Home Erik's Asia Kip in Chinese zoetzure saus

Kip in Chinese zoetzure saus

met blokjes ananas

door SmaakMenutie
Chinese kip in zoetzure saus

Je proeft direct het verschil

Wie kent de potten Chicken Tonight niet? Deze kant-en-klare saus was en is nog steeds populair vanwege het gemak: opwarmen, kip erbij en klaar.

Maar hoewel deze potten een snelle oplossing bieden, kan niets op tegen de smaak van een versbereide maaltijd. Zelf kip in Chinese zoetzure saus maken is namelijk helemaal niet moeilijk en je proeft direct het verschil.

Chinese zoetzure saus

Zelfgemaakt is het voller van smaak, verser en je kunt zelf bepalen hoe zoet of zuur je het wilt hebben. Bovendien vermijd je zo onnodige toevoegingen en conserveermiddelen. Hoog tijd dus om deze klassieker uit de Chinese keuken zelf te maken!

De perfecte balans tussen zoet en zuur

Wat kip in Chinese zoetzure saus zo heerlijk maakt, is de perfecte balans tussen zoet en zuur. De saus krijgt zijn zoetheid van ananas, suiker (of honing) en zijn fris-zure touch van azijn. Door sojasaus en oestersaus toe te voegen, krijgt het gerecht diepgang en een authentieke Aziatische smaak.

Chinese zoetzure saus recept

Het geheim van een goede zoetzure saus zit hem in de juiste verhoudingen en natuurlijk de versheid van de ingrediënten. Je kunt de saus precies naar jouw smaak aanpassen: wat pittiger met een snufje chili of juist frisser met extra limoensap.

Kip in een krokant jasje of mals en sappig

Er zijn verschillende manieren om de kip te bereiden. Een populaire optie is om de kip in blokjes te snijden, door bloem te halen en vervolgens knapperig te frituren. Dit geeft een heerlijk contrast met de smeuïge saus. Wil je een lichtere versie? Dan kun je de kip natuurlijk gewoon bakken in een pan. Welke variant je ook kiest, de saus trekt sowieso heerlijk in het vlees en zorgt voor een onweerstaanbare smaakbeleving.

Kip met bloem

Serveer opties

Deze heerlijke kip in Chinese zoetzure saus smaakt het beste met gestoomde witte rijst, zodat de saus goed tot zijn recht komt. Wil je het wat gezonder maken? Kies dan voor zilvervliesrijst. Voeg extra groenten toe, zoals wortel voor extra crunch en kleur op je bord. Een schijfje limoen en wat kroepoek maakt het helemaal af.

Dit wokgerecht is niet alleen makkelijk te maken, maar ook een echte favoriet bij velen. Binnen een handomdraai zet je een smaakvolle, huisgemaakte maaltijd op tafel die gegarandeerd beter smaakt dan uit een pot!

Kip in Chinese zoetzure saus
Chinese kip in zoetzure saus

Kip in Chinese zoetzure saus

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 108 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blikje ananas (227 g)
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 ui
  • 1 limoen (optioneel)
  • 50 ml natuurazijn
  • 3 el ketchup
  • 1 el oestersaus
  • 1 el sojasaus
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el bloem
  • Witte rijst
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd circa 350-400 g kipfilet (of kipdijfilet) in hapklare stukjes. Bestrooi rondom met zout en vervolgens met (ongeveer) 1 el bloem. Schud het losse bloem los van de kip en zet even weg.
  • Snijd 1 rode en 1 gele paprika in kleine blokjes en snipper 1 ui. Snijd 2-3 tenen knoflook eveneens fijn.
  • Neem een wok en bak (of frituur) de kipstukjes rondom in een laagje (zonnebloem)olie tot ze een krokant jasje hebben. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten. Haal de kip uit de pan en zet even weg.
  • Verwijder de olie, op een beetje na, uit de pan en bak in dezelfde pan de stukjes paprika rondom circa 3 minuten. Voeg vervolgens de ui en knoflook toe en bak ongeveer 2 minuten mee.
  • Voeg nu 50 ml natuurazijn toe samen met 3-4 el ketchup, 1 el oestersaus, 1 el sojasaus en 1 á 2 el bruine basterdsuiker. Meng alles goed door elkaar en zet het vuur wat lager.
  • Doe de kip nu ook erbij en roer alles goed door elkaar. Voeg naar smaak de ananasblokjes toe. Laat het geheel enkele minuten pruttelen tot het wat ingedikt is.
  • Proef vooral of de smaak naar wens is! Voeg desgewenst extra ketchup op suiker toe. Lekker met witte rijst, een schijfje limoen en kroepoek.

Chinese kip in zoetzure saus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

23 reacties

Spivan 1 augustus 2024 - 20:11

Wat met het sap van het ananas blikje ?

Reply
SmaakMenutie 2 augustus 2024 - 12:23

In principe heb je het niet nodig maar je mag altijd een beetje gebruiken om er doorheen te doen

Reply
Annemieke 28 juni 2024 - 20:20

Wát een heerlijk recept om te maken en om op te smikkelen!!!!
We vonden het weer HEERLIJK!!😋😋😋😋😋😋😋😋

Reply
Nicole Hollestelle 12 februari 2024 - 07:06

Zoveelste recept wat ik van jullie maak en wederom geen teleurstelling! Heb vaker Zoetzuur gemaakt maar dan vonden we het toch niet zo lekker. Dit is een blijvertje!! Echt super lekker!

Reply
1 2 3