Home Erik's Asia Kip tandoori

Kip tandoori

Indiase milde curry

door SmaakMenutie
Kip tandoori

Simpel maar lekker

We hebben er weer eentje: een wereldgerecht dat je keuken even meeneemt naar India. Althans, een Europese variant ervan. Want wie in India kip tandoori bestelt, krijgt iets anders dan wat wij gewend zijn.

Daar wordt de kip vaak in een zogenaamde ’tandoor’ (een traditionele kleioven) bereid. Het resultaat is intens rokerig, met een knapperig korstje en diepe kruiding. Onze versie heeft geen oven van 480 graden nodig, maar levert wél diezelfde kruidige warmte en smeuïgheid. En dat in een half uur. Als je wel even van te voren de kip marineert tenminste.

Kip tandoori ingrediënten

De marinade

Voor een gerecht dat zó vol smaak zit, is de werkwijze echt heel eenvoudig. De basis is kipdijfilet, die is lekker mals, en perfect geschikt om lang in kruiden te liggen. De marinade maken we van Griekse yoghurt, zonnebloemolie, citroensap en een mix van specerijen: kurkuma, koriander, komijnzaad, gember, garam masala en een snuf cayenne.

Tandoori saus maken

Minimaal een uur laten intrekken is ideaal, maar langer mag zeker. Zet het bijvoorbeeld ’s ochtends al weg in de koelkast, dan ben je ‘s avonds helemaal zo klaar.

Lekker romig

Eenmaal gemarineerd, hoeft de kip alleen nog even gebakken te worden. Op middelhoog vuur, totdat het vlees mooi gaar is en de saus langzaam indikt. Dat duurt zo’n 15 tot 20 minuten. Als je merkt dat de saus iets te snel indroogt, voeg dan gewoon een klein scheutje water toe. Zo blijft het geheel lekker romig.

Kip tandoori recept

Doordat de yoghurt de kip zacht houdt en de specerijen hun werk doen, heb je na het bakken een heerlijke saus die zich perfect hecht aan het vlees. En die geur… onmiskenbaar tandoori!

Wat eet je erbij?

Deze kip tandoori serveer je het beste met witte rijst en een frisse tegenhangers. Denk aan plakjes komkommer, wat grofgesneden peterselie (of koriander) en natuurlijk naan(brood). Zo kun je ook de laatste stukjes kip opscheppen, ook zo zonde om te laten liggen namelijk.

Indiase kip tandoori

Voor wat extra frisheid is een lepel yoghurt met citroenrasp of munt ook een goeie toevoeging. Daarmee maak je het nét wat lichter, maar dan wel zonder de kruidigheid te verliezen.

Goed gevulde kruidenlade

Deze Indiase milde curry is zo’n gerecht dat makkelijk een vaste plek verovert in je lijstje met ‘wat eten we vandaag nu weer eens’. Niet alleen omdat het snel klaar is, maar vooral omdat het zoveel smaak brengt met zo weinig moeite. Je hebt er geen lange lijst aan ingrediënten of bijzondere apparatuur voor nodig; alleen een goed gevulde kruidenlade en een beetje voorbereidingstijd. Ideaal voor wie wel wil variëren, maar niet uren in de keuken wil staan.

Kip tandoori

Kip tandoori

Personen: 2-3 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.3/5
( 67 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 450 g kipdijfilet
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 citroen
  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 tl kurkuma
  • 2 tl gemalen koriander
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 2 tl garam masala
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl gemalen gember
  • Verse peterselie
  • Komkommer (optioneel)
  • Witte rijst
  • Naan

Zo maak je het

  • Snijd circa 450 g kipdijfilet (of kipfilet) in hapklare stukjes en plaats in een ruime (meng)kom en bestrooi met zout.
  • Voeg vervolgens 3 el zonnebloemolie toe en meng door de kip. Voeg nu ook 2 tl kurkuma, 2 tl gemalen koriander, 2 tl gemalen komijnzaad, 2 tl garam masala, 1 tl gemalen gember en 1 tl cayennepeper (of meer als je van spicy houdt) toe. Meng alles goed door elkaar zodat de kip goed bedekt is.
  • Schenk 250 ml Griekse yoghurt door het geheel samen met het sap van een 1/2 kleine citroen. Zet afgedekt minimaal 1 uur in de koeling. Langer mag ook, dan trekt het er nog beter in.
  • Snijd 2 rode uien en 2 tenen knoflook fijn en fruit deze in een scheutje zonnebloemolie even aan.
  • Voeg vervolgens de gemarineerde kip toe (inclusief overgebleven marinade) en bak de kip op middelhoog vuur al omscheppend tot deze gaar is en de saus is ingedikt. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten. Voeg wat water toe als de saus te snel indikt.
  • Serveer met witte rijst, peterselie, komkommer en natuurlijk naan.

Kip tandoori

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

29 reacties

Jacqueline 30 september 2020 - 17:49

Ja die laatste tip had ik even moeten lezen ;D Maar heerlijk recept, smaakt top! Ietsie uitgeschoten met de cayennepeper. Glaasje water er maar bij. #fanvansmaakmenutie

Reply
SmaakMenutie 1 oktober 2020 - 09:59

Ik zal ‘m ook even onderaan als tip zetten Jacqueline! Haha cayennepeper moet je inderdaad voorzichtig mee zijn 😉 En thanks voor het compliment, #leuk! 🙂

Reply
Geestig 20 januari 2021 - 22:19

Vraagje….
Ik mag om medische redenen geen kurkuma.
Is dit echt essentieel? Of kan ik het achterwege laten?

Reply
SmaakMenutie 21 januari 2021 - 13:12

Kan je achterwege laten hoor, de kurkuma zorgt namelijk niet voor een enorm overheersende smaak!

Reply
Yvonne 19 april 2021 - 18:54

Net dit heerlijke recept gemaakt en gegeten ,was erg lekker .
Kan je er ook wat kokosmelk bijdoen om het geheel wat smeuiig te maken ?

Reply
SmaakMenutie 20 april 2021 - 11:34

Fijn dat ons recept in de smaak viel Yvonne! Kokosmelk toevoegen zou moeten kunnen hoor, maar zelf niet eerder geprobeerd 🙂

Reply
Angelique Maassen 1 oktober 2023 - 09:35

Hallo, zou je ook crème fresh kunnen gebruiken ipv Griekse yoghurt?

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2023 - 10:09

Nee dat zouden we niet aanraden!

Reply
Gerben 16 januari 2024 - 19:14

Heb zelf kokoscreme toegevoegd en aan de saus toch wat palmsuiker (ik vind m lekkerder dan). De peterselie zou ik weglaten en vervangen door koriander, dan komt het gerecht en de smaken veel beter tot hun recht. Verder prima gerecht

Reply
Meike 15 mei 2024 - 13:44

Ik heb je tip opgevolgd en het is heerlijk! Zelf heb ik nog wat water met maïzena er aan toegevoegd om de saus iets meer te binden.

Reply
Marije 14 augustus 2024 - 22:11

Kan dit ook zonder koriander?
Ik ben er zo 1 die koriander naar zeepsop vind smaken, haha.

Reply
SmaakMenutie 15 augustus 2024 - 11:14

Ja tuurlijk! Wij kiezen ook wel eens voor peterselie

Reply
Marije 21 augustus 2024 - 13:39

Dat is een goeie!
Dank, ik ga hem snel eens proberen

Reply
1 2 3