Rode duivel
We hebben weer een heerlijk wereldgerecht voor je! Ditmaal nemen we je mee naar het zonnige Portugal. Dit gerecht is doordrenkt met de rijke smaken van de Portugese keuken, waar kip piri piri de hoofdrol speelt. De piri piri is een variant van de chilipeper en wordt in het Swahili ‘rode duivel’ genoemd, een naam die perfect de pittigheid van deze peper weerspiegelt. De Portugezen brachten deze hete peper oorspronkelijk vanuit Amerika naar hun Afrikaanse koloniën, en uiteindelijk belandde het in de Portugese keukens, waar het zich tot een iconisch gerecht ontwikkelde. Een echt wereldgerecht dus!
Het oorspronkelijke gerecht
Het oorspronkelijke gerecht van kip piri piri bestaat uit kip die wordt gemarineerd en gekookt in een pikante saus. De saus is meestal op basis van piri piri-pepers, knoflook, citroen, olie en kruiden. Het gerecht is een perfecte balans tussen pittig, zuur en hartig, wat het een geliefd gerecht maakt in Portugal en de voormalige Portugese koloniën in Afrika. Maar inmiddels dus in heel de wereld wordt gegeten. Het gerecht wordt vaak geserveerd met een bijgerecht van rijst of frites.
“Om te variëren zou je in plaats van paprika ook een andere (harde) groente kunnen nemen. Of combineer juist! Kies eens voor courgette of sperziebonen”
Ovenschotel
In onze versie van dit gerecht, hebben we de klassieke kip piri piri omgetoverd tot een makkelijke en smakelijke ovenschotel. We combineren de kip met rijst en een pittige piri piri-saus, zodat de rijst de smaken van de saus kan opnemen tijdens het bakken. Het resultaat is een heerlijke ovenschotel die niet alleen boordevol smaak zit, maar ook erg makkelijk te maken is. Er is bovendien geen extra vaat, want alles wordt in één ovenschaal bereid. De rijst neemt de pittige smaak van de saus op, terwijl de kip heerlijk mals blijft. Dit gerecht doet ook wel wat denken aan de Amerikaanse kip jambalaya, die we eerder maakten. Het idee is hetzelfde: rijst koken in een smaakvolle saus voor een heerlijke alles-in-één maaltijd.
Naar eigen voorkeur
Hoewel de klassieke kip piri piri vaak wordt bereid met paprika, kun je in dit gerecht volop variëren. Je kunt bijvoorbeeld andere (harde) groenten toevoegen, zoals courgette, sperziebonen of zelfs aubergine. Wat je ook kiest, het zorgt voor een frisse en gezonde twist aan dit gerecht. In ons recept gebruiken we, zoals het hoort, twee rode pepertjes voor een pittige kick, maar als je het liever milder hebt, kun je natuurlijk ook maar één peper gebruiken.
48 reacties
Oké, nou, dan neem ik de gok maar. Ga het vanavond maken, dus ben zeer benieuwd 🙂
Die rijst op de bodem, is dat echt nodig? Ik sta namelijk bekend dat mijn rijst mislukt, dus ik zie het al helemaal gebeuren dat dit gaat gebeuren.
Heeft het enige toegevoegde waarde om het tezamen in de oven te doen of kan ik de rijst ook gewoon apart klaarmaken?
Ja, dat is onderdeel van het recept Karin! Daardoor trekt de smaak goed in de rijstkorrel. Het moet goed gaan als je onze instructies leest 🙂 Maar mocht je het toch niet aandurven, gebruik dan wel minder vocht.
Heerlijk recept vanavond weer op tafel . Ik gebruik wel minder water . Als rijst gebruik ik altijd basmatirijst lukt altijd. Ook de Chinese Kung Po Kai is van harte aan te bevelen .
Fijn dat het recept in de smaak valt! Geniet er weer vanavond van! 🙂
Hallo, ik heb t vanochtend gemaakt met wat ik in huis heb. Geen paprika maar veel courgette en geen wijnazijn maar wat appelazijn. Het recept gevolgd en het resultaat is verbluffend goed. Het smaakt zoooo lekker.
Erg leuk om te horen Benno! Fijn dat het in de smaak viel 🙂 En courgette kan ook goed!
hallo het was goed van smaak, maar het geheel was bij mij veel te nat het leek wel soep. Kan dit komen door dat ik de ovenschaal geheel afgedekt heb met een glazen boven schaal? ik heb pan dan rijst gebruikt en deze was niet gaar.
Bij voorbaat dank voor jullie antwoord.
Groet Jan
Hallo Jan. Gelukkig was de smaak goed! Maar het hoort zeker niet zo nat te zijn dat het wel soep lijkt. De rijst hoort te stomen en garen in het vocht en neemt dit uiteindelijk ook allemaal op. Soms kan het liggen aan de stand van de (hetelucht)oven. Je zou het wat langer in de oven kunnen laten de volgende keer en bijvoorbeeld op het eind de deksel er af halen… Veel succes!