Home Desserts en taarten Tony’s Chocolonely karamel-zeezout cheesecake

Tony’s Chocolonely karamel-zeezout cheesecake

met karamelsaus topping!

door SmaakMenutie
Tony's Chocolonely karamel-zeezout NY cheesecake

Een cheesecake zonder ovenstress

Cheesecake: het klinkt als iets dat je alleen op zondagmiddag met veel geduld en een perfect afgestelde oven aandurft. Maar niets is minder waar.

Deze versie is een no-bake variant, wat betekent: geen oven, geen zorgen. Het kost je slechts een half uurtje om deze taart in elkaar te zetten. En daarna doet de koelkast het werk. Het resultaat? Een zijdezachte, romige cheesecake met een knipoog naar Tony’s iconische karamel-zeezout reep.

Tony's Chocolonely cheesecake recept

Heerlijke crunchy bodem

De basis is simpel, Oreo’s. De bekende koekjes worden fijn gemalen en gemengd met gesmolten boter. Dit mengsel druk je stevig aan op de bodem van je springvorm. Het geeft niet alleen een lekkere crunch, maar ook een subtiele chocoladesmaak die perfect samengaat met de karamel-zeezout-vulling. Even in de koelkast en klaar is je bodem.

Romige vulling met een twist

De vulling is wat deze taart écht bijzonder maakt. Slagroom wordt luchtig geklopt, waarna je er zachte roomkaas doorheen spatelt (denk aan MonChou). Ondertussen smelt je een reep Tony’s Chocolonely karamel-zeezout au bain-marie, die samen met wat gelatine door het roommengsel gaat.

Tony's Chocolonely cheesecake

Het resultaat is een rijke, romige vulling met een subtiele zoute touch. Giet dit over je koekjesbodem en laat de koelkast vervolgens z’n werk doen. Minstens een uur opstijven. Perfect om ondertussen iets anders te doen (of alvast een vork klaar te leggen om te proeven).

Salted caramel: makkelijker dan je denkt

Salted caramel maken klinkt misschien moeilijk, maar het is verrassend eenvoudig. Suiker laten smelten tot een goudkleurige karamel, afblussen met een klontje boter en een scheutje slagroom — en een snuf zeezout natuurlijk. Even goed roeren en je hebt een saus waar menig dessert jaloers op zou zijn. Je kunt ‘m ruimhartig over de opgesteven cheesecake schenken, of er lekker mee zigzaggen en wat moois maken.

Karamelsaus maken

De finale

Als finishing touch hak je een tweede reep Tony in grove stukken en strooi je die over de karamel. Dat ziet er niet alleen feestelijk uit, maar geeft bij elke hap een knapperige verrassing. En eerlijk: zelfs zonder de extra karamel is deze taart al onweerstaanbaar. Maar met? Dan is het een instant publieksfavoriet! Perfect voor een verjaardag of ander feestje!

Tony's Chocolonely karamel-zeezout NY cheesecake

Tony's Chocolonely karamel-zeezout cheesecake

Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.5/5
( 208 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g roomkaas
  • 125 g roomboter
  • 50 g kristalsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 3 gelatineblaadjes
  • 2 pakken Oreo koekjes
  • 2 repen Tony's Chocolonely karamel-zeezout
  • Salted caramel (optioneel)

Zo maak je het

  • Verkruimel 2 pakken Oreo koekjes tot ze goed fijn zijn. Dit kan in de keukenmachine, de bak van je staafmixer, de vijzel of doe een schone theedoek in een kom en stamp fijn met een (koffie)mok.
  • Smelt op laag vuur 125 g roomboter in een pannetje (niet laten koken). Bedek ondertussen de bodem van de springvorm (22 cm) met een stuk bakpapier (gebruik de onderkant als mal). De zijkanten van de springvorm vet je goed in met wat boter.
  • Vermeng met een lepel de gesmolten boter goed met het Oreo-kruim totdat al het kruim bedekt is met wat boter. Bedek vervolgens met dit mengsel de bodem van de springvorm. Druk goed aan met de onderkant van een lepel zodat het goed is verdeeld over de bodem. Zet even weg in de koeling.
  • Week 3 gelatineblaadjes in een kommetje met 3 el water. Klop terwijl de gelatine weekt 250 ml slagroom op met 50 g kristalsuiker.
  • Terwijl de slagroom opgeklopt wordt kan je 1 reep Tony's Chocolonely alvast au-bain-marie smelten (kook water in een pan en plaats daarin een kommetje of andere pan met de reep chocolade zodat het smelt).
  • Voeg zodra de slagroom opgeklopt is in fases de roomkaas (bijvoorbeeld MonChou) toe aan de slagroom. Zorg dat de boel stevig blijft.
  • Laat de gelatine in een pannetje op laag vuur oplossen (niet laten koken) en roer de gelatine vervolgens door het mengsel.
  • Zodra de chocolade gesmolten is voeg je deze ook toe aan het roomkaas-slagroom mengsel. Meng rustig door het geheel.
  • Haal de bodem uit de koeling en giet het mengsel in de springvorm. Laat het nu afkoelen en opstijven in de koeling. Minstens 1 uur, maar liever langer!
  • Ondertussen kan je (optioneel) de salted caramel maken .
  • Verdeel de salted caramel over de taart en maak af door wat gehakte stukjes Tony van de tweede reep over de taart te verspreiden.

Tony's Chocolonely karamel-zeezout NY cheesecake

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

72 reacties

Stephanie 28 september 2018 - 20:33

Vandaag deze taart gemaakt en in veelvoud gehoord “dit is de lekkerste taart die ik ooit heb gegeten”.
Super recept!!

Reply
SmaakMenutie 29 september 2018 - 12:05

Nou wat onwijs leuk om te horen Stephanie! Kunnen je gasten ‘m voortaan ook zelf maken 😉 Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Remmelt 6 november 2018 - 18:24

Het lijkt me een lekkere cheesecake.
Vooral karamel vind ik lekker..

Reply
SmaakMenutie 7 november 2018 - 09:06

Ja hij is heerlijk Remmelt! De combinatie met karamel is echt goddelijk 😀 Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
marium 6 november 2018 - 19:14

lekkere taart

Reply
Anne 12 november 2018 - 16:32

Wat is de beste manier om de MonChou door de slagroom te mengen? Ik heb de blokken roomkaas er een voor een doorheen gedaan met een mixer, maar er bleven klontjes in zitten.
Verder ga ik de topping anders maken op een manier die eerder goed is uitgepakt: slagroom en caramelblokjes van Lonka laten smelten in de magnetron. Heerlijk en heel makkelijk.
We gaan de taart morgen opeten, ben heel benieuwd!

Reply
SmaakMenutie 12 november 2018 - 20:25

Hoi Anne, iemand voor jou had dezelfde vraag. Zie hierboven 🙂 Je moet de MonChou door de slagroom scheppen. Dus zeker niet mixen. Wat een goed idee die topping, mmm! Gaat vast in de smaak vallen 😀

Reply
Anne 5 januari 2019 - 10:35

Oeps, niet goed genoeg gelezen 🙂 Ik ga ‘m vandaag weer proberen, hopelijk wordt ‘ie nu nog beter. Hij was heerlijk de vorige keer!

Reply
SmaakMenutie 6 januari 2019 - 11:34

Haha geen probleem! Lekker hoor, we zijn benieuwd! Succes 😀

Reply
Jannie Schipper van Hemert 28 november 2018 - 18:36

Heb deze taart , deze week gemaakt! Mijn man was jarig! Degene die voor deze taart koos, vond deze verrukkelijk! Zalig!! Maar nu een vraag: kan ik de overgebleven punten ook in de vriezer bewaren?Graag hoor ik van U! Met een vriendelijke groet! Jannie.

Reply
SmaakMenutie 28 november 2018 - 19:16

Beste Jannie, wat leuk om te horen dat de cheesecake bij iedereen in de smaak viel! En natuurlijk van harte gefeliciteerd met uw man! Het zou misschien wel kunnen, maar het komt de taart denken wij niet ten goede. Wij raden daarom aan om de overgebleven puntjes gewoon lekker op te eten 🙂 Culinaire groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
1 2 3 4 5 6 7