samen met 1 verkruimeld bouillonblokje. Meng alles goed door elkaar en schraap de bodem van de pan schoon. Laat rustig sudderen.
  • Voeg vervolgens (in etappes) 1 bakje crème fraîche toe en blijf enkele minuten geregeld roeren tot dat de saus wat gebonden is. Voeg ook 2 tl scherpe (Dijon) mosterd toe en 1 tl worcestersaus.
  • Voeg tot slot de gebakken biefstukreepjes weer toe aan de saus en laat nog enkele minuten pruttelen (eventueel met deksel).
  • Serveer met (rijst- of eier)noedels, pasta, rijst of aardappeltjes en wat fijngesneden peterselie en lente-ui.

Beef Stroganoff

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

76 reacties

Rob 9 maart 2020 - 18:52

Gisteren klaargemaakt met diamanthaas. Erg lekker recept, komt op het voorkeurslijstje

Reply
SmaakMenutie 10 maart 2020 - 11:07

Lekker zeg met diamanthaas Rob! Leuk dat je ‘m vaker gaat maken 🙂

Reply
Maartje 18 juni 2023 - 20:09

Vraagje: hoe dik of dun snijd je de reepjes biefstuk, ben zo bang dat het taai gaat worden… maar lijkt me verder een lekker recept…

Reply
Kirsten 9 maart 2020 - 12:02

Erg lekker! Ik had iets meer gemaakt en dus wat meer creme fraiche gebruikt waardoor het gerecht iets te zuur werd. Door middel van baksoda kon ik de smaak weer iets neutraliseren.
Bedankt weer!

Reply
SmaakMenutie 10 maart 2020 - 11:10

Gelukkig dat je het wat kon neutraliseren Kirsten! Leuk om te horen dat onze Stroganoff in de smaak viel 🙂

Reply
Marijke 1 maart 2020 - 10:29

Mis wel een scheut wodka en de kappertjes in dit recept. Dit maakt het zo zo lekker juist. Verder gebruik vleesfond ipv bouillon vleesfond bevat bijna geen zout.

Reply
SmaakMenutie 1 maart 2020 - 12:10

Geef er vooral je eigen draai aan! Dit is hoe wij de Stroganoff het lekkerst vinden 🙂

Reply
Hans 20 januari 2024 - 00:31

Kappertjes! Dat ga ik proberen.

Reply
Hielco 24 februari 2020 - 22:06

Deze heb ik gisteren gemaakt. Was heerlijk! Volgende keer doe ik er iets minder mosterd in. Die overheerste nu net een beetje.
Vraag: wat kan een alternatief zijn voor Worcherster saus? Die heb ik niet in huis.

Groeten, Hielco

Reply
SmaakMenutie 25 februari 2020 - 09:20

Hoi Hielco. Fijn om te horen! Met de mosterd kan je inderdaad variëren ;). De worcherster kan je wel achterwege laten hoor, dat is geen ramp als die ontbreekt.

Reply
Lisa Kempers 23 februari 2020 - 13:37

Dag Tim en Erik,

Heb een vraagje over de beef stroganoff. Ik heb de diepvries vol liggen met bierlappen, dus wilde daar voor een grote groep beef stroganoff van maken volgens jullie recept. Alleen wil ik het graag van tevoren klaarmaken. Zou dat mogelijk zijn? Ik dacht zelf saus maken, vleesreepjes bakken en apart van elkaar bewaren. Op het moment zelf de saus verwarmen en dan de vleesreepjes erdoor scheppen. Ben benieuwd naar jullie mening/ervaring!

Reply
SmaakMenutie 25 februari 2020 - 09:19

Hoi Lisa, zoals je omschrijft zou ik het inderdaad ook doen. Zorg er wel voor dat je de beef reepjes niet te lang bakt, anders zouden ze wel eens taai kunnen worden. En wellicht moet je de saus weer wat verdunnen met wat bouillon of water. Good luck!

Reply
1 2 3 8