Teriyakisaus

klaar in 10 minuten!

door SmaakMenutie
Teriyakisaus

Japanse smaakmaker

Teriyakisaus uit een potje is vaak erg licht en zoet. Natuurlijk kan je hem zo zoet maken als je zelf wilt, maar ik houd er wel van als deze Japanse smaakmaker wat krachtiger van smaak is. Overigens kan je zelf heel eenvoudig de smaak aanpassen naar eigen wens. Voor een zoetere saus voeg je extra suiker (of honing) toe en voor een zoutere smaak gebruik je meer lichte sojasaus. De dikte kan je eveneens eenvoudig aanpassen door net wat meer maizena te gebruiken. En is de saus toch te dik geworden dan voeg je gewoon een scheutje extra water toe. Teriyakisaus smaakt heerlijk bij gegrilde tonijnsteak, biefstukreepjes met groenten of wat dacht je van dit zalmpakketje uit de oven!

Teriyakisaus

Teriyakisaus

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 51 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 75 ml sojasaus
  • 25 ml lichte sojasaus
  • 1 teen knoflook
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 el maizena
  • 1 el sesamolie

Zo maak je het

  • Verwarm in een pannetje op laag vuur 75 ml sojasaus met 25 ml lichte sojasaus en 50 ml water.
  • Voeg hier 1 el sesamolie, 1 geperste teen knoflook en 2 el bruine basterdsuiker aan toe. Breng tegen de kook en mix met een garde. Laat zachtjes enkele minuten wat indikken.
  • Meng in een kommetje 1 el maizena met 2 el koud water. Voeg ongeveer de helft van het mengsel toe aan de saus. Blijf roeren tot de gewenste dikte is bereikt. Voeg extra toe als je de saus dikker wilt hebben.

Recept teriyaki sausTeriyakisaus makenTeriyakisausJapanse teriyaki saus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

5 reacties

SmaakMenutie 6 januari 2021 - 16:03

Scherp opgemerkt! Dat voeg je toe bij stap 2 🙂

Reply
SmaakMenutie 12 juli 2023 - 12:01

2 is meer dan genoeg hoor!

Reply
Marlein 2 oktober 2024 - 16:11

Hallo Tim en Erik,

Lichte sojasaus ken ik niet. Wat is het verschil met de standaard sojasaus?

Reply
Jenny 2 oktober 2024 - 18:26

Deze uitleg vond ik online:

Het verschil tussen lichte sojasaus en donkere sojasaus is vooral waarvoor ze worden gebruikt. Lichte sojasaus is zouter en wordt meer gebruikt voor de smaak , en donkere sojasaus is over het algemeen dikker, minder zout en iets zoeter dan lichte sojasaus, dus ideaal om kleur toe te voegen.

Reply
Nathalie 2 oktober 2024 - 18:40

Ik maak dit recept altijd met kikoman sojasaus. Ik ken de saus uit jullie recept van de ovenschotel zalm met groenten en teriyakisaus. Heerlijk hoor!

Reply