Home Hoofdgerechten Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana

aubergine met Parmezaanse kaas

door SmaakMenutie
Melanzane alla parmigiana

Een Italiaanse klassieker

Er zijn van die gerechten die je meteen meenemen naar de sfeervolle terrassen van Italië. Melanzane alla parmigiana is er zo één.

Deze ovenschotel uit Zuid-Italië ruikt niet alleen heerlijk, hij is ook vol en rijk van smaak. Letterlijk betekent het overigens “aubergine met Parmezaanse kaas”, en dat is ook precies wat het is. Maar achter deze simpele omschrijving zit een gerecht dat draait om geduld én de perfecte balans van ingrediënten.

Melanzane parmigiana ingrediënten

Oorsprong in het zuiden

De oorsprong van melanzane alla parmigiana (ook wel parmigiana di melanzane genoemd) is in Italie onderwerp voor discussies (zoals wel vaker als het om eten gaat). Sicilië, Campanië en Calabria claimen namelijk allemaal de uitvinder te zijn. Wat ze wél gemeen hebben, is het gebruik van verse, rijpe aubergines, tomaten, mozzarella, basilicum en Parmezaanse kaas. In Italië is dit trouwens vaak een gerecht voor zondag of feestdagen, omdat het best wat tijd kost om te bereiden.

Melanzane alla parmigiana maken

Veelzijdige groente

Aubergine is een veelzijdige groente die een gerecht niet alleen structuur, maar ook een subtiele, bijna romige smaak geeft. In melanzane alla parmigiana nemen de plakken aubergine de rijke tomatensaus op als een spons, waardoor elke hap lekker vol en rijk smaakt. Bovendien zit aubergine boordevol vezels en antioxidanten, maar bevat het nauwelijks calorieën. Het is dus een lichte basis voor een gerecht dat toch voedzaam is.

Aubergineschotel maken

Een saus vol smaak

De saus is de échte smaakmaker van dit gerecht. Wij beginnen met het fruiten van een fijngehakte sjalot en een paar teentjes knoflook in een scheut olijfolie. Daarna gaan er tomatenblokjes of gepelde tomaten bij. Uiteraard van goede kwaliteit, want die maken echt het verschil. Pak dus niet de allergoedkoopste uit het schap. Een beetje suiker haalt het zuur uit de tomaten en verse basilicum geeft de saus die onmiskenbare Italiaanse geur. Door de saus rustig in te koken, wordt de smaak intens en vol.

Melanzane alla parmigiana origineel recept

Opbouwen van de lagen

Zodra de aubergines gegrild zijn en de saus klaar is, begint het leukste deel: het opbouwen van de lagen. In een ovenschaal leggen we eerst een dunne laag saus, gevolgd door aubergine, stukken mozzarella en verse basilicumblaadjes. Dan herhalen we dit tot de schaal vol is, om af te sluiten met een royale laag Parmezaanse kaas. Tijdens het bakken smelt alles samen tot één geurige aubergineschotel.

Melanzane recept

Variaties en inspiratie

Hoewel de traditionele versie puur vegetarisch is, bestaan er talloze varianten. In Napels maken ze soms parmigiana di zucchine (met courgette), of zelfs een versie met artisjokken. Buiten Italië voegen mensen er weleens vlees aan toe, zoals kip of kalfsvlees, voor een wat stevigere maaltijd. Extra groenten zoals paprika of spinazie kunnen ook, maar de klassieke uitvoering is wat ons betreft toch wel het allerlekkerst.

Parmigiana melanzane

Serveer en geniet

Na een korte rust buiten de oven is de melanzane alla parmigiana klaar om te serveren. Wij eten hem graag met een frisse salade en een stukje geroosterd (zuurdesem)brood om de saus mee te dippen. Het is een gerecht dat uitnodigt om lekker samen van te genieten. Uiteraard met een goed glas Italiaanse wijn.

Melanzane
Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 79 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g gepelde tomaten
  • 70 g Parmezaanse kaas
  • 15 g verse basilicum
  • 2 bollen mozzarella
  • 2 aubergines
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 el kristalsuiker
  • Grof (zee)zout
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Snijd 2 aubergines in plakken van circa een halve centimeter. Bestrooi rondom riant met grof (zee)zout en laat in een vergiet minimaal 30-45 minuten uitlekken. Langer mag ook.
  • Snipper ondertussen 1 sjalot (of ui) en snijd 2-3 tenen knoflook fijn. Fruit deze aan in een flinke scheut olijfolie (3-4 el) en schenk er vervolgens 800 g (2 blikken) tomatenblokjes of gepelde tomaten bij. Tomaten passata kan ook overigens.
  • Voeg ook 1 el suiker en de helft van de basilicumblaadjes gescheurd toe. Laat het geheel op matig vuur pruttelen totdat circa de helft is verdampt en de saus ietwat is ingedikt. Dit duurt ongeveer een half uurtje. Af en toe roeren.
  • Verwarm de oven voor op 190-200 graden.
  • Mix de saus met een staafmixer helemaal glad. Dit hoeft niet per sé maar is wel extra lekker.
  • Spoel de plakken aubergines af en dep grondig droog met keukenpapier zodat er zoveel mogelijk vocht uit is. Bestrijk de aubergines licht met olijfolie en grill enkele minuten beide kanten.
  • Neem een ovenschaal en begin met een klein laagje saus en vervolgens een laag aubergines. Brokkel wat mozzarella erover en wat verscheurde basilicumblaadjes. Herhaal 2-3 keer en eindig met circa 70 g parmezaanse kaas.
  • Plaats ongeveer 15-20 minuten in de voorverwarmde oven en laat vervolgens nog even kort rusten buiten de oven. Serveer eventueel met een frisse salade en met geroosterd stok- of zuurdesembrood. Buon appetito!

Melanzane alla parmigiana

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

23 reacties

Rob Verheul 31 maart 2022 - 16:22

Dit ziet er heel lekker uit.
Ik ga het zeker maken voor onze gasten.
Dank jullie wel voor de inspiratie

Reply
Rita 4 augustus 2022 - 20:04

Was ontzettend lekker! Zelfs de meat-eater thuis vond dit heerlijk. Een blijvertje. Gegeten met een salade en wat turks brood wat over was.

Reply
Rïta 4 augustus 2022 - 23:59

Was heerlijk. Zelfs mijn vriend (overtuigd vleeseter) was enthousiast over de pure smaken! Gegeten met een groene salade en wat Turks brood wat over was van de vorige dag, heerlijk om mee te dippen Aanrader!!

Reply
Rita Boerma 1 september 2022 - 15:31

Dit is zo ontzettend lekker! Ga het vandaag weer eens maken. Bedankt voor dit recept!

Reply
Tessa Koreman 14 november 2022 - 20:25

Hi,
Super lekker recept en leuk om te maken. Maar mijn eindresultaat was heel waterig wat kan ik doen om dat te verbeteren.

Reply
SmaakMenutie 15 november 2022 - 10:12

Hi Tessa, heb je de aubergines voldoende uit laten lekken / droog gedept? Gelukkig was de smaak goed! 🙂

Reply
Marja 8 oktober 2023 - 11:41

De saus meer in laten koken zodat het dikker wordt.

Reply
1 2 3