Home Desserts en taarten Notencrumble

Notencrumble

heerlijk als topping

door SmaakMenutie
Notencrumble

Zoet, zout en veelzijdig

Er zijn van die recepten die je keer op keer uit de kast haalt. Niet omdat ze ingewikkeld zijn, maar juist omdat ze zo makkelijk iets extra’s toevoegen. Deze notencrumble is daar een mooi voorbeeld van.

Het is een simpele mix van noten, honing en specerijen. Maar de combinatie van zout en zoet maakt het echt onweerstaanbaar. Perfect als topping over een stukje taart, op panna cotta of gewoon over je yoghurt in de ochtend.

De kracht van noten

Noten zijn niet alleen lekker, ze hebben ook een flinke voedingswaarde. Ze zitten boordevol goede vetten, vezels en plantaardige eiwitten. Dat maakt ze vullend én voedzaam. Vooral walnoten staan bekend om hun omega 3-vetzuren, terwijl cashewnoten wat romiger en iets zoeter zijn van smaak. In deze crumble zorgen ze samen voor een fijne balans van structuur en smaak.

Notencrumble maken

We kiezen hier voor een gezouten notenmix, wat misschien iets minder ‘gezond’ klinkt, maar dat beetje zout haalt de andere smaken wel goed op. Zeker in combinatie met de honing en de geurige kardemom ontstaat er iets heel lekkers.

Altijd iets om op te strooien

Wat deze crumble zo fijn maakt is hoe makkelijk je ’m overal op kunt strooien. Een kom kwark krijgt ineens een bite, een bol ijs wordt net iets spannender, en zelfs een stoofpeer gaat er (nog) beter van smaken. We mengen de gehakte noten met sesamzaad, een snuf kardemom en wat vloeibare honing, en roosteren het geheel kort in de oven tot het lichtbruin en knapperig is.

Crumble maken

Na het afkoelen hakken we alles wat fijner. Niet té fijn; het mag juist een beetje grof blijven voor die lekkere crunch. Bewaar de notencrumble in een afgesloten potje, dan heb je altijd wat paraat. Of je nu van zoet of hartig houdt: dit is er zo een die in beide werelden past.

Notencrumble

Notencrumble

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 13 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 75 g gezouten notenmix
  • 2 el vloeibare honing
  • 1 el sesamzaad
  • 1 tl gemalen kardemom

Zo maak je het

  • Hak 75 g gezouten notenmix grof. Vermeng met 1 el sesamzaad en 1 tl kardemom. Meng ongeveer 2 el honing door de notenmix en verdeel over een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de noten ongeveer 20 minuten in de oven op 180 graden. Laat even afkoelen en hak fijn.

Notencrumble

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak