Simpel maar lekker
We hebben er weer eentje: een wereldgerecht dat je keuken even meeneemt naar India. Althans, een Europese variant ervan. Want wie in India kip tandoori bestelt, krijgt iets anders dan wat wij gewend zijn.
Daar wordt de kip vaak in een zogenaamde ’tandoor’ (een traditionele kleioven) bereid. Het resultaat is intens rokerig, met een knapperig korstje en diepe kruiding. Onze versie heeft geen oven van 480 graden nodig, maar levert wél diezelfde kruidige warmte en smeuïgheid. En dat in een half uur. Als je wel even van te voren de kip marineert tenminste.

De marinade
Voor een gerecht dat zó vol smaak zit, is de werkwijze echt heel eenvoudig. De basis is kipdijfilet, die is lekker mals, en perfect geschikt om lang in kruiden te liggen. De marinade maken we van Griekse yoghurt, zonnebloemolie, citroensap en een mix van specerijen: kurkuma, koriander, komijnzaad, gember, garam masala en een snuf cayenne.

Minimaal een uur laten intrekken is ideaal, maar langer mag zeker. Zet het bijvoorbeeld ’s ochtends al weg in de koelkast, dan ben je ‘s avonds helemaal zo klaar.
Lekker romig
Eenmaal gemarineerd, hoeft de kip alleen nog even gebakken te worden. Op middelhoog vuur, totdat het vlees mooi gaar is en de saus langzaam indikt. Dat duurt zo’n 15 tot 20 minuten. Als je merkt dat de saus iets te snel indroogt, voeg dan gewoon een klein scheutje water toe. Zo blijft het geheel lekker romig.

Doordat de yoghurt de kip zacht houdt en de specerijen hun werk doen, heb je na het bakken een heerlijke saus die zich perfect hecht aan het vlees. En die geur… onmiskenbaar tandoori!
Wat eet je erbij?
Deze kip tandoori serveer je het beste met witte rijst en een frisse tegenhangers. Denk aan plakjes komkommer, wat grofgesneden peterselie (of koriander) en natuurlijk naan(brood). Zo kun je ook de laatste stukjes kip opscheppen, ook zo zonde om te laten liggen namelijk.

Voor wat extra frisheid is een lepel yoghurt met citroenrasp of munt ook een goeie toevoeging. Daarmee maak je het nét wat lichter, maar dan wel zonder de kruidigheid te verliezen.
Goed gevulde kruidenlade
Deze Indiase milde curry is zo’n gerecht dat makkelijk een vaste plek verovert in je lijstje met ‘wat eten we vandaag nu weer eens’. Niet alleen omdat het snel klaar is, maar vooral omdat het zoveel smaak brengt met zo weinig moeite. Je hebt er geen lange lijst aan ingrediënten of bijzondere apparatuur voor nodig; alleen een goed gevulde kruidenlade en een beetje voorbereidingstijd. Ideaal voor wie wel wil variëren, maar niet uren in de keuken wil staan.
29 reacties
Ja die laatste tip had ik even moeten lezen ;D Maar heerlijk recept, smaakt top! Ietsie uitgeschoten met de cayennepeper. Glaasje water er maar bij. #fanvansmaakmenutie
Ik zal ‘m ook even onderaan als tip zetten Jacqueline! Haha cayennepeper moet je inderdaad voorzichtig mee zijn 😉 En thanks voor het compliment, #leuk! 🙂
Vraagje….
Ik mag om medische redenen geen kurkuma.
Is dit echt essentieel? Of kan ik het achterwege laten?
Kan je achterwege laten hoor, de kurkuma zorgt namelijk niet voor een enorm overheersende smaak!
Net dit heerlijke recept gemaakt en gegeten ,was erg lekker .
Kan je er ook wat kokosmelk bijdoen om het geheel wat smeuiig te maken ?
Fijn dat ons recept in de smaak viel Yvonne! Kokosmelk toevoegen zou moeten kunnen hoor, maar zelf niet eerder geprobeerd 🙂
Hallo, zou je ook crème fresh kunnen gebruiken ipv Griekse yoghurt?
Nee dat zouden we niet aanraden!
Heb zelf kokoscreme toegevoegd en aan de saus toch wat palmsuiker (ik vind m lekkerder dan). De peterselie zou ik weglaten en vervangen door koriander, dan komt het gerecht en de smaken veel beter tot hun recht. Verder prima gerecht
Ik heb je tip opgevolgd en het is heerlijk! Zelf heb ik nog wat water met maïzena er aan toegevoegd om de saus iets meer te binden.
Kan dit ook zonder koriander?
Ik ben er zo 1 die koriander naar zeepsop vind smaken, haha.
Ja tuurlijk! Wij kiezen ook wel eens voor peterselie
Dat is een goeie!
Dank, ik ga hem snel eens proberen