Broodpannenkoek
Wist je dat ‘roti’ letterlijk eigenlijk simpelweg ‘brood’ betekent? Terwijl als we het in Nederland hebben over roti we eigenlijk het bekende Surinaamse gerecht ‘roti kip massala’ bedoelen.
Bestaande uit een zachte, luchtige broodpannenkoek met kruidige kip massala, kousenband, aardappelen en een eitje. De basis van een goede roti zit ‘m niet alleen in de perfect gekruide kip, maar zeker ook in de roti vellen.
Als je een écht lekkere roti wilt, ga dan naar een (Surinaamse) toko. Daar vind je namelijk de authentieke roti vellen, bereid met onder andere gele spliterwten. Deze zijn echt een wereld van verschil met de supermarktvarianten, die vaak taaier en veel minder smaakvol zijn.
De oorsprong
Toen in de late 19e eeuw Hindoestaanse arbeiders vanuit India naar Suriname kwamen, brachten ze niet alleen hun cultuur mee, maar ook hun keukengeheimen. Eén daarvan was roti, een broodpannenkoek dat vaak gegeten werd met groenten en curry.
In het warme Suriname mengde deze traditie zich met lokale smaken: kousenband, eieren, aardappelen en kip werden al snel vaste onderdelen van het gerecht. Zo ontstond een nieuwe variant van roti, vol Surinaamse invloeden. Wat begon als een herinnering aan thuis, is nu niet meer weg te denken uit de Surinaamse eetcultuur.
De perfecte kip massala bereiden
Voor een goede roti kip massala begint alles met de kip. Gebruik bij voorkeur kipdijfilet (of kip met bot) voor extra smaak. Kipfilet zou op zich kunnen, maar de kip wordt extra mals dankzij het kleine vetrandje dat de kipdijfilet heeft. Verhit een ruime pan met een scheutje zonnebloemolie en bak de kip allereerst goudbruin aan.
Voeg vervolgens een royale hoeveelheid masala kerrie en gemalen komijnzaad toe en bak even mee. Snijd twee tomaten grof en bak ze kort mee, zodat ze hun smaak goed afgeven. Hierna blussen we onze roti af met water en voegen we een kippenbouillon blokje toe. Daarna gaan de aardappelen erbij en laten we alles zo’n drie kwartier rustig pruttelen, zodat de smaken goed in de kip en aardappelen trekken.
Voor extra pit kan je een madame Jeanette peper toevoegen. Maar pas op: deze Surinaamse peper is loeiheet! Laat de peper ongeveer tien minuten meekoken voor een subtiele scherpte, of langer als je van echt pittig houdt. En we spreken uit ervaring als we ze zeggen dat het echt heel spicy wordt als je de peper te lang mee laat pruttelen.
Kousenband en eitjes
Terwijl de kip suddert koken we de kousenband beetgaar. Snijd de lange bonen in stukjes van 3-5 centimeter en kook ze zo’n acht minuten in (gezouten) water. Vervolgens roerbak je ze met een gesnipperd uitje en een fijngesneden teentje knoflook voor extra smaak. Daarnaast koken we twee eieren hard. Die eitjes zijn echt een onmisbaar onderdeel van roti kip massala.
Serveren en genieten
De vellen kun je kort opwarmen in de oven of pan (of zelfs de magnetron). Ze blijven dan goed vouwbaar maar de kou is er wel vanaf. Verdeel vervolgens de kip massala, aardappelen en kousenband over het bord, leg er een eitje bij en serveer met een (warm) roti vel. Dit gerecht kent overigens veel varianten, afhankelijk van familietradities en persoonlijke voorkeuren maar deze versie is wat ons betreft de allerlekkerste. En vergeet niet: roti eet je met je handen!
140 reacties
Ik maak dit ook altijd, maar ik doe geen tomaten erin. Ik zal dat de volgende keer proberen. Misschien is het lekkerdere haha! dank je wel. Ziet er heel goed uit en is één van mijn favorieten all time!
Wij vinden van wel Sui! Gewoon een keer proberen 🙂 Bedankt voor het compliment en geniet ervan!
Hai, klein vraagje:
Heb deze roti vanavond gemaakt en smaak was goed! Ik had alleen een probleem dat de saus zo dun bleef, heb je hier een oplossing voor?
Hoi Thom, je zou het deksel wat eerder van de pan kunnen halen en het vuur wat hoger zetten zodat het vocht wat inkookt.
Ik vond het recept echt heel lekker, alleen heb ik het hele zakje kruiden gebruikt ?. Nou heb ik de madam jeanet mee laten koken zeker 45 minuten maar na mijn idee gebeurde er niks. Heb ik wat fout gedaan? Moet je hem ontvellen of een sneetje geven? Of is het een idee om hem volgende keer in te snijden? Ik heb nu nog best veel sambal toegevoegd. Groetjes Nathalie
Hoi Nathalie, nee hoor dat hoeft allemaal niet. Ik denk dat je net een niet zo pittige madame Jeanette hebt getroffen ?
Ik wil jullie recept zaterdag gaan maken maar kan ik ook gemalen komijn gebruiken? Dit heb ik namelijk in huis. Zo ja hoeveel gebruik ik daar dan van? Groetjes
Hoi Nathalie, jazeker, Wij gebruiken dat ook! 🙂
Bedankt voor de snelle reactie. Ik zal jullie laten weten hoe het in de smaak is gevallen. Groetjes
Heerlijk. Had de aardappel zelf grof gesneden en kort (ca 5 minuutjes) voorgekookt. Verder had ik het overtollige vet vdar van de kip afkomt wanneer je t bakt bijna alles op een eetlepel na afgegoten. Toen de knoflook ui en etc gefruit. Zo wordt je jus minder vet en smaakt t geweldig. Verder verse roti bij de toko in de Bijlmer shopperhal gehaald. Elke maandag hebben ze daar verse roti. Super lekker recept, Thanks
Wat een goede tip, dankje Mie! Ja roti van de toko is het allerlekkerst inderdaad. Fijn dat ons recept in de smaak viel 🙂