Home Vlees en kip Kip in mosterdroomsaus

Kip in mosterdroomsaus

door SmaakMenutie
Kip in mosterdroomsaus

Snel maar wel bijzonder

Er zijn van die doordeweekse dagen waarop je graag iets lekkers op tafel zet, zonder uren in de keuken te staan.

Deze kip in mosterdroomsaus is daar perfect voor. Vol romige smaken met een fris accentje én… in dertig minuten klaar. Serveer het met krokant gebakken of geroosterde aardappeltjes en een frisse salade, of houd het simpel met wat pasta of rijst.

Kipfilet met romige saus

De saus is lekker zacht maar toch vol, met een klein beetje pittigheid dankzij de grove mosterd. En tegelijkertijd smaakt het lekker fris dankzij de citroen. Een gerechtje dat dus weinig moeite kost maar wel indruk maakt.

De kracht van mosterd

Mosterd is een smaakmaker die vaak onderschat wordt. Het lijkt misschien een simpele saus voor op een broodje worst, maar in warme gerechten komt het pas echt tot zijn recht. Grove mosterd – de versie met de zaadjes nog zichtbaar – geeft niet alleen die kenmerkende scherpte, maar is een echte smaakmaker.

Kip in mosterdroomsaus recept

In combinatie met crème fraîche zorgt de mosterd voor een mooie balans tussen pittig en romig. De citroen brengt genoeg frisheid om het geheel licht en levendig te houden. Heb je trouwens geen grove mosterd in huis? Dan kan je ook scherpe mosterd gebruiken, alleen gebruik dan wel net wat minder.

Een eenvoudige bereiding

Begin met het aanbraden van de kipfilets. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn; de rest van het garingsproces gebeurt later in de saus. Haal ze vervolgens uit de pan en fruit in hetzelfde bakvet de fijngesneden sjalot, knoflook en gele paprika. Deze combinatie zorgt voor een heerlijk basis met een beetje zoet accent van de paprika.

Voeg dan een flinke scheut droge witte wijn toe (ongeveer 50 milliliter) en laat het kort doorkoken zodat de alcohol verdampt. Daarna gaat er 150 milliliter heet water bij samen met een verkruimeld kippenbouillon blokje. Laat dit even pruttelen zodat de smaken goed samenkomen.

Romigheid met een frisse draai

Terwijl het vocht iets inkookt meng je in een apart kommetje een bakje crème fraîche (125 gram) met een flinke eetlepel grove mosterd en het sap van een halve citroen. Roer dit glad en voeg het mengsel toe aan de pan. Zet het vuur laag en laat het geheel zachtjes romig worden.

Mosterdroomsaus

De kip kan nu terug in de pan. Laat alles samen nog zo’n vijf minuten op matig vuur sudderen. De saus wordt dan iets dikker en de kip krijgt de tijd om helemaal gaar en mals te worden. Eventueel kun je nog wat schijfjes citroen toevoegen voor extra frisheid.

Serveren met dille en bijgerechten

Serveer de kip in mosterdroomsaus met een handje vers gesneden dille. Die lichte anijssmaak past echt perfect bij het romige geheel. Wat je erbij serveert hangt natuurlijk af van je voorkeur: geroosterde aardappeltjes en een frisse Waldorfsalade maken het wat ons betreft tot een complete maaltijd. Maar ook met een eenvoudige pasta of wat gestoomde rijst zit je helemaal goed.

Kip in romige mosterdsaus
Kip in mosterdroomsaus

Kip in mosterdroomsaus

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 113 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 125 g crème fraîche
  • 50 ml witte wijn
  • 2 kipfilets
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 gele paprika
  • 1 citroen
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1 el grove mosterd
  • Verse dille

Zo maak je het

  • Bestrooi 2-3 kipfilets rondom met zout en peper. Bak de kipfilets in een koekenpan op middelhoog vuur rondom circa 5 minuten per kant. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn.
  • Snijd ondertussen 1 sjalot en 2 tenen knoflook fijn en 1 gele paprika in blokjes.
  • Haal de kip uit de pan en zet even weg. Fruit de knoflook, sjalot en paprikablokjes enkele minuten al omscheppend aan.
  • Voeg 50 ml witte wijn toe en laat 1-2 minuten koken. Voeg vervolgens 150 ml heet water toe samen met 1 verkruimeld kippenbouillon blokje. Laat even pruttelen.
  • Meng ondertussen in een kommetje 1 bakje crème fraîche (125 g) met 1 flinke el (grove) mosterd en het sap van een 1/2 citroen. Voeg het mengsel toe aan de pan.
  • Doe de kipfilets weer terug in de pan en laat op matig vuur een minuut of 5 ietwat inkoken. Voeg eventueel wat schijfjes citroen toe.
  • Serveer met verse dille, (gebakken) aardappeltjes of frietjes en een frisse salade.

Kip in mosterdroomsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

23 reacties

Ineke 30 juni 2021 - 18:52

Mijn favoriete recept. Makkelijk te maken en heel erg lekker. Ik doe er meer mosterd in maar dat is een kwestie van smaak, en voor de kleur rode paprika ipv gele.

Reply
SmaakMenutie 1 juli 2021 - 10:14

Leuk om te horen Ineke! En goed idee de rode paprika 🙂

Reply
Hanneke 19 maart 2021 - 15:43

Wat een lekkere recepten. ik ga eerst de kip in mosterdsaus maken. gauw klaar en smullen maar

Reply
SmaakMenutie 19 maart 2021 - 15:48

Lekker Hanneke, geniet ervan! 🙂

Reply
Kitty 18 maart 2021 - 09:41

We gaan deze vanavond maken, lijkt me heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 18 maart 2021 - 10:50

Lekker, geniet ervan!!

Reply
Kitty 19 maart 2021 - 09:59

Wat was dit lekker! Ik heb alleen de dille en plakjes citroen op het aanrecht laten staan. Toen ik erachter kwam was het al zo goed als op, hahaha.

Reply
SmaakMenutie 19 maart 2021 - 10:11

Haha! Gelukkig deed het niet af aan de smaak Kitty 🙂

Reply
Marjan 17 maart 2019 - 19:11

Ik vind de saus niet echt romig, naar mijn smaak zit er veel te veel citroensap en mosterd in. Ik had juist al van beide wat minder gebruikt, maar vind het toch nog te veel. Maar ja, smaken verschillen natuurlijk ,

Reply
SmaakMenutie 18 maart 2019 - 09:09

Hoi Marjan, jammer dat het bij jou niet in de smaak viel! Het is dan toch ook echt een citroen-mosterdsaus. Maar zoals je al zelf aangeeft, smaken verschillen en houd je wellicht zelf meer van andere sauzen (die hier ook op de site terug te vinden zijn!) Groet, Team SmaakMenutie

Reply
Monique 4 maart 2018 - 12:33

Welke witte wijn raad je aan? Gezien wij geen wijn drinkers zijn is dit voor ons al snel een moeilijke keus. En kunnen kinderen dit gewoon eten? Of gaat de alcohol er niet uit?

Reply
SmaakMenutie 4 maart 2018 - 12:43

Hoi Monique, als je kiest voor een droge witte wijn zit je altijd goed. Wij hadden een chardonnay, gewoon een supermarkt wijntje van 5 of 6 euro. Hier zat ‘Arrogant Frog chardonnay’ in. Tja, de alcohol verdampt niet geheel. Als je het 5 a 10 minuten laat sudderen verdampt volgens mij wel het meeste maar niet alles. Overigens gaat er maar 50 ml wijn in, dus dat valt mee.

Reply
Geer van Rijn 17 maart 2021 - 17:24

Dit ga ik heel gauw maken….lijkt me héérlijk ❣

Reply
SmaakMenutie 18 maart 2021 - 08:51

Leuk Geer, geniet ervan! 🙂

Reply
1 2 3