Home Hoofdgerechten Kip jambalaya met chorizo

Kip jambalaya met chorizo

Amerikaans eenpansgerecht!

door SmaakMenutie
Kip jambalaya met chorizo

Gonzales

We zijn gek op eenpansgerechten. En dit is weer zo een succesnummer. Nauwelijks afwas en het staat zo op tafel. Ideaal! Wij maken de cajunkruiden zelf, maar koop gerust een potje bij de supermarkt. Nog makkelijker. Hoewel de naam anders doet vermoeden is kip jambalaya trouwens een echt Amerikaans gerecht. Uiteraard met invloeden van de Spaanse en Zuid-Amerikaanse keuken. De oorspronkelijke jambalaya schijnt uit Gonzales te komen. Een stad in Louisiana. Wij maken de klassieke versie. Met kip, chorizo worst en paprika. Maar je kan volop variëren met de ingrediënten. Aan de slag!

Kip jambalaya met chorizo

Kip jambalaya met chorizo

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 189 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tomatenblokjes
  • 250 g kipfilet
  • 200 g witte rijst
  • 125 g chorizo worst
  • 2 tenen knoflook
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 1 bosje lente-ui
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 2 el cajun kruiden
  • Komkommer (optioneel)

Voor de cajun kruidenmix (of koop een potje):

  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl zout 
  • 1 tl zwarte peper

Zo maak je het

  • De cajunkruiden kan je kant-en-klaar bij de supermarkt in een potje kopen. Maar je maakt het net zo makkelijk zelf. Mix hiervoor deze kruiden door elkaar: 2 tl paprikapoeder, 2 tl uienpoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl gedroogde tijm,  1 tl gedroogde oregano, 1 tl gedroogde basilicum, 1 tl cayennepeper, 1 tl zout, 1 tl zwarte peper.
  • Snipper 1 (flinke) ui en snijd 2-3 tenen knoflook fijn. Snijd tevens 1 rode paprika in kleine blokjes, 1 kipfilet (250 g) in hapklare stukjes en 125 g chorizo worst in schijfjes of halve maantjes.
  • Neem een flinke (braad)pan en bak de kipfilet in een scheutje olie gaar. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Fruit vervolgens de gesneden knoflook en ui even kort aan. Voeg de chorizo, paprika en 2-3 el cajun kruiden toe. Bak alles al omscheppend 5 minuutjes.
  • Doe de kipfilet er bij samen met circa 200 g witte rijst en 1 blikje tomatenblokjes (400 g). Schenk 300 ml heet water erbij en een 1/2 verkruimeld kippenbouillon blokje. Doe het deksel op de pan en laat 20-25 minuten zachtjes koken.
  • Serveer met ringetjes lente-ui en frisse komkommer. Eet smakelijk!
Cajun kruiden maken

Cajun kruidenmix

Kip jambalaya recept Jambalaya met kip Kip jambalaya zelf maken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

64 reacties

Ruud 1 augustus 2019 - 14:15

Ik neem aan dat het gewone en geen snelkookrijst moet zijn?

Reply
SmaakMenutie 2 augustus 2019 - 09:56

Je kan in principe allebei gebruiken. Succes!

Reply
Rina 29 mei 2019 - 16:54

Al verschillende malen gegeten echt heel makkelijk en lekker (toch maar eens de kruidenmix zelf maken ) ik had die van versteegenn gebruikt maar 2 el is echt veel te pittig terwijl we daar toch echt wel van houden. Maar het blijft een toprecept hoor!

Reply
SmaakMenutie 30 mei 2019 - 10:34

Hoi Rina, klopt als je het zelf maakt heb je andere verhoudingen dan de voorverpakte kruiden. Reden te meer om het eens zelf te maken. Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Marleen 28 mei 2019 - 09:44

Het was weer heerlijk! Ook deze komt hier vaker op tafel te staan 🙂

Reply
SmaakMenutie 29 mei 2019 - 10:33

Leuk om te horen Marleen! Fijn dat het in de smaak valt 🙂

Reply
Sanne 28 maart 2019 - 17:46

Smaak is goed maar helaas mislukt… de rijst wordt maar niet gaar en zeker niet droog ? wat doe ik verkeerd? Het staat al 40 minuten te pruttelen in een gietijzeren braadpan.

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2019 - 18:07

Hoi Sanne, wat vervelend! We raden je aan om het vuur wat hoger te zetten en als de rijst gaar is de deksel van de pan te halen. Dan kan het wat droog koken. Succes! Groet, team SmaakMenutie

Reply
Elise 28 maart 2019 - 11:10

Doe je ongekookte rijst bij, of gekookte rijst?

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2019 - 11:42

Hoi Elise, ongekookt! De rijst wordt gekookt in het vocht (vandaar eenpansgerecht). Lekker makkelijk! 🙂 Groet, team SmaakMenutie

Reply
Manon 19 maart 2020 - 18:18

Het ziet er fantastisch lekker uit zeg??‼️ Welke rijst is het lekkerst om in dit gerecht te gebruiken? Ik las al ergens witte rijst, maar daar heb je best veel soorten in☺️….. ik ga gauw het recept uit proberen!

Reply
SmaakMenutie 20 maart 2020 - 11:34

Hoi Manon, thanks! Je kan inderdaad het beste witte rijst gebruiken. Wij nemen altijd snelkookrijst. Succes!

Reply
Frank Kalfsvel 30 april 2021 - 10:48

Kan je ook zilvervliesrijst gebruiken i.p.v. witte rijst?

Reply
SmaakMenutie 30 april 2021 - 10:53

Volgens Marjella (zie onder) wel! 🙂

Reply
1 2 3 7