Home Gastblog 6 redenen om vaker paddenstoelen te eten

6 redenen om vaker paddenstoelen te eten

+ 5 recepten!

door SmaakMenutie

Healthblogger Annemiek schrijft over gezond eten en leven. Gezien wij veel vragen krijgen van onze lezers heeft ze speciaal voor ons zes voordelen van paddenstoelen op een rijtje gezet.

door Annemiek van der Krogt

Er zijn veel verschillende soorten paddenstoelen, waarvan behoorlijk wat soorten eetbaar zijn. Denk aan de bekende champignon, maar ook aan shiitake en oesterzwammen. Al deze eetbare paddenstoelen hebben voordelen voor onze gezondheid. Dit zijn zes redenen om vaker paddenstoelen te eten:

1. Ze zijn bijzonder voedzaam

Wist je dat paddenstoelen veel voedingswaarde hebben? Een portie van slechts 80 gram ofwel 14 champignons levert slecht 6 calorieën en toch bijna 1 gram eiwit en daarnaast vezels, vitamines en mineralen.

In paddenstoelen vind je deze vitamines en mineralen:

  • Vitamine B
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Vitamine E
  • Natrium
  • Kalium
  • Calcium
  • Fosfor
  • IJzer
  • Jodium
  • Magnesium
  • Koper
  • Selenium
  • Zink

2. Plantaardige bron van vitamine D

Paddenstoelen zijn een van de weinige niet-dierlijke bronnen van vitamine D. Wanneer paddenstoelen tijdens het kweekproces ultraviolette (UV) straling krijgen, van zonlicht of een UV-lamp, verhogen ze hun concentratie vitamine D. 

Het is zelfs zo dat als ze 15 minuten in direct zonlicht staan, hun vitamine D-gehalte stijgt. Ze moeten dus wel buiten staan of voor het open raam, want Uv-straling kan niet door glas heen dringen.

Het beste is als je de paddenstoelen eerst snijdt, want dan nemen ze meer vitamine D op. Cantharellen kunnen de grootste hoeveelheid vitamine D opslaan, dus doe er je voordeel mee.

3. Voor een goed humeur

Paddenstoelen bevatten bijzondere vezels. We hebben het over bèta-glucanen. De bacteriën in onze darmen zijn er gek op. Dat is harstikke goed, want hierdoor nemen de gunstige darmbacteriën toe.

Als er meer gunstige dan ongunstige bacteriën in onze darmen huizen, dan is onze darmflora in balans. Dat is weer goed voor ons humeur. De gunstige darmbacteriën maken namelijk stofjes aan die ons gelukkig maken.

4. Activeren ons immuunsysteem

Paddenstoelen bevatten vitamine C, die bekend staat als weerstandsvitamine. Ook de B-vitamines in paddenstoelen en het mineraal selenium ondersteunen het immuunsysteem.

De bèta-glucanen doen eveneens een duit in het zakje als het om je weerstand gaat. Er zijn namelijk aanwijzingen dat deze stoffen onze immuuncellen stimuleren om actief te worden tegen binnendringende ziekteverwekkers.

5. Kunnen gunstig zijn voor het brein

Uit onderzoek blijkt dat medicinale paddenstoelen als lion’s mane en reishi een beschermend effect kunnen hebben op ons brein. Zo ondersteunen zij een gezonde hersenfunctie.

6. Goed voor een gezond hart

Van paddenstoelen is aangetoond dat ze bijdragen aan een gezond cholesterol. Dit effect laten ze vooral zien bij mensen met overgewicht. Er zijn ook aanwijzingen dat ze meehelpen om onze bloeddruk op een gezond niveau te houden.

Paddenstoelen leveren daarnaast stoffen die kunnen helpen voorkomen dat er plaque in onze aderen ontstaat. Op deze manier helpen ze ons hart gezond te blijven.


5 favoriete recepten met paddenstoelen

Op SmaakMenutie vind je veel lekkere recepten met paddenstoelen. We hebben een selectie van vijf heerlijke gerechten voor je gemaakt:


Bronnen

Kavithambigai, E. et al. (2019). Anti-viral activity of culinary and medicinal mushroom extracts against dengue virus serotype 2: an in-vitro study. BMC complementary and alternative medicine, 19, 260.

Krittanawong, C. et al. (2021). Mushroom Consumption and Cardiovascular Health: A Systematic Review. The American journal of medicine, 134(5), 637-642.e2.

Lai, P-L. et al. (2013). Neurotrophic properties of the Lion’s mane medicinal mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia. International journal of medicinal mushrooms, 15(6), 539-54.

Cerletti, C. et al. (2021). Edible Mushrooms and Beta-Glucans: Impact on Human Health. Nutrients, 13(7), 2195.

Tello, I. et al. (2013). Anticonvulsant and neuroprotective effects of oligosaccharides from Lingzhi or Reishi medicinal mushroom, Ganoderma lucidum (Higher Basidiomycetes). International journal of medicinal mushrooms, 15(6), 555-68.