Home <30 minuten Witlofschotel met kip en geitenkaas

Witlofschotel met kip en geitenkaas

all you need is een snijplank, mes en ovenschaal!

door SmaakMenutie
Witlofschotel met kip en geitenkaas

Smaakexplosie

Voor deze verrukkelijke witlofschotel met kip en geitenkaas heb je slechts een snijplank, een mes en een ovenschaal nodig.

De combinatie van gekarameliseerde witlof, zachte geitenkaas, knapperige walnoten en malse kip zorgt voor een ware smaakexplosie. En als kers op de taart: geroosterde radijsjes. Die in de oven hun scherpe bite verliezen en ineens heerlijk mild en zoet worden.

Witlof ovenschotel met kip en geitenkaas

Gekarameliseerde witlof

Witlof staat bekend om zijn licht bittere smaak, maar door het karameliseren in de oven wordt het juist zoeter. Dit proces haalt de natuurlijke suikers in de groente naar boven, waardoor witlof ineens een hele andere smaakdimensie krijgt. Dit maakt het niet alleen lekkerder, maar ook toegankelijker voor mensen, en in het bijzonder kinderen, die normaal gesproken niet zo van de bittere smaak houden. Dat maakt deze ovenschotel dus ook kidsproof!

Witlofschotel recept

Een gezonde en veelzijdige groente

Witlof is niet alleen lekker, maar ook enorm gezond. Het zit boordevol vezels, vitamine C en foliumzuur. Daarnaast is het een caloriearme groente, waardoor het perfect past in een gebalanceerd eetpatroon. Witlof kan zowel rauw als gekookt, gebakken of gegrild worden gegeten, waardoor je er eindeloos mee kunt variëren. In deze ovenschotel komt de groente helemaal tot zijn recht dankzij de combinatie met geitenkaas en walnoten, die de zachte en romige structuur mooi aanvullen met een hartige en knapperige twist.

Witlofschotel maken

Geroosterde radijsjes: een verrassend lekkere toevoeging

Radijsjes staan bekend om hun pittige, peperachtige smaak, maar in de oven transformeren ze compleet. Door ze te roosteren worden ze zacht en mild, met zelfs een lichtzoete ondertoon. Dit maakt ze een verrassend lekkere toevoeging aan deze schotel. Samen met de gekarameliseerde witlof en de romige geitenkaas zorgen ze voor een perfect uitgebalanceerd gerecht met een mooie mix van smaken en texturen.

Met minimale inspanning en een paar simpele ingrediënten zet je deze overheerlijke witlofschotel op tafel. Een verrassende en smaakvolle maaltijd die bewijst hoe veelzijdig witlof kan zijn en je dus niet per se de klassieke witlofschotel hoeft te maken. Hoewel deze natuurlijk ook heerlijk is!

Witlofschotel met kip en geitenkaas

Witlofschotel met kip en geitenkaas

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 118 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 125 g geitenkaas (naturel)
  • 50 g walnoten
  • 4 stronken witlof
  • 2 kipfilets
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • Handje radijsjes
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 190 graden.
  • Vet een ovenschaal in met olijfolie en verdeel de witlof bladen. Bestrooi met 2 el bruine suiker of besprenkel met (schenk)honing. Dit zorgt voor het karameliseren.
  • Snijd 2 kipfilets door de lengte in gelijke stukken en bestrooi rondom met zout, peper en knoflookpoeder. Verdeel de kip tussen de witlof. 
  • Voeg een handje in schijfjes gesneden radijsjes toe samen met 50 g gebroken walnoten. Brokkel tevens 125 g geitenkaas over het geheel.
  • Bestrooi met 1 tl gedroogde tijm, een extra draai van de pepermolen en besprenkel met extra olijfolie. Plaats het geheel 20 minuten in de oven of tot de kip gaar is.

Witlofschotel met kip en geitenkaas

TIP

Serveer gerust met gebakken aardappeltjes als je een grote eter bent.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

42 reacties

Marja 26 juni 2020 - 20:54

Vanavond heb ik dit voor de eerste keer gemaakt en met het gezin gegeten.
In een woord Heerlijk.
Dit recept ga ik zeker nog meer keer maken.

Dank jullie wel voor jullie heerlijke recepten- ik hou ervan ?

Reply
SmaakMenutie 29 juni 2020 - 12:00

Dat horen we graag Marja, leuk! Bedankt voor je leuke berichtje 🙂

Reply
Jannie Schipper 17 maart 2020 - 11:31

Wij hebben gisteren de gekameraliseerde witlof/ kip/geitenkaas gegeten! Het was een heerlijke maaltijd.!
Deze houd ik er echt in! Dank jullie wel ,mannen!

Reply
SmaakMenutie 17 maart 2020 - 11:42

Wat leuk om te horen Jannie! Fijn dat de ovenschotel in de smaak viel 🙂

Reply
Marjon 1 juli 2019 - 08:21

In ons gezin van 6 personen zijn er 3 die van witlof houden, de anderen ‘gruwen’ ervan… Toch heb ik hier zin in en gaat dit vanavond op tafel komen. Wellicht krijg ik de 3 tegenstanders zover dat ze in ieder geval proeven… 😉

Reply
SmaakMenutie 2 juli 2019 - 12:03

Leuk, we zijn benieuwd of het in de smaak viel! Vast wel 😉

Reply
SmaakMenutie 27 november 2018 - 11:04

Hi Floor, lekker he 🙂 Nee wij hebben ons niet laten inspireren door dit recept. Wellicht wel andersom 😉 Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Cindy 13 september 2017 - 12:51

Ik hou normaal helemaal niet van witlof, vind het veel te bitter. Maar doordat het er op de foto zo lekker uit zag, dit gerecht gister toch gemaakt. En het was echt waanzinnig lekker! De combi van witlof, geitenkaas en walnoten doet het hem echt! Het bittere is er af. Echt een aanrader! Vooral als je eters krijgt is het ook nog eens super makkelijk, want je doet alles in één schaal en je schuift het zo de oven in. Je hebt er niet veel werk aan en kan je gasten toch iets culinairs voorschotelen! Super!

Reply
SmaakMenutie 13 september 2017 - 13:35

Hi Cindy, wat leuk om te horen dat je door dit recept witlof nu wél lekker vindt! Het karameliseren maakt de witlof inderdaad minder bitter en krijgt het een zoetige bite. Superlekker dus 🙂

Reply
1 2 3 5