Snel maar wel bijzonder
Er zijn van die doordeweekse dagen waarop je graag iets lekkers op tafel zet, zonder uren in de keuken te staan.
Deze kip in mosterdroomsaus is daar perfect voor. Vol romige smaken met een fris accentje én… in dertig minuten klaar. Serveer het met krokant gebakken of geroosterde aardappeltjes en een frisse salade, of houd het simpel met wat pasta of rijst.
De saus is lekker zacht maar toch vol, met een klein beetje pittigheid dankzij de grove mosterd. En tegelijkertijd smaakt het lekker fris dankzij de citroen. Een gerechtje dat dus weinig moeite kost maar wel indruk maakt.
De kracht van mosterd
Mosterd is een smaakmaker die vaak onderschat wordt. Het lijkt misschien een simpele saus voor op een broodje worst, maar in warme gerechten komt het pas echt tot zijn recht. Grove mosterd – de versie met de zaadjes nog zichtbaar – geeft niet alleen die kenmerkende scherpte, maar is een echte smaakmaker.
In combinatie met crème fraîche zorgt de mosterd voor een mooie balans tussen pittig en romig. De citroen brengt genoeg frisheid om het geheel licht en levendig te houden. Heb je trouwens geen grove mosterd in huis? Dan kan je ook scherpe mosterd gebruiken, alleen gebruik dan wel net wat minder.
Een eenvoudige bereiding
Begin met het aanbraden van de kipfilets. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn; de rest van het garingsproces gebeurt later in de saus. Haal ze vervolgens uit de pan en fruit in hetzelfde bakvet de fijngesneden sjalot, knoflook en gele paprika. Deze combinatie zorgt voor een heerlijk basis met een beetje zoet accent van de paprika.
Voeg dan een flinke scheut droge witte wijn toe (ongeveer 50 milliliter) en laat het kort doorkoken zodat de alcohol verdampt. Daarna gaat er 150 milliliter heet water bij samen met een verkruimeld kippenbouillon blokje. Laat dit even pruttelen zodat de smaken goed samenkomen.
Romigheid met een frisse draai
Terwijl het vocht iets inkookt meng je in een apart kommetje een bakje crème fraîche (125 gram) met een flinke eetlepel grove mosterd en het sap van een halve citroen. Roer dit glad en voeg het mengsel toe aan de pan. Zet het vuur laag en laat het geheel zachtjes romig worden.
De kip kan nu terug in de pan. Laat alles samen nog zo’n vijf minuten op matig vuur sudderen. De saus wordt dan iets dikker en de kip krijgt de tijd om helemaal gaar en mals te worden. Eventueel kun je nog wat schijfjes citroen toevoegen voor extra frisheid.
Serveren met dille en bijgerechten
Serveer de kip in mosterdroomsaus met een handje vers gesneden dille. Die lichte anijssmaak past echt perfect bij het romige geheel. Wat je erbij serveert hangt natuurlijk af van je voorkeur: geroosterde aardappeltjes en een frisse Waldorfsalade maken het wat ons betreft tot een complete maaltijd. Maar ook met een eenvoudige pasta of wat gestoomde rijst zit je helemaal goed.
23 reacties
Mijn favoriete recept. Makkelijk te maken en heel erg lekker. Ik doe er meer mosterd in maar dat is een kwestie van smaak, en voor de kleur rode paprika ipv gele.
Leuk om te horen Ineke! En goed idee de rode paprika 🙂
Wat een lekkere recepten. ik ga eerst de kip in mosterdsaus maken. gauw klaar en smullen maar
Lekker Hanneke, geniet ervan! 🙂
We gaan deze vanavond maken, lijkt me heerlijk!
Lekker, geniet ervan!!
Wat was dit lekker! Ik heb alleen de dille en plakjes citroen op het aanrecht laten staan. Toen ik erachter kwam was het al zo goed als op, hahaha.
Haha! Gelukkig deed het niet af aan de smaak Kitty 🙂
Ik vind de saus niet echt romig, naar mijn smaak zit er veel te veel citroensap en mosterd in. Ik had juist al van beide wat minder gebruikt, maar vind het toch nog te veel. Maar ja, smaken verschillen natuurlijk ,
Hoi Marjan, jammer dat het bij jou niet in de smaak viel! Het is dan toch ook echt een citroen-mosterdsaus. Maar zoals je al zelf aangeeft, smaken verschillen en houd je wellicht zelf meer van andere sauzen (die hier ook op de site terug te vinden zijn!) Groet, Team SmaakMenutie
Welke witte wijn raad je aan? Gezien wij geen wijn drinkers zijn is dit voor ons al snel een moeilijke keus. En kunnen kinderen dit gewoon eten? Of gaat de alcohol er niet uit?
Hoi Monique, als je kiest voor een droge witte wijn zit je altijd goed. Wij hadden een chardonnay, gewoon een supermarkt wijntje van 5 of 6 euro. Hier zat ‘Arrogant Frog chardonnay’ in. Tja, de alcohol verdampt niet geheel. Als je het 5 a 10 minuten laat sudderen verdampt volgens mij wel het meeste maar niet alles. Overigens gaat er maar 50 ml wijn in, dus dat valt mee.
Dit ga ik heel gauw maken….lijkt me héérlijk ❣
Leuk Geer, geniet ervan! 🙂