Japanse smaakmaker
Als je weleens een potje teriyakisaus uit de supermarkt hebt geprobeerd herken je vast wel dat de saus soms behoorlijk licht is en vooral heel stropering en zoet.
Juist daarom kiezen wij er liever voor om ‘m zelf te maken. Dan bepaal je zelf de balans tussen zout en zoet. En dat verschil proef je direct terug in het eindresultaat.
Met een paar eenvoudige ingrediënten maak je namelijk gewoon zelf een saus die veel meer diepgang heeft en beter past bij allerlei gerechten. Denk aan een biefstukje, een stevige tonijnsteak of zelfs gegrilde groenten. Teriyaki hoeft natuurlijk niet alleen maar zoet te zijn, het mag ook heus wel een beetje pittig zijn.
Waar komt teriyaki vandaan?
De naam ‘teriyaki’ is afkomstig uit de Japanse keuken en verwijst eigenlijk naar de bereidingswijze. ‘Teri’ betekent glans en ‘yaki’ staat voor grillen of bakken. Vlees of vis wordt eerst gemarineerd in een saus op basis van sojasaus (licht en donker), sesamolie en bruine basterdsuiker en daarna gegrild of gebakken. De saus geeft dan die kenmerkende glans aan het gerecht. Zie het als een soort laklaagje met smaak.
In Japan wordt teriyakisaus vaak heel simpel gehouden. Maar buiten Japan is de saus geëvolueerd tot een soort veelzijdige smaakmaker die je ook kunt gebruiken als roerbaksaus of zelfs als dip.
Aanpassen naar eigen smaak
Het fijne aan zelfgemaakte teriyakisaus is dat je de controle houdt over de smaak. Wil je ‘m zoeter? Dan voeg je een extra lepel suiker (of honing) toe. Mag het juist wat zouter, dan is een scheutje extra lichte sojasaus voldoende. Ook de structuur kun je zelf bepalen. Iets meer maizena maakt de saus dikker en glanzender, terwijl een extra scheutje water de boel weer verdunt.
Zo maak je altijd een saus die precies past bij wat je gaat maken. Of dat nu zalm uit de oven is, wat gebakken tofu of kip van de grill.
Onze favoriete combinaties
Wij gebruiken deze saus het liefst bij gegrilde tonijnsteak, maar ook bij een zalmpakketje uit de oven of biefstukreepjes met wortel en paprika is het een schot in de roos. Zelfs bij een eenvoudige kom rijst met gebakken groente komt de saus goed tot zijn recht.
En wie ‘m eenmaal geproefd heeft, zal merken: een potje uit de winkel smaakt ineens wel erg laf. Zelf maken dus. Niet moeilijk, wel veel lekkerder!
5 reacties
Ik maak dit recept altijd met kikoman sojasaus. Ik ken de saus uit jullie recept van de ovenschotel zalm met groenten en teriyakisaus. Heerlijk hoor!
Deze uitleg vond ik online:
Het verschil tussen lichte sojasaus en donkere sojasaus is vooral waarvoor ze worden gebruikt. Lichte sojasaus is zouter en wordt meer gebruikt voor de smaak , en donkere sojasaus is over het algemeen dikker, minder zout en iets zoeter dan lichte sojasaus, dus ideaal om kleur toe te voegen.
Hallo Tim en Erik,
Lichte sojasaus ken ik niet. Wat is het verschil met de standaard sojasaus?
2 is meer dan genoeg hoor!
Scherp opgemerkt! Dat voeg je toe bij stap 2 🙂